Log in

Ένταση ξανά μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναγνώρισε επισήμως τον πόλεμο στο ανατολικό τμήμα της χώρας ως «προσωρινή ρωσική κατοχή» σε μια ψηφοφορία, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε αφορμή για νέο κύμα συγκρούσεων.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τη Ρωσία για την ενορχήστρωση της αιματοχυσίας ως αντίποινα για την απόφαση του Κιέβου να δημιουργήσει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η νομοθεσία που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατηγορεί τη Ρωσία για «επιθετικότητα» – γεγονός που το Κρεμλίνο αρνείται παρά τις συντριπτικές αποδείξεις για τους στρατιώτες και τα όπλα που διασχίζουν τα σύνορα στην πολεμική ζώνη.

Αρχηγός Επαναστατών: Η 'Μικρορωσία' θα αντικαταστήσει την Ουκρανία

Ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αρχηγός των ανταρτών μιας αποσχισθείσας περιοχής στην ανατολική Ουκρανία, πρότεινε την Τρίτη (18 Ιουλίου) την αντικατάσταση της Ουκρανίας με ένα νέο ομοσπονδιακό κράτος, σχεδιασμός ο οποίος θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την ήδη κλονισμένη ειρηνευτική συμφωνία του 2015.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απέρριψε την ιδέα, περιγράφοντας τον Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, …

Το τέλος της συμφωνίας του Μινσκ;

«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε τις βάσεις για την επανένταξη των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ποροσένκο μετά τη ψηφοφορία με 280 ψήφους υπέρ και 36 κατά.

Η φαινομενικά συμβολική αλλαγή στο νομικό status του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε μετά από την πρώτη παράδοση των αντιαρματικών πυραύλων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι ο νέος νόμος που αφορά την εθνική κυριαρχία, δίνει «απεριόριστες εξουσίες στον κ. Ποροσένκο, ο οποίος μπορεί να εξαφανίζει κάθε διαφωνία εναντίον του, παρόμοιες με εκείνες ενός δικτάτορα».

«Η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να περιγραφεί διαφορετικά, παρά μόνο ως προετοιμασία για έναν νέο πόλεμο», προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πυραυλικές δοκιμές της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία. Αντιδρά η Ρωσία

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια διήμερη δοκιμή πυραύλων σήμερα, εξοργίζοντας τη Ρωσία, ωθώντας την να θέσει την αεράμυνά της σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η διαφωνία υποδηλώνει μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των πρώην συμμάχων, των οποίων η σχέση κατέρρευσε το 2014 αφού η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και …

«Ο νέος νόμος παραβλέπει τη Συμφωνία του Μινσκ, η οποία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως βάση για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, χωρίς να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση», προσθέτει το υπουργείο, τονίζοντας πως «η νομοθεσία δεν θα οδηγήσει στην επανένταξη των ανατολικών ουκρανικών εδαφών, αλλά, αντιθέτως, θα επιτείνει το κλίμα διχασμού στην ουκρανική κοινωνία και θα ωθήσει τους πολίτες των περιοχών αυτών μακριά από το Κίεβο».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ