Log in

Ομαλοποίηση στα Βαλκάνια ζητά η ΕΕ

Ομαλοποίηση στα Βαλκάνια ζητά η ΕΕ

«Από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο περιμένουμε την ομαλοποίηση. Η επιβολή μέτρων και ρήτρων δεν εκφράζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά εξαρτάται από τις χώρες και εξετάζεται κατόπιν με βάση τα αποτελέσματα τους» υπογράμμισε ο Maciej Popowski, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη DG Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση.

«Υπάρχει ήδη προοπτική δράσεων για το διάστημα 2020-2025. Έχουν οριστεί ενδεικτικές ημερομηνίες-στόχοι αλλά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την πρόοδο κάθε χώρας. Προς το παρόν, η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι μπροστά, ωστόσο και άλλα κράτη μέλη μπορούν να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο» τόνισε ο ίδιος κατά την ομιλία του στο Centre for European Policy Studies που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ελλείψεις στο τομέα των κανόνων δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, των μεταφορών, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. «Αυτό που αναμένει μελλοντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η δράση της Europol στη περιοχή, να μειωθούν τα κόστη του roaming και να υπάρξουν εγγυήσεις για την είσοδο ξένων επενδύσεων στη περιοχή».

Μάλιστα, η Επιτροπή θέλει να να δημιουργήσει νέα κίνητρα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. «Θέλουμε να επενδύσουμε οικονομικά στο Erasmus+. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε τη περιφερειακή ολοκλήρωση στο εσωτερικών αυτών των χωρών, ειδικά στο εμπόριο, ως θεμέλιο λίθο για την δυνητική τους ιδιότητα ως μέλη της ΕΕ» είπε ο ίδιος.

Τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το πακέτο διεύρυνσης ενώ τον Μάιο θα λάβει χώρα η Διάσκεψη κορυφής μεταξύ ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. «Τον Ιούνιο ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο θα καταλήξει σε συμπεράσματα και τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η επονομαζόμενη “Διαδικασία του Βερολίνου” που θα βοηθήσει στη περιφερειακή συνεργασία».

Σε κάθε περίπτωση όμως, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει οικονομικές και θεσμικές επιπτώσεις που πρέπει να αναλυθούν. «Σκοπός είναι να διευκολυνθεί η εισδοχή των υποψήφιων κρατών μελών και να ενισχυθεί η ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα για τα προϋπάρχοντα κράτη μέλη» τόνισε.

Ο κ. Popowski ξεκαθάρισε ότι η παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια δεν επηρεάζει την ευρωπαϊκή τους πορεία και ταυτότητα. «Η προπαγάνδα γύρω από την επιρροή της Ρωσίας είναι ουσιαστικά ανοησίες. Η δε παρουσία της Κίνας είναι ξεκάθαρα οικονομική».

Στο ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να ανακινήσει τις διαδικασίες. «Θα σεβαστούμε την απόφαση των πέντε χωρών που δεν συναινούν προς το παρόν στην αναγνώριση του» είπε. Αναφορικά με τη διαφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να λάβει συγκεκριμένη θέση αλλά θα περιοριστεί σε συστάσεις, ώστε να αφήσει τις ενδιαφερόμενες πλευρές να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. «Θεωρώ ότι έχουν ήδη γίνει κινήσεις συμφιλίωσης» σημείωσε ο κ. Popowski.

H θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Τουρκία θα παραμείνει ως έχει. «Η Τουρκία δεν αποτελεί προς το παρόν μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αποφασίσει ομόφωνα (consensus) να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες. Ωστόσο, συνεχίζουμε τις σχέσεις μας με τη χώρα για τους προφανείς λόγους».

Τέλος, σε σχέση με την επιρροή της ξένης προπαγάνδας και το πεδίο δράσης της Ρωσίας, ο κ. Popowski υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στηρίζει τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και την εκπαίδευση γύρω από τα μέσα και παρακολουθεί στενά το ζήτημα της ιδιοκτησίας των μέσων».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ