Log in

Λαχεία: Αντιδράσεις για το κατεπείγον

Την Πέμπτη η ψήφιση στη Βουλή της σύμβασης για τη 12ετή διαχείριση των Λαχείων. Έξι εκδόσεις λαχείων αναλαμβάνει ο παραχωρησιούχος. Τι θα καταβάλλει στο Δημόσιο.

Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης της δωδεκαετούς διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων στην "Ελληνικά Λαχεία". Στην τελευταία συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η αμερικανική Scientific Games.

Mε βάση τη σύμβαση, ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει τη διαχείριση έξι λαχείων και συγκεκριμένα Λαϊκού Λαχείου, Εθνικού Λαχείου, Ευρωπαϊκού Λαχείου (ανενεργό), Ξυστού (Στιγμιαίο Λαχείο), το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο καθώς και το Στεγαστικό Λαχείο που είναι σήμερα ανενεργό, υπό την προϋπόθεση πως ευθύνεται για την παροχή της ακίνητης περιουσίας που θα δίδεται ως κέρδος.

Ειδικά για το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, ο παραχωρησιούχος θα το διαχειρίζεται έναντι αμοιβής ίσης με το 17% των χρημάτων που θα εισπράττονται από ς παίκτες. Τα υπόλοιπα έσοδα θα κατευθύνονται για κοινωνικούς σκοπούς και για τα κέρδη των παικτών (το 55% επιστρέφει σς παίκτες).

Εκτός από το τίμημα που θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο παραχωρησιούχος θα καταβάλλει στο δημόσιο μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί στο 30% μικτού κέρδους από όλα τα Κρατικά Λαχεία (πλην Πρωτοχρονιάτικου) και με ελάχιστο ετήσιο ποσό 30 εκατ. ευρώ για την πρώτη χρήση και 50 εκατ. ευρώ για τις επόμενες χρήσεις.

Ποσοστό 20% από τα έσοδα δημοσίου θα διατίθενται σε Κοινωνικές Πολιτικές.

Η «Ελληνικά Λαχεία» έχει ήδη καταβάλλει 38 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό μεσεγγύησης το οποίο θα καταβληθεί μέχρι 31/12/2013 στο δημόσιο. Μέχρι τότε θα έχει καταβάλλει και το υπόλοιπο ποσό εφάπαξ τιμήματος για τα λαχεία, ύψους 152 εκατ. ευρώ.

Βουλή: Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσφυγή της κυβέρνησης για μία ακόμη φορά στη διαδικασία κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί η σύμβαση ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων.

Το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων στην εταιρεία που διαχειρίζεται και τον ΟΠΑΠ, κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει σήμερα η συζήτησή με τη διαδικασία κατεπείγοντος στην Επιτροπή σήμερα το πρωί.

Η επιλογή αυτή υποστηρίχθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Σρνάρα, καθώς «το σχέδιο νόμου συναρτάται άμεσα με την εφαρμογή προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» και προκειμένου να εισπραχθούν 152 εκατ. ευρώ, πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής της, Μάξιμος Σενετάκης έκανε δεκτές τις εξηγήσεις υπουργού Οικονομικών και συναίνεσε στη διαδικασία κατεπείγοντος «για να εισρεύσουν, πιο γρήγορα, χρήματα στα δημόσια ταμεία».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτίμησε να επικαλεστεί δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει διακοπές σε σπίτι επιχειρηματία, ενώ αργότερα υποβάθμισε τη σημασία της διαδικασίας, υπενθυμίζοντας πως με βάση προηγούμενη απόφαση της Βουλής, «οι συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ έρχονται στη Βουλή για ενημέρωση- αυτή έρχεται για ψήφιση».

Κατά της διαδικασίας τάχθηκε ωστόσο η ΔΗΜΑΡ, με τον Νίκο Τσούκαλη να σχολιάζει πως «μόνον υποψίες κινεί στον πολίτη με τη διαδικασία κατεπείγοντος» και πως οι εξηγήσεις υπουργού «δεν είναι πειστικές στο να απαντήσουν γιατί δεν μπορούσε η σύμβαση να ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη».

Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, με την εισηγήτριά , Δ. Χαραλαμπίδου να καταγγέλλει «βάναυση παραβίαση Κανονισμού της Βουλής και των διαδικασιών κοινοβουλευτικού έργου».

«Η σύμβαση είναι σκανδαλώδης και χαριστική για δύο μεγάλους ομίλους. Ξεπουλάτε το τεράστιο έσοδο των κρατικών λαχείων για 12 χρόνια και συνεχίζετε και μετά. Θα αποχωρήσουμε σήμερα, γιατί δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτές τις καταχρηστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνετε» ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

«Το μόνο κατεπείγον για συζήτηση, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Χρησιμοποιήσατε την απαράδεκτη διαδικασία κατεπείγοντος -και όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν οι εκμεταλλευτές καπιταλιστές».

Από πλευράς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κ. Γιοβανόπουλος παρατήρησε πως «η κυβέρνηση επιλέγει μία διχαστική και αντικοινοβουλευτική πρακτική. Προσπαθείτε να συλλέξετε την ψήφο σε ένα τμήμα διακοπών της Βουλής -κάτι που μας βρίσκει τελείως αντίθες, όπως και η εκχώρηση εθνικού πλού».

«Πρόκειται για μία ακόμη σκανδαλώδη σύμβαση» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). «Όλα τα νούμερα σας διαψεύδουν και το χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2009, όταν αναλάβατε το θεάρεστο έργο της σωτηρίας μας».

Σε σύντομη παρέμβασή αργότερα, ο Σρνάρας ανέφερε πως οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν θετικό πρόσημο, και πως υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν αισιοδοξία -ειδικά απ την πλευρά ρισμού, όπου συνεπεία και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η κίνηση αναμένεται μεγαλύτερη και από το αναμενόμενο. Ο κ. Σρνάρας επισκόπησε τη σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων, αναφέροντας πως αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα και να βοηθήσει στην αποπληρωμή δημόσιου χρέους και σε άλλων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση την αιτιολογική έκθεση νομοσχεδίου, το ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει από την παραχώρηση εφάπαξ ποσό 190 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγγυημένες καταβολές από τη συμμετοχή κράς στα μεικτά κέρδη των κρατικών λαχείων ανέρχονται σε λάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Στο ελληνικό Δημόσιο παραμένουν τα κέρδη πρωτοχρονιάτικου λαχείου και τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών- τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη κοινωνικών πολιτικών. Κοινωνικές πολιτικές οι οποίες θα στηριχθούν και από το 20% των εισπράξεων που θα έχει το κράτος από τη συμμετοχή (κατά 30%) στα μεικτά κέρδη των κρατικών λαχείων.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, αμέσως μετά τις ομιλίες των εισηγητών της συμπολίτευσης.

***Αναλυτικά η Αιτιολογική έκθεση για τα λαχεία και η Έκθεση ΓΛΚ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ