Log in

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ευρωπαίων

Γιατί δεν ιδρώνει το αφτί των ευρωπαίων; Αυτό αναρωτιούνται αναλυτές και οικονομολόγοι μετά το το θρίλερ που έζησαν τα τελευταία 24ωρα οι αγορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους τόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες – με πρώτη και καλύτερη τη Μέρκελ - όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αρνούνται να πανικοβληθούν, τουλάχιστον ακόμα.

Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των ευρωπαϊκών μετοχών εδώ και 11 έτη και ο χαμηλότερος πληθωρισμός από το 2009 έχει αυξήσει τις πιέσεις να ξεκινήσουν νέα προγράμματα ώθησης της οικονομίας.

Μετά την κρίση που δυο χρόνια πριν απείλησε να καταστρέψει σχεδόν την Ευρωζώνη, οι ηγέτες αρνούνται τώρα να πέσουν σε πανικό, καθώς συμφωνούν ότι έχει προγραμματιστεί ήδη αρκετή βοήθεια. Το μάθημα από αυτή την τελευταία ταραχή στις αγορές είναι πάντως ότι οι επενδυτές μπορεί να ασκήσουν πίεση για την ανάληψη δράσης προκειμένου να γίνει εφικτή η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, καθώς εντείνονται οι φόβοι του αποπληθωρισμού.

“Η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη, πολύ εύθραυστη και κάτι πρέπει να γίνει” λέει ο οικονομολόγος της ING,  Martin Van Vliet. “Οι αγορές περιμένουν ολοένα και περισσότερο ότι (η ΕΚΤ) θα πρέπει να κάνει ποσοτική χαλάρωση”.

Για την ώρα πάντως, οι χαράσσοντες οικονομική πολιτική θεωρούν ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο και όχι τόσο επενδυτική στήριξη  ακόμα και με τη μεγάλη πτώση σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Τον τόνο τον έδωσε η Μέρκελ λέγοντας η υπάρχουσα οικονομική βοήθεια δεν είχε χρησιμοποιηθεί όσο έπρεπε και ότι τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία γη οποια πιστέυει ότι θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή.

“Είναι λυπηρό το ότι χρησιμοποιήθηκαν μόλις 6 δοσ. ευρώ για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας”, είπε η κα Μέρκελ. “Εμείς στη Γερμανία δείχνουμε ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις μπορούν να ισχυροποιηθούν  χωρίς να αφήσουμε το μονοπάτι της ενοποίησης”.

Όλα αυτά ήταν φυσικά απάντηση τόσο στην Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και τις ΗΠΑ που ανέφεραν ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση στη συνεχιζόμενα ισχνή εγχώρια ζήτηση, ώστε να επωφεληθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

Από τη σειρά της η Μέρκελ ανέφερε χθες ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. “Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη, σταθερά δημόσια οικονομικά και δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Από την πλευρά της, “η ΕΚΤ δείχνει να ακολουθήσει σφιχτή πολιτική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”, ανέφερε ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομολόγος της  IHS Global Insight. “Η ώθηση από την εξασθένηση του ευρώ, οι σημαντικά χαμηλότερες τομές του πετρελαίου και γενικά οι πολύ χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα δίνουν στην ΡΚΤ το περιθώριο να σηκώσει το πόδι από το γκάζι και να μην προχωρήσει σε άλλα μέτρα ακόμα”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

 «Το προηγούμενο έτος, οι επενδυτές δεν είχαν στα ραντάρ τους την Ευρωζώνη, αλλά τώρα την έχουν, λόγω των όσων συμβαίνουν μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας και του θορύβου από την Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκολας Βερόν, εταίρος του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών και του ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ