Logo
Print this page

J&P Overseas: Σε εκκαθάριση οδεύει ο άλλοτε κολοσσός

Ο πολυετής εμφύλιος μεταξύ μελών της οικογένειας Παρασκευαϊδη δημιούργησε «μαύρη τρύπα» άνω των 200 εκατ. ευρώ στον ιστορικό κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο J&Ρ Overseas την οποία δεν δέχθηκαν να καλύψουν οι άλλοι μέτοχοι. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία που ίδρυσαν πριν από 77 χρόνια οι Στέλιος Ιωάννου και Γώγος Παρασκευαϊδης και για δεκαετίες κυριαρχούσε στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οδεύει προς ειδική εκκαθάριση με πώληση περιουσιακών στοιχείων, κ.λπ.

Ο κ. Δάκης Ιωάννου και ο γιος του Χρήστος Ιωάννου, που συμμετέχουν στη διοίκηση της J&P ΑΒΑΞ έχουν επισημάνει (τελευταία φορά στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση) πως οι δύο εταιρείες δεν συνδέονται διοικητικά (ούτε μετοχικά, αφού οι μετοχές της ελληνικής τεχνικής εταιρείας βρίσκονται σε άλλο επενδυτικό όχημα των κυπριακών οικογενειών, την J&Ρ Investments). Η οικογένεια Ιωάννου έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, από την πρώτη στιγμή πως θα στηρίξει την J&Ρ ΑΒΑΞ ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην J&Ρ Overseas.

Μάλιστα ως δείγμα γραφής, μέσω της αύξησης κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ που προωθείται στην εισηγμένη, αναμένεται να ενισχυθεί η συμμετοχή της πλευράς Ιωάννου από περίπου 5% σε 24% με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της J&Ρ Investments από 41,59% σε περίπου 28%. Επιπλέον, η J& P ΑΒΑΞ θα χρειαστεί ενδεχομένως να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ορισμένα έργα που εκτελεί σε κοινοπραξία με την J&Ρ Overseas.

Η κατάσταση στον όμιλο J&Ρ, που δραστηριοποιείται σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, με την κυριότερη αγορά του να αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία, είχε γίνει εξαιρετικά δυσάρεστη εδώ και μήνες όταν και κορυφώθηκε η δικαστική διαμάχη μεταξύ μελών της οικογένειας Παρασκευαϊδη.

Τελικά στις αρχές Ιουλίου επικράτησε η πλευρά των Ευθύβουλου Παρασκευαϊδη και Λεώνης Παρασκευαΐδου – Μαυρονικόλα η οποία σε συνεργασία με την οικογένεια Δάκη Ιωάννου προχώρησαν σε «έξωση», με δικαστική απόφαση, του Ανδρέα Παπαθωμά (σύζυγος της Χριστίνας Παρασκευαϊδη) από το τιμόνι του ομίλου. Ο κ. Παπαθωμάς είχε την ευθύνη των έργων στη Σαουδική Αραβία στα οποία εντοπίστηκαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τότε είχε εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από τον όμιλο για την προσπάθεια που θα καταβληθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, καθώς εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, καταγράφονται καθυστερήσεις σε άλλες πληρωμές, κ.ά.

Στην ανακοίνωση αναφέρονταν πως τοποθετείται νέο διοικητικό συμβούλιο στην J&Ρ Overseas στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Λεώνη Παρασκευαΐδου - Μαυρονικόλα, Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, Δάκης Ιωάννου και Χρήστος Ιωάννου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονταν πως «με δεδομένο το κοινό όραμα και αξίες των δύο οικογενειών, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να εργαστεί για μια ενιαία εταιρεία εγκαταλείποντας τα προηγούμενα σχέδια για διάσπαση». Επιπλέον, πως «το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλία απομόχλευσης για τη διάθεση αδρανών και μη βασικών περιουσιακών στοιχείων η οποία θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για κάλυψη καθυστερούμενων αμοιβών και άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων». Φαίνεται, όμως, πως η «τρύπα» των 200 εκατ. ευρώ ανάγκασε τους μετόχους του ομίλου να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τις εξελίξεις στον κυπριακό όμιλο υπενθυμίζουν πως ο εμφύλιος στην οικογένεια Παρασκευαϊδη και οι διαφωνίες για τη στρατηγική με την πλευρά Ιωάννου είχαν οδηγήσει εδώ και χρόνια σε ενός είδους «μοιρασιάς» των δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, είχε υπάρξει και επίσημο σύμφωνο το 2016 με την πλευρά Ιωάννου να αναλαμβάνει το Κατάρ, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και την Ελλάδα, ενώ η πλευρά Παρασκευαΐδη διατήρησε τη διαχείριση των έργων σε Λιβύη, Κουρδιστάν και Σαουδική Αραβία. Οι δύο πλευρές είχαν τα τελευταία χρόνια αυτόνομη καθημερινή διαχείριση του κάθε τομέα, με ενοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η μία πλευρά της οικογένειας Παρασκευαϊδη (και ο κ. Παπαθωμάς) ζητούσαν αλλαγή της συμφωνίας και στήριξη των δραστηριοτήτων στη Σαουδική Αραβία από τις άλλες δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή. Τότε κορυφώθηκε η κρίση (με απανωτά δημοσιεύματα για τη δραματική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα εργοτάξια στη Σαουδική Αραβία).

Όλα, όμως, είχαν ξεκινήσει από το 2009, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Γώγου Παρασκευαϊδη όταν η σύζυγός του Θέλμα είχε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά της J&Ρ Overseas. Τα δύο από τα τρία παιδιά τους είχαν επίσης κινηθεί δικαστικά κατά του διαχειριστή της διαθήκης του Γώγου Παρασκευαϊδη καθώς θεωρούσαν πως μεροληπτούσε υπέρ της μητέρας τους και της αδερφής τους. Κέρδισαν μάλιστα τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επί δεκαετίες η J&Ρ Overseas ήταν στις λίστες του αμερικανικού περιοδικού ENR με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του πλανήτη, ενώ έφερνε συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας για την κυπριακή οικονομία. Τώρα όλα δείχνουν πως η τρίτη γενιά των οικογενειών Παρασκευαϊδη και Ιωάννου δεν θα παραλάβει τον κολοσσό που δημιουργήθηκε στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και υλοποίησε μεγάλα έργα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

EDITOR IN CHIEF:Ι.Α.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ