Log in

Ισπανία: Πλήθος κόσμου στη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Ισπανία: Πλήθος κόσμου στη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί συγκεντρώθηκαν χθες (11 Σεπτεμβρίου) για να διαδηλώσουν υπέρ της απόσχισης της περιφέρειάς τους από την Ισπανία, σε μια επίδειξη δύναμης τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, που απαγορεύτηκε από την ισπανική κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο της Βαρκελώνης –κρατώντας χαρακτηριστικό πανό με τίτλο «Αντίο Ισπανία» – ευελπιστώντας ότι αυτή θα είναι η τελευταία διαμαρτυρία πριν από την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Εάν υπάρχει τεράστια κινητοποίηση, η Μαδρίτη δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε ο 21χρονος φοιτητής Oικονομικών, Jordi Calatayud, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

«Οι Καταλανοί θα καταφέρουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Αν είμαστε πολλοί, δεν μπορούν να μας σταματήσουν».

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν περίπου ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, ανέφερε η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης σε σχετική ανάρτηση στο Twitter. Εκπρόσωπος Τύπου της κεντρικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή περίπου σε 350.000 άτομα.

Η διαδήλωση συμπίπτει με την εθνική ημέρα της Καταλονίας, τη «Diada», η οποία τιμά την πτώση της Βαρκελώνης στον πόλεμο για την ισπανική διαδοχή το 1714.

Από το 2012 η εθνική επέτειος χρησιμοποιείται από τους αυτονομιστές, για να εκφράσουν τις απαιτήσεις τους για ένα ανεξάρτητο κράτος.

«Τι άλλο πρέπει να κάνουμε, για να γίνει κατανοητό, ότι ο λαός της Καταλονίας θέλει να ψηφίσει;», δήλωσε ο πρόεδρος Carles Puigdemont, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίου η συντηρητική κυβέρνηση εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη ψηφοφορία, εύχεται στην Καταλονία να έχει «μια καλή μέρα», με την ευχή να πραγματοποιηθεί «μια διαδήλωση ελευθερίας, συνύπαρξης και σεβασμού προς όλους τους Καταλανούς».

Οι διαδηλωτές σχημάτισαν ένα τεράστιο «Χ» στις λεωφόρους Paseo de Gracia και Aragon στο κέντρο της Βαρκελώνης, ως ένδειξη αυτού που πρόκειται να ψηφίσουν στη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Εάν κερδίσει το «Ναι», η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας έχει δεσμευθεί να δηλώσει την ανεξαρτησία της εντός 48 ωρών και να θέσει ως στόχο την εγκαθίδρυση ενός αυτόνομου κράτους.

Διαιρεμένη κοινωνία

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ραχόι ανέφερε ότι η ψηφοφορία παραβιάζει το ισπανικό σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο μόνο οι κεντρικές αρχές έχουν το δικαίωμα διενέργειας δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε το νόμο  περί δημοψηφίσματος, τη διαδικασία διενέργειας του οποίου επιτάχυνε το Κοινοβούλιο της Καταλονίας την Τετάρτη.

Ταυτόχρονα, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε τοπικές εφημερίδες, ενώ ο εισαγγελέας της Ισπανίας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κ. Puigdemont και άλλων αξιωματούχων.

Η καταλανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Σε μια έρευνα του Catalan Centre of Opinion Studies, που διεξήχθη τον Ιούλιο, το 41,1%  των πολιτών τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 49,9% την απέρριψε. Ωστόσο, περίπου το 70% επιθυμούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πάντως, οι αγροτικές περιοχές της Καταλονίας υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Βαρκελώνη, που επιθυμούν την παραμονή της στην Ισπανία.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ