Log in

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Η καλλιέργεια κακάο αποδεκατίζει τα δάση της Ακτής Ελεφαντοστού

Μαζικές καταστροφές έχουν υποστεί τα προστατευόμενα πάρκα και τα δάση στην Ακτή Ελεφαντοστού από την παραγωγή κακάο. Οι αρχές προσπαθούν να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών, παρά τους ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για υποψίες διαφθοράς.

Οι παράνομες εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή κακάο έχουν εισβάλλει στην περιοχή, αποδεκατίζοντας την πανίδα και τη χλωρίδα, ενώ οι προσπάθειες τουριστικής υποδομής, μέρος της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαταλείφθηκαν εδώ και χρόνια.

Για την εκμετάλλευση ενός οικοπέδου, οι ξένοι καλλιεργητές – κυρίως από τη Μπουρκίνα Φάσο – πρέπει να πληρώσουν στους τοπικούς πληθυσμούς ένα ποσό μεταξύ 75.000 και 150.000 φράγκων (ήτοι 115 και 230 ευρώ) ανάλογα με την ποιότητα της γης.

«Στα πάρκα και τα δάση, το κακάο αναπτύσσεται πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό οι καλλιεργητές εγκαθίστανται εκεί», εξηγεί η Fatme Ghaddar, που διευθύνει συνεταιρισμό κακάο με έδρα το Man.

Την τελευταία δεκαετία, η συστηματική αποψίλωση κατέστρεψε περίπου 2,1 εκατομμύρια εκτάρια δασών, η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της χώρας. Το κακάο παρέχει περίπου 40% των εσόδων από τις εξαγωγές και αποτελεί το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Πολωνία: Επίσημη επίσκεψη Μοραβιέτσκι στην Ουγγαρία

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Βουδαπέστη πραγματοποίησε ο νέος Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν. Οι δύο αξιωματούχοι επέκριναν από κοινού την πολιτική της ΕΕ για την μετανάστευση και τόνισαν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σημείωσε ότι ενώ οι οικονομίες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης λειτουργούν, η μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης έχει αποτύχει.

Αναφορικά με το ζήτημα των προσφύγων, ο κ. Μοραβιέτσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν κατά μόνας με ποιους θέλουν να συνυπάρξουν οι πολίτες τους. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Πολωνία διατηρεί παρόμοια στάση με την Ουγγαρία όσον αφορά στην μεταναστευτική κρίση.

«Οι άνθρωποι που δεν θέλουν την μετανάστευση έχουν επιλέξει μια κυβέρνηση που δεν επιθυμεί την μετανάστευση», δήλωσε ο κ. Όρμπαν. «Αυτό θα συμβεί στην Ευρώπη (ακόμα και σε άλλες χώρες), είναι θέμα χρόνου … Ίσως το αποκαλέσετε λαϊκισμό, αλλά θα πρέπει να είναι ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των πολιτών», κατέληξε.

Τέλος, οι πρωθυπουργοί των χωρών εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για εμβάθυνση των σχέσεων με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά απέκλεισαν την πιθανή διεύρυνση της ομάδας Βίσεγκραντ.

Προς τη δημιουργία θετικής ατζέντας για τη Μεσόγειο

Η εμπιστοσύνη στη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας για τη Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας και για την υλοποίησή της απαιτείται ισχυρή βούληση και συντονισμός, γράφει σε άρθρο του στη Euractiv, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για της Μεσόγειο, Fathallah Sijilmassi.

«Αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές είναι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωμεσογειακή περιοχή απαιτούν μια συλλογική και συντονισμένη απάντηση. Από τις απειλές για την ασφάλεια μέχρι τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, όλα δείχνουν ότι πλέον η απάντηση δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά εθνική ή να περιορίζεται μόνο σε μια γεωγραφική περιοχή», αναφέρει ο κ. Sijilmassi.

Αυτός είναι ο σκοπός του οδικού χάρτη για την Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), ο οποίος εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στη Βαρκελώνη από τους υπουργούς Εξωτερικών των 43 κρατών μελών της. Επιπλέον, στο πνεύμα αυτό, πραγματοποιήθηκε στο Αμπιτζάν η πρόσφατη διάσκεψη κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης – Ευρωπαϊκής Ένωσης (AU-EU).

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Αφρικής είναι προφανώς άρρηκτα συνδεδεμένες.

«Τα θεσμικά όργανα υπάρχουν. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο. Η χρηματοδότηση υπάρχει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιείται πλήρως και αποτελεσματικά για δράσεις που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και φέρνουν απτά αποτελέσματα, τα οποία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους», πρόσθεσε.

Υπό τη διεύθυνση των δύο συμπροεδριών -της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας- και τη δράση της UfM επετεύχθησαν τρεις σημαντικοί στρατηγικοί στόχοι:

  • Η UfM κατέστη πλατφόρμα περιφερειακού πολιτικού διαλόγου.
  • Συνεργασία κυβερνήσεων και περιφερειακών φορέων (διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ, ιδιωτικός τομέας, τοπικές αρχές κ.λπ.).
  • Προώθηση συγκεκριμένων περιφερειακών έργων προς όφελος των ανθρώπων.

«Από συγκεκριμένα προγράμματα για τους νέους – το Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο της Fez, τη Μεσογειακή Πρωτοβουλία για Θέσεις Εργασίας (Med4Jobs), το WOMED από το Sciences Po, για να αναφέρουμε μερικά μόνο εξ αυτών– μέχρι προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς του ύδατος, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της αστικής ανάπτυξης, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, οι ευκαιρίες είναι ρεαλιστικές και πολυάριθμες», κατέληξε ο κ. Sijilmassi.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ