Log in

Επενδυτική φρενίτιδα στην Ευρώπη για το Bitcoin

Η αξία των κρυπτονομισμάτων, ιδίως του bitcoin, μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε ο αριθμός των προειδοποιήσεων σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα.

Η τελευταία κίνηση προήλθε από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για αγορές, τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές.

Τα τρία όργανα εξέδωσαν σχετική δήλωση τη Δευτέρα, στην οποία τόνισαν ότι τα bitcoins και τα συναφή δεν έχουν κανένα νόημα ως επενδυτικά προϊόντα.

Ειδικότερα, αυτά τα «εξαιρετικά επικίνδυνα και μη ρυθμισμένα προϊόντα» θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν στο να χάσετε όλες τις οικονομίες σας χωρίς να έχετε καμία προστασία.

Η προειδοποίηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών ήρθε λίγες μέρες μετά την κατάρρευση του Agustin Carstens, του γενικού διευθυντή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Νοβότνι: Η Ε.Ε. χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για το bitcoin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει άλμα από τα 1.000 δολάρια στις αρχές του έτους σε πάνω από τα 16.000 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του bitcoin σημείωσαν άνοδο …

Τα bitcoins δεν χρησιμοποιούνται μόνο από εγκληματικές οργανώσεις για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά αποτελούν, επίσης, «μαύρες τρύπες» που προκαλούν νέες «φούσκες» σε μέρη που εξακολουθούν να αναρρώνουν από παλαιότερες κρίσεις.

Δεδομένου ότι «μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προκύψουν πιθανοί κίνδυνοι στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξαιτίας αυτών των ψηφιακών νομισμάτων, οι ευρωπαϊκές χώρες υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας ζητούν τη λήψη μέτρων σε επίπεδο G20.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Markus Ferber, εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες.

«Αναμένω από την Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις από τις τρεις εποπτικές αρχές και να εκδώσει σχετική νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Ferber.

Μπλόκο από Facebook στη διαφήμιση του Bitcoin

Το Facebook έκανε γνωστό ότι εφεξής θα μπλοκάρει κάθε διαφημιστική προώθηση οιονδήποτε προϊόντων και υπηρεσιών αφορούν κρυπτονομίσματα, πιο γνωστό εκ των οποίων είναι το Bitcoin.

Όπως δήλωσε το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παραμένει πάντα ανοιχτό στις αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά πολλές εταιρείες δεν ενεργούν με «καλή πίστη», όταν διατυμπανίζουν τις αρετές των κρυπτονομισμάτων, δελεάζοντας νέους πελάτες.

Τελευταία, έχει …

Το σχέδιο δράσης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που θα δημοσιεύσει η Επιτροπή στις αρχές Μαρτίου, θα επικεντρωθεί στη συγκέντρωση πόρων (crowdfunding) από ομοειδείς επιχειρήσεις (peer-to-peer).

Η στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε επαρκές μέγεθος και ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής, καθώς το θεσμικό όργανο παραδέχεται ότι η ΕΕ χάνει έδαφος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, «παρά τους ισχυρούς παίκτες και τις δυνατότητές μας, η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί».

Το Bitcoin και το blockchain δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία με την κατάλληλη ρύθμιση, χωρίς να καταστραφεί η καινοτομία. Ωστόσο, χρησιμεύουν, επίσης, ως παράδειγμα για το πώς η βέλτιστη τεχνολογία – με λάθος στόχους και απερίσκεπτες συμπεριφορές – μπορεί να δημιουργήσει το χειρότερο προϊόν.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ