Log in

Μέρκελ: Χρειαζόμαστε τους νέους στην κυβέρνηση

Για τις «επώδυνες παραχωρήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που χρειάστηκε να κάνει στους Σοσιαλδημοκράτες με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μίλησε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση ZDF.

Ερωτηθείσα κατά πόσον σχεδιάζει να προετοιμάσει έναν διάδοχό της, για να ηγηθεί των Χριστιανοδημοκρατών στις επόμενες εκλογές, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί άτομα από τη νέα γενιά των Συντηρητικών να καταλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε το κόμμα της στη συμφωνία με το SPD.

Συμβιβασμούς από όλους «για το καλό της χώρας» ζητά η Μέρκελ

Θα πρέπει να κάνουν όλοι επώδυνους συμβιβασμούς, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τόνισε ότι πρόκειται «για το καλό της χώρας».

Αναφερόμενη μάλιστα στις απώλειες που σημειώνει το Χρηματιστήριο, δήλωσε ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να επικεντρωθούν στα σημαντικά ζητήματα.

«Δεν πρέπει …

Ταυτόχρονα, σχολίασε την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στην παράταξή της για την απόφασή της να παραχωρήσει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών στο SPD. «Κατανοώ την απογοήτευση. Και τώρα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια νέα ομάδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ληφθούν υπ’ όψη μόνο οι αξιωματούχοι άνω των 60, αλλά και νεότεροι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να επικυρωθεί με επιστολικές ψήφους από τα 464.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι αν απορρίψουν τη συμφωνία, η Γερμανία ενδέχεται να διεξάγει νέες εκλογές. Επιπλέον, η Καγκελάριος επέμεινε ότι οι παραχωρήσεις προς τους Σοσιαλδημοκράτες δεν αποδυνάμωσαν τη θέση της στο κόμμα της και ότι έλαβε αποφάσεις με γνώμονα το καλό της χώρας.

Πυρά κατά Μέρκελ για τις υποχωρήσεις στους Σοσιαλιστές

Αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική από τους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος βρέθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με τις παραχωρήσεις της στους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να επικυρωθεί και επίσημα η κυβερνητική συμμαχία.

Επισημαίνεται ότι η κ. Μέρκελ παρέδωσε στο SPD το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από τη συμφωνία για τη σύναψη κυβερνητικού συνασπισμού την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι ο …

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι με την εκχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο SPD η επόμενη κυβέρνηση θα παρεκκλίνει από τη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που είχε χαράξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στη λιτότητα που επέβαλε ο κ. Σόιμπλε σε χώρες της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και είχαν δεσμευτεί προεκλογικά να δώσουν περισσότερη έμφαση στις επενδύσεις.

Το Σάββατο, ο δήμαρχος του Αμβούργου, Olaf Scholz, που αναμένεται να αναλάβει νέος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να υπαγορεύει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη την οικονομική πολιτική, συμπληρώνοντας ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν. Τόνισε, ωστόσο, ότι το κόμμα του είναι υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και ότι θα διατηρήσει την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του κ. Σόιμπλε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ