Log in

Τι θα ακούσουν οι Ελληνες τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη

Στην Φρανκφούρτη θα βρεθούν τα επόμενα 24ωρα οι Έλληνες τραπεζίτες υπό την ηγεσία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και θα συναντηθούν με την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με βασικό θέμα τα stress test. Επί της ουσίας στα ραντεβού στην Φρανκφούρτη οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των stress test και όπως έγραψε το Euro2day.gr, το σύνολο των ελληνικών πιστωτικών ομίλων περνά χωρίς καμία απώλεια την διαδικασία.

Στην περίπτωση που μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών χρειασθεί κεφαλαιακή τόνωση αυτή «θα γίνει σε βάθος ικανοποιητικού χρόνου με ίδια μέσα», όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Από τις συζητήσεις, πέραν των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο των τεστ αντοχής, δεν θα λείψουν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα αυστηρά μηνύματα από τους επόπτες για την ανάγκη τήρησης μέχρι κεραίας του χρονοδιαγράμματος μείωσης των κόκκινων δανείων.

Η ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποκτά μέγιστη σημασία δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει για την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, άποψη που δεν αποκλείεται να την αναφέρει για μία ακόμη φορά στην έκθεση για την δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα αύριο.

Οι πλειστηριασμοί

Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εγχώριες τράπεζες όσον αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι επόπτες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για την επίσπευση των μέτρων μείωσης όπως οι πωλήσεις εταιρικών δανείων αλλά και των πλειστηριασμών.

«Μπορεί η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και έως τώρα εφαρμογή τους να βαίνει καλώς, ωστόσο αναμένεται να μας ζητήσουν περαιτέρω άνοιγμα της βεντάλιας των πλειστηριασμών και έντασης τους από τον Σεπτέμβριο και μετά», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι από τον Σεπτέμβριο και μετά να διεξάγονται 2.000 πλειστηριασμοί σε μηνιαία βάση.

Τα εταιρικά δάνεια

«Γκάζι» εκτιμάται ότι θα βάλουν οι επόπτες και στην ανάγκη επίσπευσης κοινών και μεμονωμένων λύσεων από τις τράπεζες στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σε ολόκληρο το εύρος των επιχειρήσεων μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «υπάρχει σχετική γκρίνια για την καθυστέρηση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, με αιχμή τα κοινοπρακτικά δάνεια» και προσθέτουν: «Είναι βέβαιο ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στα ραντεβού και ο επόπτης θα ζητήσει απτά αποτελέσματα». Από την πλευρά τους οι Έλληνες τραπεζίτες αναμένεται να αναπτύξουν μίας σειρά από επιχειρήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα παρουσιάσουν το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.

Η Bad Bank

Στις συζητήσεις έστω και σε πρόωρο επίπεδο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της δημιουργίας μίας Bad Bank, το οποίο έχει ανοίξει και υποστηρίζεται και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενόψει της ολοκλήρωσης του 3ου μνημονίου. Στα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι εξετάζεται και το ενδεχόμενο 10 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που προορίζονταν στο 3ο χρηματοδοτική πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, να διατεθούν ως εγγύηση για την δημιουργία της ενιαίας bad bank.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ