Log in

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα προτελευταία

tourkΠολύς λόγος γίνεται τα τελευταία 24ωρα για την σύλληψη των δυο αξιωματικών μας από τους Τούρκους. Και πολλές ελπίδες για ευτυχή κατάληξη του γεγονότος…

 

 

Από το κουτί της Πανδώρας όπου βρίσκονταν πλήθος τα κακά της ανθρωπότητας, οι Έλληνες άφησαν την ελπίδα να βγει τελευταία από τα άλλα, σαν το πιο τρομερό από όλα. Δε γνωρίζω πιο συγκινητικό συμβολισμό. Γιατί η ελπίδα, αντίθετα απ' ο,τι πιστεύουμε, ισοδυναμεί με παραίτηση. Και ζω σημαίνει δεν παραιτούμαι.

Α.CAMUS

Δυστυχώς τα πράγματα για τους 2 έλληνες αξιωματικούς δεν είναι καθόλου καλά. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι βρίσκονται σε φυλακή ύψιστης ασφάλειας δείχνει τις προθέσεις των Τούρκων.  

Δεν θα πρέπει να γελιόμαστε παρά το τρομακτικό συναισθηματικό βάρος που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση. Ο σχεδόν ψυχοπαθής πρόεδρος της Τουρκιάς , Τ.Ερτογαν θα εκμεταλλευτεί το ατυχές (;) περιστατικό στο έπακρο.

Το μόνο ερώτημα που μένει είναι ποιο θα είναι αυτό το «έπακρο» και που μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δυο κρατών.

Σε ένα παντοδύναμο προφίλ που έχει στήσει ο πρόεδρος της Τουρκιάς τόσο με τον πόλεμο στα  νότια με την Σύρια όσο και με την σθεναρή στάση του στην Κύπρο το μόνο μελανό σημείο είναι η άρνηση της χώρας μας δια μέσου βεβαίως της ελληνικής δικαιοσύνης να παραδώσει στην Τουρκία τους 8 αξιωματικούς της που διέφυγαν την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ταυτόχρονα σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σκηνικό, η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να επιχειρήσει να αποτρέψει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητώντας έτσι και την ίδια την υπόσταση της, και συγχρόνως να αμφισβητήσει ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με αιχμή τα Ίμια.

Αθήνα και Λευκωσία διαπιστώνουν ότι σε αντίθεση με το παρελθόν δεν υπάρχει αυτή την φορά ο πρόεδρος Τζόνσον που με την επιστολή του θα αποτρέψει μια τουρκική επέμβαση στην Κύπρο, ούτε ο Χολμπρουκ που θα επιχειρούσε να επιβάλει αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων έστω και με το κόστος μιας συμφωνίας απεμπλοκής, ετεροβαρούς για τα ελληνικά συμφέροντα. Κανείς στον διεθνή περίγυρο δεν έχει την δυνατότητα να παρέμβει στην τουρκική πλευρά.

 Τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανατρέπουν βεβαίως και το success story που είχε επιχειρήσει να προβάλει η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, μετά την επίσκεψη Ερντογαν στην Αθήνα, όπου στην προσπάθεια εξωραϊσμού και κατευνασμού της Τουρκίας, είχε δοθεί πανηγυρικός τόνος στην υποτιθέμενη εγκατάλειψη εκ μέρους του Ερντογάν της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Συνεπώς θα πρέπει όλοι να οπλιστούμε με πολύ υπομονή και επιμονή και να ευχηθούμε να αποφευχθούν τα χειρότερα… Τα πολύ χειρότερα…

Ι.Α.Φ

Last modified onMonday, 05 March 2018 17:06

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ