Image default
Οικονομία

Σύνοδος για το Κλίμα: Αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του πλανήτη

Η Σύνοδος Κορυφής που φιλοξενεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα στραφεί στο ζήτημα της τεχνολογίας την Παρασκευή, με τοποθετήσεις από τους Μπιλ Γκέιτς και Μάικλ Μπλούμπεργκ, μετά την έναρξη της Συνόδου χθες, Ημέρα της Γης, που προσπάθησε να συσπειρώσει τις διεθνείς φιλοδοξίες για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τη διήμερη συνάντηση με δεκάδες αρχηγούς κρατών για να «δεχθούν» τις Ηνωμένες Πολιτείες πίσω στο τραπέζι της ηγεσίας για το Κλίμα αφού ο προκάτοχός του, πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος επέστρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύμφωνο, ανακοίνωσε έναν νέο στόχο των ΗΠΑ την Πέμπτη για μείωση των εκπομπών 50% -52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Η Ιαπωνία και ο Καναδάς αύξησαν επίσης τους στόχους τους.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διαβεβαιώσει άλλες χώρες ότι μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο, επειδή η βιομηχανία κινείται προς καθαρότερη ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια.

«Ο κόσμος, στο σύνολό του, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για το κλίμα Τζον Κέρι.

«Αυτές οι εταιρείες έχουν κάνει αυτήν την κρίσιμη, μακροπρόθεσμη, στρατηγική και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η αγορά. Κανένας πολιτικός, ανεξάρτητα από το πόσο δημαγωγός ή πόσο ισχυρός και ικανός είναι, δεν θα μπορεί να αλλάξει αυτό που η αγορά κάνει», είπε.

Την Παρασκευή, κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου και ηγέτες επιχειρήσεων έχουν προσκληθεί για να αναδείξουν τον ρόλο της τεχνολογίας σε μια «καθαρή μηδενική, ανθεκτική στο κλίμα» οικονομία.

Ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε να συνδέσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η ανάληψη δράσης θα είναι ωφέλιμη για την οικονομία, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικανών ότι η υπερβολική ζήτηση για το κλίμα θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία.

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, η Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι, η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ  και η υπουργός Εμπορίου Τζινα Ραϊμόντο έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στο συνέδριο της Παρασκευής.

Εξωτερικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα και του προέδρου του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν.

Ο Γκέιτς και ο Μπλούμπεργκ, και οι δύο πλούσιοι επιχειρηματίες-που ασχολούνται με τη φιλανθρωπία, έχουν εστιάσει τις ενέργειές τους στην κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια. Ο Γκέιτς έχει επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών, κυρίως στην παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

– - το Reuters

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin