Log in

Σάλλας: Να μετεξελίξουμε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα

Σάλλας: Να μετεξελίξουμε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα

«Είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα που θα το κερδίσουμε, αποδεικνύοντας πως η ελληνική οικονομία και ασφαλώς η οικονομία της Κρήτης έχουν προοπτικές και δυναμική ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να μετεξελίξουμε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα στηρίξει ενεργά την τοπική επιχειρηματικότητα και την οικονομία», τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, ο Πρόεδρος της Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, αναφερόμενος στην απόφαση του για την είσοδο της Lyktos Participations AE ως στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και αναπτύσσοντας τα σχέδιά του για το μέλλον του πιστωτικού Ιδρύματος.

«Θέτουμε τους στόχους και τους υπηρετούμε με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και αίσθημα ευθύνης. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά» δήλωσε ο κ. Σάλλας. Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα, τονίζοντας ότι θα συμβάλει από τη δική του πλευρά με όλες τις δυνάμεις του και θα βοηθήσει την προσπάθεια της Παγκρήτιας να αναβαθμιστεί και να πάει σ ένα άλλο επίπεδο τράπεζας για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις σύγχρονες συνθήκες, όπως επεσήμανε. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα είναι ο ίδιος στο ΔΣ, ωστόσο θα υποδείξει 2-3 μέλη για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ακόμη, ο κ. Σάλλας είπε ότι ήδη έχουν προετοιμαστεί ομάδες και με ειδικευμένους σύμβουλους για την παροχή δυνατοτήτων και περισσότερων υπηρεσιών που θα είναι ασφαλώς δεμένες και "κουμπωμένες" με καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα με την Κρητική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας, Νίκος Μυρτάκης, στην αρχή της συνέντευξης, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον κ. Σάλλα, σημειώνοντας ότι η "συνάντηση" αυτή δεν ήταν τυχαία. «Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένας επιτυχημένος Έλληνας τραπεζίτης, ο άνθρωπος που έχτισε την πρώτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας από μηδενική βάση, ενώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην καταγωγή του κ. Σάλλα από το Ηράκλειο της Κρήτης, έδρα της Τράπεζάς μας. Tον καλωσορίζω», είπε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

«Πιστεύω ότι με την είσοδο της Lyktos στο μετοχικό μας κεφάλαιο, ξεκινά μια καινούρια εποχή για την Παγκρήτια, για την τοπική οικονομία, για τους εργαζόμενούς μας και τους 84.000 μεριδιούχους- μετόχους μας», δήλωσε ο κ. Μυρτάκης. Επίσης, ο κ. Μυρτάκης ανέφερε ότι: «Ολοκληρώθηκε χθες η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή και πραγματοποιήθηκε η πλήρωση της θέσης του πρόεδρου μετά την παραίτηση του κ. Λεμπιδάκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πολύχρονη προσφορά του στην Τράπεζα».

«Ανανεώνεται και ενισχύεται το όραμα μας για μια τράπεζα των Κρητικών. Η αύξηση κεφαλαιακής επαρκείας δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και παρέχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Τράπεζας», ανέφερε ο κ. Μυρτάκης, επισημαίνοντας ότι ο χαρακτήρας της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας διατηρείται και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο τραπεζικό τοπίο της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της Lyktos, Μιχάλης Σάλλας, και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας, Νίκος Μυρτάκης, αναφερόμενοι στους στόχους της επόμενης ημέρας δήλωσαν ότι από σήμερα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που θα ενισχύσουν την Τράπεζα και θα την οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας.

Ειδικότερα εξειδικεύοντας τους στόχους αναφέρθηκαν:

- Στην περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών δεικτών με ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική τραπεζική στους βασικούς τομείς της κρητικής οικονομίας και νέα καταθετικά προϊόντα.

- Στη διεύρυνση καταθετικής βάσης με προσέλκυση νέων πελατών, μείωση του καταθετικού κόστους και μηδενισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Τράπεζας από τον ELA.

- Στην αναβάθμιση της μηχανογράφησης.

- Στη δημιουργία Treasury για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας (π.χ. εξαγωγές- τουρισμός ) μέσω εξειδικευμένων προϊόντων.

-Στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση της στελέχωσης της Τράπεζας, ιδιαίτερα στον τομέα των NPL's (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) κατά τα πρότυπα των συστημικών τραπεζών.

- Στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Τομέα Χορηγήσεων.

Η αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης θα αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες για την Τράπεζα.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την Παγκρήτια σε μία πρότυπη Συνεταιριστική Τράπεζα», επεσήμανε ο κ. Σάλλας, ενώ ο κ. Μυρτάκης πρόσθεσε πως «επιθυμία αποτελεί η Παγκρήτια να καταστεί μοντέλο για τις συνεταιριστικές τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Η Lyktos Participations A.E. ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την είσοδο της Lyktos Participations A.E. ως στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Η Lyktos Participations είναι Εταιρία Αποκλειστικού Σκοπού, που συστήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στην Παγκρήτια. Το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή έδωσαν την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του SSM. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και έτσι η Lyktos Participations αποκτά το 21,49%.

Σύμφωνα με το καταστατικό του πιστωτικού ιδρύματος με το μερίδιο αυτό, η Lyktos έχει το δικαίωμα διορισμού του Διευθύνοντος Συμβούλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας και της τοποθέτησης δύο ακόμη μελών, στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας. Τα κεφάλαια της αύξησης υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, όπως αυτές ορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ