Log in

Τραπεζίτες βλέπουν το φθινόπωρο ένταξη στο QE

Μετά τις γερμανικές εκλογές και εφόσον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαίων για την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δείχνουν σημαντική προσέγγιση αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή με γνώση των συνομιλιών τονίζει στο Euro2day.gr ότι η ΕΚΤ θα περιμένει να δει ένα πιο καθαρό τοπίο όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την πλευρά του Διεθνές Νομισματικού ταμείου.

Στο ερώτημα αν με την χθεσινή απόφαση του Eurogroup το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει αρκετά νομικά και οικονομικά επιχειρήματα να αποφασίσει νωρίτερα από το Φθινόπωρο την ένταξη στο QE έτερη πηγή απάντησε ότι «δεν είναι σίγουρο, αλλά σίγουρα έγινε το πρώτο βήμα».

Θετικά βήματα

Τραπεζικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει μεταφερθεί για το Φθινόπωρο, ωστόσο αποτιμούν με θετικό τρόπο την συμφωνία «παρά τις γκρίζες ζώνες όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», όπως αναφέρουν.

Εκτιμούν ότι έχει σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, κυρίως από την δέσμευση της ευρωπαϊκής πλευράς πως κάθε φορά που θα «ξεφεύγει» το χρέος θα υπάρχουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα το επαναφέρουν στη βιωσιμότητα.

«Αυτό αποτελεί ένα από τα θετικότερα αποτελέσματα του Eurogroup, ωστόσο απαιτείται πλέον από την δική μας πλευρά πολύ δουλειά με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης», τονίζει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος τράπεζας. Κρούουν, όμως, και το κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την χρονική διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τις αντοχές τους προέδρου της ΕΚΤ απέναντι στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που θέλουν να τελειώσει εδώ και τώρα το πρόγραμμα.

«Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά διότι η γερμανική ελίτ προσπαθεί να σταματήσει το πρόγραμμα», τονίζουν.

«Χάνουμε χρόνο»

Σε ό,τι αφορά την χρονική απομάκρυνση των ωφελειών από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι «καλύπτονται εν μέρει από την καταρχήν συμφωνία, ωστόσο θα χαθεί κι άλλος χρόνος, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα τόσο για τις τράπεζες όσο και τις επιχειρήσεις».

Βέβαια, επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ξένοι επενδυτές και οι fund managers είχαν προεξοφλήσει ότι η ένταξη στο QE δεν θα είναι άμεση και επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στο πραγματικά προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και η αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων.

«Το QE πέραν της εμπιστοσύνης που θα προκαλούσε σε οποιοδήποτε ελληνικό τίτλο, θα λειτουργούσε θετικά και στους καταθέτες. Μάλλον αυτό θα αργήσει να γίνει κάποιους μήνες», αναφέρει τραπεζική πηγή.

Μόνο με ανάπτυξη

Ως αντίδοτο στην πιθανή καθυστέρηση λίγων μηνών για ένταξη στο QE οι τραπεζίτες προτάσσουν την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων με στόχο μία δυναμική ώθηση στην ανάπτυξη.

«Πρέπει όλοι να δράσουμε άμεσα με επιθετικές κινήσεις. Εμείς από την πλευρά μας να επιταχύνουμε το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, τα οποία συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αυξάνονται και, η πολιτεία να δώσει σήμα με στοχευμένες κινήσεις στους επενδυτές ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδύσεις», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος. «Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε και να δώσουμε άλλοθι για νέες περιπέτειες στους δανειστές», προσθέτει.

Επιχειρήσεις

Στο ερώτημα αν η καθυστέρηση ένταξης στο QE μπλοκάρει και αναβάλει τα σχέδια πολλών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις έμπειρος τραπεζίτης απαντά: «Το τελευταίο μήνα οι περισσότεροι έβλεπαν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να απομακρύνεται χρονικά. Ωστόσο, έγιναν και θα γίνουν μία σειρά από εκδόσεις ομολόγων. Βέβαια, η ένταξη θα έριχνε τα επιτόκια κάτω από το 3%».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subscribe to our Newsletter and get the best news every day in your mail!

* Your Email Address:
* Preferred Format:
* Enter the security code shown: