Log in

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

EΥΡΩΒΠολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία 8 χρόνια. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα χρηματιστήρια πάντα ξέρουν καλυτέρα. Τις περισσότερες φορές στο παρελθόν αυτό που τελικά έδειχνε ο πίνακας τιμών αυτό και τελικά έγινε. Τα κλεισίματα τιμών των 4 τραπεζικών μετοχών την περασμένη Παρασκευή όπως φαίνονται στον παρακάτω πινάκα είναι εύγλωττα. Η μετοχή της ΑΛΦΑ έκλεισε χωρίς καμιά μεταβολή, η μετοχή της ΕΤΕ έπεσε όπως και εκείνη της Eurobank ενώ αντίθετα η μετοχή της Πειραιώς ανέβηκε. 

ΑΛΦΑ    1,67  0,00%
ΕΤΕ 0,263 -2,59%
ΕΥΡΩΒ 0,630 -2,48%
ΠΕΙΡ 2,35 +1,73%

Υπάρχει λοιπόν μια σαφής διαφοροποίηση στην συμπεριφορά των 4 τραπεζικών μετοχών. Δείχνει κάτι αυτή η είναι απλά συγκυριακή ; Για να το διαπιστώσουμε αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε πιο πολλά δεδομένα με βάση τις αρχές τις στατιστικής επιστήμης.

Στο εξόχως αποκαλυπτικό διάγραμμα που δημοσιεύουμε σήμερα βλέπουμε τις διακυμάνσεις των 4 τραπεζικών μετοχών τον μήνα Οκτώβριο όπου όπως παρατηρεί κανείς στην αρχή του μήνα ξεκινούν από κοινή αφετηρία διακύμανσης.  Ας δούμε λοιπόν τι θέλει να μα πει το ΧΑ:

ALPHA BANK

Η αγορά φαίνεται να αναγνωρίζει την σοβαρή διαχείριση της τράπεζας και της διοίκησης της παρά τα όποια προβλήματα του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Παρατηρούμε ότι η διακύμανση της μετοχής (πράσινο χρώμα) παρά τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις τελειώνει τον μήνα με μεταβολή 0% , μια αξιοσημείωτη σταθερότητα. Οι φήμες θέλουν την διοίκηση να προχωρεί με σταθερά βήματα στην εξυγίανση του ισολογισμού κάτι που η αγορά φαίνεται πως πιστεύει.

ΕΤΕ

Κάπως διαφορετικά φαίνεται να είναι τα πράγματα για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας (Σκούρο μπλε) καθώς τελειώνει τον μήνα με πτώση περίπου 10% παρά το γεγονός ότι στις αρχές του μήνα επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές αντλώντας 750 εκ. €.  Η έκδοση αποτελεί την πρώτη έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2014 και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών για την απεμπλοκή της τράπεζας από την μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Γιατί λοιπόν η αγορά δεν την πιστεύει τόσο πολύ ακόμα ; Ταυτόχρονα με την θετική είδηση της έκδοσης των ομολόγων διάφορες μικρές αρνητικές ειδήσεις εκαναν την εμφάνιση τους θολώνοντας λίγο την εικόνα. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν την πραγματική κατεύθυνση.

EUROBANK

Η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα άκρως ανησυχητική(Γαλάζια γραμμή). Παρά τον ορυμαγδό θετικών ειδήσεων τον Οκτώβριο η πτώση της μετοχής της ξεπερνά το 15% περίπου προβληματίζοντας έντονα. Κατ την διάρκεια του μήνα η τράπεζα πρακτικά «χάρισε» δάνεια 1,5 δισ. € σε μια σουηδική εταιρεία και ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση καλυμμένων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ (ομόλογα ή καλυμμένα ομόλογα). Προηγήθηκε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα (4 ημέρες roadshow σε Λονδίνο, Μιλάνο, Αθήνα, Φρανκφούρτη και Μόναχο).

Ταυτόχρονα συμφώνα με το ρεπορτάζ συναδέλφων υπέρβαση του στόχου για τη μείωση του εκτός Ελλάδος ενεργητικού της που απορρέει από τις δεσμεύσεις της έναντι του SSM, και μάλιστα νωρίτερα από το τέλος του 2018, θα πετύχει η Eurobank. Το πλάνο εξόδου από τις θυγατρικές του εξωτερικού θα ολοκληρώσει η συμφωνία πώλησης της Bancpost S.A. και των θυγατρικών ERB Retail Services IFN S.A. και ERB Leasing IFN S.A. στη Ρουμανία.

 Τι έχουν λοιπόν τα άρμα και ψοφανε ;  Παρά τις ανωτέρω εξαιρετικά θετικές ειδήσεις οι ανά τον κόσμο επενδυτές φαίνεται πως δεν εμπιστεύονται την μετοχή της τράπεζας ενώ χρηματιστηριακοί κύκλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει σε ένα μήνα αν υπάρξει μια όχι και τόσο θετική είδηση όταν τον Οκτώβριο με 2 κορυφαίες θετικές ειδήσεις η μετοχή έχασε 15%.!

Προφανώς η αγορά αξιολογεί βαρύτερα την «ελβετική» ωρολογιακή βόμβα που υπάρχει στον ισολογισμό της τράπεζας η όποια συμφώνα με πληροφορίες έχει περίπου στο χαρτοφυλάκιο της δάνεια σε ελβετικό φράγκο 3 δισ. € τα όποια σε περίπτωση που «κουρευτούν» έστω και στο 50% θα δημιουργήσουν μια νέα τρύπα στον ισολογισμό της Eurobank ύψους τουλάχιστον 1, 5 δισ. €, γεγονός που εάν συμβεί σε συνδυασμό με το συνεχώς επιδεινούμενο γενικότερο κλίμα , αναμένεται να καταστήσει την Eurobank την πρώτη τράπεζα που πιθανώς θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και ιδιωτών στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Πρόσφατα (28/9) συζητήθηκε στο Εφετείο Αθηνών η έφεση της Eurobank κατά της ιστορικής απόφασης 334 που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής δανειοληπτών.  Η απόφαση αναμένεται τους πρώτους  μήνες του 2018. Βεβαίως στην περίπτωση που η τράπεζα κερδίσει την έφεση η επίδραση θα είναι άκρως θετική για την μετοχή της.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η μετοχή της τράπεζας όπως φαίνεται από το διάγραμμα (Πορτοκαλί γραμμή) σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση τον Οκτώβριο παρά το γεγονός ότι και αυτή ολοκλήρωσε με επιτυχία την δική της έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Κατά τον μήνα Οκτώβριο η τράπεζα αντιμετώπισε αρκετή αρνητική δημοσιότητα λόγω «φαντασμάτων» του παρελθόντος που ήρθαν ξανά στην επιφάνεια πλην όμως δεν επιφέρουν καμιά απολύτως επίδραση στα τρέχοντα οικονομικά στοιχειά της τράπεζας.  Η αγορά φαίνεται να αρχίζει να το καταλαβαίνει αυτό καθώς όπως φαίνεται από το διάγραμμα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή ανακάμπτει.

Η τράπεζα Πειραιώς αλλάζει με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα. Μετά την αντικατάσταση μέρους του στελεχιακού δυναμικού στα υψηλότερα διοικητικά κλιμάκια, οι κρίσεις του «αξιόμαχου» μεταφέρονται στο μεσαίο στελεχιακό δυναμικό καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκονται υπό αξιολόγηση και οι περιφερειακοί διευθυντές. Θα ακολουθήσουν αλλαγές στο οργανόγραμμα, με τις διοικητικές περιφέρειες να αλλάζουν δομή ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν το νέο οργανωτικό μοντέλο και τις ανάγκες που αυτό έρχεται να καλύψει.

Ο Χρήστος Μεγάλου κατά την ομιλία του στη Λάρισα ήταν σαφής: «Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες αυτών που παράγουν και επιχειρούν ή θέλουν να επενδύσουν δεν περιορίζονται στην χρηματοδότηση αν και αυτή παραμένει στο κέντρο κάθε δραστηριότητας. Οι ανάγκες τους είναι σύνθετες ώστε κάθε απόφαση, κάθε βήμα να έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία. Γι’ αυτό η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

 Επιμύθιον  

Σήμερα με την ανάπτυξη προ των θυρών  και την πόρτα του Grexit κλειστή, ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου είναι κάτω από τις 750 μονάδες. Τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μετά από μια βουτιά το περασμένο καλοκαίρι κοντά στο 5% που ήταν και τα επίπεδα της Άνοιξης του 2014 επανήλθαν στο 5,5%.

Ο DAX και ο S&P 500 το 2015 ήταν στις 1.900 και 10.000 μονάδες αντίστοιχα. Σήμερα είναι στις 2.500 και 13.000 μονάδες. Άρα, ο λόγος που ο Γενικός Δείκτης παραμένει καθηλωμένος δεν αφορά το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Οι τραπεζικές μετοχές που αποτελούν και το κλειδί τόσο του χρηματιστηρίου όσο και της οικονομίας (γιατί χωρίς χρηματοδότηση ανάπτυξη δεν προκύπτει) βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Αν προεξοφλούσαν το ενδεχόμενο της ανάκαμψης της οικονομίας και του τέλους της ύφεσης που παράγει "κόκκινα” δάνεια οι μετοχές των τραπεζών θα είχαν τουλάχιστον τριπλασιαστεί…

Ι.Α.Φ

Last modified onΤρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 13:45

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ