Log in
updated 8:59 PM EEST, Ιουλ 17, 2019
Headlines:

ΕΤΕ: 2+1 κινήσεις για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση

Πώς θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας EBA Core Tier I πάνω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις για Asset Management και Πανγαία και το deal με Arch Re για ΕΕΓΑ. Αλλάζει το σχέδιο εθελουσίας.

Δυο συν μία κινήσεις έχει δρομολογήσει η διοίκηση της Εθνικής, ώστε να ενισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τα κεφάλαια της κατά περίπου 550 με 830 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη EBA Core Tier I σε επίπεδα ίσα ή υψηλότερα του 10,3%, και να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει σταδιακή διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank την επόμενη διετία.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day, προτεραιότητα στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής έχει η Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η Εθνική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το real estate fund INVEL του κ. Χρ. Παπαχριστοφόρου για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας.

Οι συζητήσεις αφορούν στην είσοδο της INVEL, είτε στην Πανγαία, είτε σε μια νέα ΑΕΕΑΠ, που θα συσταθεί με απόσχιση και εισφορά ακινήτων της Πανγαία. Και στις δύο περιπτώσεις η INVEL θα βάλει φρέσκο χρήμα για να αποκτήσει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, και θα ακολουθήσει η είσοδός της στο Χ.Α.

Παρά τη μικρή καθυστέρηση, που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, εκτιμάται ότι το deal θα έχει τελειώσει πριν το τέλος του έτους επιφέροντας σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση στην Εθνική Τράπεζα.

Η Πανγαία αποτελεί την μεγαλύτερη σε ενεργητικό εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (σ.σ υπό διαχείριση ενεργητικό 962 εκατ. ευρώ στις 30/6 εκ των οποίων τα 147 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα) και θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά καθώς λήγει και η τελευταία παράταση 18 μηνών που της χορηγήθηκε. Αν δεν το κάνει θα απολέσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Η Εθνική βρίσκεται και σε συζητήσεις για την πώληση της Asset Management σε ξένη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων χωρίς να έχει διευκρινισθεί αν η συζητούμενη συμφωνία περιλαμβάνει και ευρύτερη συμφωνία μεταξύ του αγοραστή και της Εθνικής για συνεργασία στο τομέα διαχείρισης κεφαλαίων και προώθησης προϊόντων μέσω του δικτύου του ομίλου.

Με βάση δημοσιεύματα ενδιαφερόμενος αγοραστής της Asset Management είναι η Calamos Investments, γεγονός που ίσως να εξηγεί και την απόσυρσή της, στο παρά πέντε, από το σχήμα εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr

Παρ ότι το τίμημα εξαγοράς της Asset Management, εφόσον βέβαια η συμφωνία κλείσει, δεν θα είναι σημαντικό για τη κεφαλαιακή βάση της Εθνικής, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί και προκαταβολή (up front fee) για ενδεχόμενη σύμβαση μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Εθνικής και της Asset Management υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τέλος, κεφαλαιακό όφελος της τάξης των 80 με 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει η Εθνική από τη συζητούμενη συμφωνία με την ARCH Re για εξαγορά από την τελευταία του χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Εθνική Ασφαλιστική θα πουλήσει σύμφωνα με πληροφορίες με discount το χαρτοφυλάκιο εκκρεμών ζημιών απελευθερώνοντας κεφάλαια που έχει δεσμευμένα σήμερα ως αποθέματα.

Εφόσον οι παραπάνω κινήσεις ολοκληρωθούν τότε η Εθνική θα επιφυλάξει μικρή έκπληξη στην DG Comp καθώς είτε δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης είτε ολοκληρώνονται πριν το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Με αυτή τη θετική τροπή ως αιχμή αυξάνονται οι πιθανότητες να μην επανέλθει πίεση για ταχύτερες και επιθετικότερες κινήσεις αποεπένδυσης από την Τουρκία.

Αλλάζει το μείγμα του προγράμματος εθελουσίας εξόδου

Εν τω μεταξύ η Εθνική προχωρά σε αλλαγή των χαρακτηριστικών και του μείγματος χρηματοδότησης του προγράμματος εθελουσίας, στόχος του οποίου παραμένει η αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το Ταμείο Αυτασφάλισης των εργαζομένων της Εθνικής θα κατέβαλε εφάπαξ σε όσους αποδεχόταν πρόωρη συνταξιοδότηση και πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια. Για να ανταπεξέλθει στο Ταμείο η ΕΤΕ θα προχωρούσε σε νέα χρηματοδότησή του κάτι που δεν επέτρεψε η Τρόικα.

Μετά το μπλόκο από την Τρόικα το πρόγραμμα αλλάζει και όσοι πληρούν τα κριτήρια πρόωρης συνταξιοδότησης θα αποζημιωθούν από την Εθνική χωρίς καμία ανάμειξη του Ταμείου.

Είναι πιθανόν μετά και την εμπλοκή από την Τρόικα να επανεξετασθεί και το καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου Αυτασφάλισης το οποίο έχει συνάψει δάνεια με Τ.Τ. και Εθνική σε παλαιότερες εποχές για την κάλυψη ελλειμμάτων του. Το Ταμείο είναι προκαθορισμένων παροχών και είναι κρίσιμη για την χρηματοδότησή του η αποδοχή από την Τρόικα της πρόταση της Εθνικής για αύξηση του πόρου εργοδοτικής εισφοράς.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ