Log in

Δάνεια 25 δισ. ευρώ θα αλλάξουν χέρια σε τρία χρόνια

Την εκτίμηση ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα αλλάξουν χέρια χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ διατύπωσαν στελέχη private equityfunds και εταιρειών διαχείρισης δανείων που παραβρέθηκαν σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα η PwC.

Η εγχώρια δευτερογενής αγορά για τα κόκκινα δάνεια ανοίγει, πρακτικά τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες δρομολογούν την πώληση σειράς χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούν και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων με ενέχυρα ακίνητα.

Οι εκπρόσωποι των private equity funds που παρακολουθούν την εγχώρια αγορά εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη τριετία οι συστημικές τράπεζες θα βγάλουν προς πώληση χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ προκειμένου να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει στην ΕΚΤ.

Η εκτίμηση εδράζεται στις πενιχρές, έως τώρα, αποδόσεις των ρυθμίσεων, καθώς και στην ανάγκη να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της διετίας 2018-2019 που προβλέπουν αθροιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 32 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο συνέδριο ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας χρησιμοποίησε την εξής χαρακτηριστική φράση για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος: «Ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο και πρέπει να τον τεμαχίσουμε για να λυθεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις».

Πρακτικά ο κος Στουρνάρας προέτρεψε για άλλη μια φορά τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους καθιστώντας αποτελεσματικότερες τις προσφερόμενες ρυθμίσεις και επιταχύνοντας τις διαδικασίες πώλησης και εκποίησης δανείων.

Πρόκειται για σταθερή εδώ και μήνες «γραμμή» της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία «αφουγκραζόμενη» τις ισορροπίες μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ έχει ζητήσει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού να εμφανίσουν οι τράπεζες υπέρβαση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων τους πρώτους μήνες του 2018.

Επιπρόσθετα ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με τις όποιες ατέλειες έχει και να εξεταστούν τροποποιήσεις του σε δεύτερο χρόνο.

Αντίστοιχη ήταν η προσέγγιση εκπροσώπων private equity funds με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day.gr οι οποίοι σημειώνουν επίσης ότι απαιτείται να βελτιωθεί η ποιότητα των φακέλων στα χαρτοφυλάκια που βγάζουν προς πώληση οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ενόψει της έναρξης πώληση χαρτοφυλακίων δανείων που έχουν ενέχυρα επί ακινήτων θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά (τίτλοι ιδιοκτησίας κ.τλ) προκειμένου να απλοποιηθεί ο χρόνος της διαγωνιστικής διαδικασίας και να αποφευχθεί η υποβολή προσφορών με πολλές αιρέσεις.

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα βγάλουν προς πώληση χαρτοφυλάκια χωρίς εξασφαλίσεις αθροιστικής ονομαστικής αξίας 6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της πώλησης χαρτοφυλακίου της Eurobank ύψους 1,5 δισ. ευρώ, άμεσα η Πειραιώς θα προχωρήσει στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά και το υπόλοιπο επιχειρηματικά/leasing δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων, κυρίως ξενοδοχειακών κτιρίων.

Χαρτοφυλάκιο αξίας έως 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Alpha Bank, με καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει διαγραφεί ενώ για το υπόλοιπο έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις.

Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες πακετάρει ήδη χαρτοφυλάκιο κόκκινων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ