Log in

Τι έφεραν στις βαλίτσες τους οι τραπεζίτες από Φρανκφούρτη

Η αργή διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της μη ενεργοποίησης όλων των εργαλείων, όπως οι αναδιαρθρώσεις υπερ-δανεισμένων εταιρείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στην Φρανκφούρτη οι έλληνες τραπεζίτες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερε και την αντιπρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM Σαμπινε Λαουτενσλαγκερ.

Οι επόπτες ζήτησαν από τις διοικήσεις των τραπεζών να επισπεύσουν τις κινήσεις με στόχο την μείωση των κόκκινων δανείων και, αν χρειάζεται, να φέρουν νωρίτερα τα απαραίτητα μέτρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο στόχος του 2018 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δεσμευθεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ.

Όσο για την επιμονή του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση η Φρανκφούρτη έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ωστόσο για να σταματήσει η πίεση οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης.

Τρέξτε...

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν την κατάσταση και ποιες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει έως σήμερα με στόχο την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων.

Πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού υπήρξε παρότρυνση προς τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών να εντείνουν την προσπάθεια περιορισμού και να ρίξουν στην μάχη εργαλεία, όπως για παράδειγμα, οι πωλήσεις κόκκινων δανείων νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επόπτες ζήτησαν εκτενή ενημέρωση για τις διαγραφές δανείων, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ και έσωσαν την παρτίδα επίτευξης των στόχων.

Προέτρεψαν, λοιπόν, τους Έλληνες τραπεζίτες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα στην αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων καθώς αποτελεί πάγια θέση του SSM ότι η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να ξεκινήσει με ένταση από το εταιρικό χαρτοφυλάκιο. Οι τραπεζίτες προέταξαν την ρύθμιση των χρεών μέσα από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να φέρει ορατά αποτελέσματα από τις αρχές του 2018.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές και πλειστηριασμοί

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν οι κινήσεις που θα οδηγήσουν στην χαλιναγώγηση των «στρατηγικά κακοπληρωτών». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επόπτες υπογράμμισαν την ανάγκη της αποκάλυψης και της τιμωρίας όσων δανειοληπτών διαθέτουν περιουσία και δεν πληρώνουν συνειδητά.

Βασικό όπλο σύμφωνα με όσα είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες ενάντια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τους φέρουν στο γκισέ - σε ένα ποσοστό - με στόχο την τακτοποίηση των οφειλών τους.

Ρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιδιωτών οι τραπεζίτες παρουσίασαν τα πλάνα τους για τις επικείμενες πωλήσεις καταναλωτικών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και τις ρυθμίσεις που ετοιμάζουν να εφαρμόσουν ή βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Πηγές τονίζουν ότι η παρότρυνση από την πλευρά των εποπτών ήταν η επιτάχυνση των ρυθμίσεων αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και όχι 12μηνης διάρκειας όπως συνέβαινε έως πρόσφατα.

Οι διοικήσεις ανέφεραν ότι οι μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα ρυθμίσεις αυξάνονται ανά τρίμηνο ωστόσο υπάρχει -τουλάχιστον τους θερινούς μήνες - ένα ικανοποιητικό ποσοστό απροθυμίας από τους δανειολήπτες. Τάση που εκτίμησαν ότι θα ανατραπεί σταδιακά όσο ηρεμεί το κλίμα στην ελληνική οικονομία και οι δανειολήπτες συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα υπάρξει άφεση χρέους μέσω κυβερνητικής και κρατικής παρέμβασης.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ