Log in

Η FF Group, το μάννα εξ ουρανού και το ρίσκο του Δημοσίου

Η FF Group, το μάννα εξ ουρανού και το ρίσκο του Δημοσίου

Ανάμεσα στην πληθώρα των τροπολογιών, που κατέθεσε η κυβέρνηση πριν το Πάσχα, υπήρξε μια στο νόμο 4608/2019, που έτυχε διακομματικής συναίνεσης (σ.σ. την ψήφισαν και βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ).
Ανεστάλη για ενάμιση ακόμη χρόνο (σ.σ. ως την 31η Δεκεμβρίου του 2020) η εφαρμογή του άρθρου 55 του νόμου 3842/2010, με το οποίο προβλέπεται η παύση πώλησης από 1/1/2017 αφορολογήτων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός Ε.Ε. Πρόκειται για νόμο, που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο, σχετική κοινοτική οδηγία.

Η νέα παράταση -τέταρτη συνεχόμενη από το τέλος του 2016- σημαίνει ότι η Dufry, μέσω της ΚΑΕ, θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει καταστήματα πώλησης στους παραμεθόριους σταθμούς με Αλβανία, Β. Μακεδονία και Τουρκία για 18 ακόμη μήνες (σ.σ. η προηγούμενη αναστολή έληγε στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους).

Πώς σχετίζεται η παράταση λειτουργίας των παραμεθόριων σταθμών με τη Folli Follie;

Η Folli Follie κατέχει 804.728 μετοχές Dufry, που αποτελούν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση των ΚΑE. Όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί, μετά τις αποκαλύψεις του Χαμαιλέοντα, οι παραπάνω μετοχές υπόκεινται σε συμβατικούς περιορισμούς, οι οποίοι περιέχονται στη σύμβαση πώλησης της ΚΑΕ και άλλα συμβατικά κείμενα.

Όπως έχει γραφεί χωρίς να διαψευσθεί, η συμφωνία, μεταξύ των δύο ομίλων, για την πώληση της ΚΑΕ από την Folli Follie στην Dufry περιλάμβανε, ως προς το σκέλος του τιμήματος, που καταβλήθηκε με μετοχές έκδοσης Dufry, την εξής αίρεση: οι μετοχές δεσμευόταν από την Dufry και θα απελευθερωνόταν σταδιακά, εφόσον η ΚΑΕ έπιανε προκαθορισμένους στόχους λειτουργικής κερδοφορίας (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων- EBITDA).

Η συμφωνία έκλεισε το 2013 και η Folli Follie εισέπραξε 375,5 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς, ενώ πήρε μετοχές Dufry, αξίας 153 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο ελβετικός όμιλος ανέλαβε δανεισμό της ΚΑΕ, ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, σε επίπεδο συνολικής επιχειρησιακής αξίας η ΚΑΕ αποτιμήθηκε κατά την συναλλαγή στα 863,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 890 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθεί η αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε η Dufry σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της Folli Follie, η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Τα EBITDA της ΚΑΕ, κατά τη χρήση 2013, δεν δικαιολογούσαν την παραπάνω αποτίμηση, ενώ υπήρχε η εκκρεμότητα με την επίδραση, που θα είχε στα EBITDA η καθορισμένη για την 1/1/2017 διακοπή πώλησης αφορολογήτων ειδών από τα καταστήματα σε παραμεθόριους σταθμούς, με χώρες εκτός Ε.Ε.

Μετά τη νέα παράταση πώλησης αφορολογήτων ειδών, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες, στην τρέχουσα ή την επόμενη χρήση, η ΚΑΕ να επιτύχει τον προκαθορισμένο από τη συμφωνία πώλησης στόχο EBITDA, που αποδεσμεύει τις 804.728 μετοχών Dufry για τη Folli Follie.

Ίσως για αυτό το λόγο κυκλοφορούν πληροφορίες, ότι η διαδικασία της διαιτησίας, την οποία κίνησε, προ μηνών, η Folli Follie, για την αποδέσμευση περίπου 600 χιλ. από τις 804 χιλ. μετοχές, έχει ατονήσει. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και οι μετοχές αποδεσμευτούν, η Folli Folli θα πάρει βαθιά ανάσα ρευστότητας.

Η Ελληνική Δημοκρατία από την άλλη, αναλαμβάνει το ρίσκο, μετά από τέσσερις αναστολές εφαρμογής του νόμου, να ασχοληθεί με το θέμα η DG Comp, αναζητώντας αν προκύπτει θέμα έμμεσης κρατικής ενίσχυσης.

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με επιβολή προστίμου, το οποίο θα επιβαρύνει τελικώς τους φορολογούμενους, προς όφελος δύο ιδιωτικών ομίλων, της ελβετικής Dufry και της ταλανιζόμενης από το σκάνδαλο παραποίησης οικονομικών στοιχείων Folli Follie.

EDITORIAL - Ι.Α.Φωτόπουλος