Log in

Εξωδικαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών, προς τράπεζες, εφορία, ταμεία και ΔΕΚΟ όπως ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού, θα στηριχθεί σύμφωνα με πληροφορίες , το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Το νέο πλαίσιο το επεξεργάζονται και το ετοιμάζουν κυβέρνηση και τράπεζες και θα το παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών.

Παράλληλα ένα σκέλος του θα προβλέπει την επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος για τα πλέον, όμως, ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. «Ψαλίδι» θα υπάρξει και στα όρια της αξίας της κατοικίας που θα προστατεύεται μέσο της κρατικής επιδότησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αξία θα περιορισθεί στις 100.000 ευρώ.

Πίεση προς τους δανειολήπτες για να επιλέξουν την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας και όχι στα δικαστήρια θα ασκήσει η κατάργηση της δυνατότητας που δίνει σήμερα ο νόμος στον δικαστή να αποφασίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό (άρθρο 9, παράγραφος 2 του νόμου Κατσέλη).

Σε ό,τι αφορά την κρατική επιδότηση της δόσης, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αυστηρά και το πρόγραμμα θα απευθύνεται στους πλέον οικονομικά ευάλωτους, δηλαδή στην 1η κατηγορία όπως αυτή περιγράφεται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, στις 8.180 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο έως τις 24.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Το δημόσιο αναμένεται να καταβάλει το 1/3 της μηνιαίας δόσης του δανείου - το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεμένο μόνο με την πρώτη κατοικία – και σύμφωνα με πηγές το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, με την μέριμνα της κρατικής επιδότησης για τους πλέον ευάλωτους οικονομικά ο νέος πτωχευτικός νόμος ιδιωτών, το διάδοχο δηλαδή σχήμα του υφιστάμενου πλαισίου (γνωστού ως νόμος Κατσέλη) θα απλοποιηθεί και θα δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτόν ακόμη και οι παλαιοί του νόμου Κατσέλη (σ.σ. δηλαδή όσοι έχουν ήδη ενταχθεί και δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους), χωρίς αλλαγή των κριτηρίων, με σκοπό να περιορισθούν στο ελάχιστον οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Σήμερα έχουν ενταχθεί στον νόμο 200.000 δανειολήπτες και έχουν εκδικασθεί κάτι λιγότερο από 60.000 υποθέσεις.

Τα βήματα για την επιδότηση

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το δημόσιο έχει εξασφαλίσει 200 εκατ. ευρώ με σκοπό την επιδότηση της δόσης.

Για να πάρει ένας δανειολήπτης την κρατική επιδότησης της μηνιαίας δόσης θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

- Να υποβάλλει την αίτηση στην πλατφόρμα της εξωδικαστικής ρύθμισης.

- Να καταθέσει τη φορολογική του δήλωση προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι ανήκει στους οικονομικά αδύναμους για να μπορέσει να πάρει την επιδότηση.

- Να υποβάλλει όλη του την περιουσιακή κατάσταση.

- Να αποδείξει ότι το δάνειο είναι συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία.

- Να δηλώσει τα μηνιαία έξοδα του με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (έξοδα διατροφής, στέγασης, μόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέρμανσης, μεταφοράς και επικοινωνίας).

Κατόπιν όλων αυτών και της δόσης που θα πρέπει να πληρώσει σε εφορία θα βγαίνει η μηνιαία δόση του δανείου, της οποίας εν συνεχεία το 1/3 θα επιδοτεί το κράτος.

Πότε θα δίνεται κούρεμα

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες για τους πλέον ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες, όσους επί της ουσίας κριθούν ότι δύναται να επιδοτηθούν από το κράτος, δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε κούρεμα μέρος του δανείου. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των εν λόγω δανειοληπτών έχει πάνω από ένα δάνειο (στεγαστικό και καταναλωτικό ή οφειλές από πιστωτικές κάρτες), το κούρεμα στο καταναλωτικό μπορεί να φθάσει και το 80% ενώ στο στεγαστικό θα εξαρτηθεί από το ύψος του δανείου και την παρούσα αξία της πρώτης κατοικίας. Αν για παράδειγμα το δάνειο είναι 100.000 ευρώ και σήμερα το ακίνητο αποτιμάται στα 60.000 ευρώ, τότε ο δανειολήπτης θα κληθεί να ρυθμίσει τα 60.000 ευρώ.

Αντίθετα, δεν θα προβλέπεται κούρεμα για όσους διαθέτουν ικανοποιητικό εισόδημα και επιπλέον κινητή και ακίνητη περιουσία.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ