Log in

MIG : Tα επικοινωνιακά λάθη και η κόντρα με το σύστημα...

Ο εκνευρισμός στο αρχηγείο της MARFIN είναι  έκδηλος λένε οι καλά γνωρίζοντες τα του ομίλου. Μετά από πολύ καιρό έχουν ακουστεί κάποιες φωνές από τα γραφεία των «μεγάλων αφεντικών» ενώ τα τηλεφωνήματα από τους μεγαλομετόχους δίνουν και παίρνουν. Αιτία η πρωτοφανής γκάφα σε επικοινωνιακό κυρίως  επίπεδο που διέπραξε ο επικεφαλής του ομίλου κ.Α.Βγεννόπουλος. Με τη γνωστή κυκλοθυμία που τον διακατέχει έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει ως όμιλος στο σχέδιο στήριξης που εκπόνησε το ελληνικό δημόσιο.

Διπλό λάθος. Τον πρώτο έγκειται στο γεγονός ότι ειδικά στην Ελλάδα ποτέ δεν τα βάζεις με το συνάφι σου , είτε είσαι ταξιτζής, είτε μεγαλοτραπεζίτης. Γιατί το συνάφι σου όταν εκθέτεις , όσο δίκιο και να έχεις, θα στραφεί εναντίον σου με σκοπό να σε εξοντώσει. Όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ξέρουμε ποιες δύο τράπεζες έχουν το σημαντικότερο πρόβλημα και από πού πηγάζει αυτό. Κανείς όμως βγαίνει να το πει αφενός μεν γιατί δεν έχει στοιχεία και θα ακολουθήσουν αγωγές( τακτική γνώριμη και στον ίδιο τον ισχυρό άντρα της MARFIN) και αφετέρου γιατί το πλήγμα θα ένα τόσο μεγάλο για το σύστημα που ουσιαστικά μας τρέφει όλους στο τέλος της ημέρας ώστε το κόστος που θα κληθούμε να επωμισθούμε θα είναι απείρως μεγαλύτερο από το όποιο κέρδος της πιθανής εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Η παραπάνω σκέψη είναι προφανές ότι δεν χωράει στο μυαλό ενός δικηγόρου όπως ο ισχυρός άνδρας της MIG. Οι δικηγόροι γενικότερα έχουν αυτό το πρόβλημα: Επειδή σπαταλάνε μια ζωή στο να μελετούν και να υπηρετούν τους νόμους και τους κανόνες θεωρούν ότι όλα πρέπει να ακολουθούν αυτούς τους νόμους και αυτούς τους κανόνες. Αγνοούν έτσι μια εξαιρετικά σημαντική μεταβλητή : Tον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος όταν δεί οτι απειλούνται τα κεκτημένα του όπως στην περίπτωση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, αναστέλλει τους νόμους και τους κανόνες ακόμα και της ίδιας της ελεύθερης αγοράς και προσπαθεί να υπερασπιστεί το ίδιο το σύστημα του καπιταλισμού. Γιατί πολύ απλά είναι το μόνο σύστημα που ξέρουμε και μέσα στο οποίο θέλουμε όλοι να ζούμε.

Σε αυτή τη θεμελιακή λειτουργία του ανθρώπινου παράγοντα, δυσνόητη για τους υπηρέτες του νόμου, εναντιώθηκε τις τελευταίες μέρες δύο φορές ο ισχυρός άνδρας της MARFIN. Μια με τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης των τραπεζών, και εντείνοντας το μέγα επικοινωνιακό του λάθος, με την προχθεσινή του συνέντευξη τύπου όπου καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού εθνικής οικονομίας. Κατάφερε δηλαδή μέσα σε ελάχιστες εργάσιμες ημέρες να τα βάλει με το σύστημα και στις δύο του μορφές: Την ελεύθερη αγορά (το συνάφι του), και το κράτος.

Ελπίζουμε για το καλό κυρίως των χιλιάδων εργαζομένων του ομίλου του αυτό να μην αποδειχθεί το πλεον θανάσιμο λάθος που έχει κάνει στην επιχειρηματική του καριέρα. Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος όμιλος έχει τεράστιο επικοινωνιακό πρόβλημα γιατί  την επικοινωνιακή στρατηγική την χαράσσει ο ίδιος ο Α.Βγεννόπουλος που στο τέλος της ημέρας ήταν είναι και θα παραμένει ένας δικηγόρος. Και στο επικοινωνιακό παιχνίδι χρειάζονται συμβιβασμοί και χαμηλοί τόνοι μέχρι να επιτύχει κανείς το σκοπό του και όχι αντιδικίες όπως αυτές που γίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων και οι οποίες είναι στο DNAκάθε επιτυχημένoυ μεγάλο δικηγόρου του επιπέδου του κ.Βγεννοπουλου.

Δεν θα ήταν καλύτερο για παράδειγμα για τα συμφέροντα τόσο του ιδίου όσο και των μετόχων της εταιρίας του να ανακοίνωνε, αντί των ψυχροπολεμικών ανακοινώσεων που βγάζει, ότι :

« Ο τραπεζικός όμιλος MARFIN καίτοι δεν έχει ανάγκη ουδεμίας οικονομικής στήριξης από το κράτος θα μελετήσει προσεκτικά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει έναντι αυτού τις επόμενες ημέρες.»

Ετσι και το μήνυμα που ήθελε να περάσει τα πέρναγε όσον αφορά στην  πολύ καλή κατάσταση των τραπεζών του, και δεν θα έμπαινε στο μάτι του συναφίου του , και δεν θα ειχε «στεναχωρήσει» τον υπουργό εθνικής οικονομίας της χώρας στην οποία αναπτύσσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα...

Και σε αυτήν τη χώρα καλώς ή κακώς, υπάρχει μια παροιμία: Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subscribe to our Newsletter and get the best news every day in your mail!

* Your Email Address:
* Preferred Format:
* Enter the security code shown: