Log in

Ηχηρό όχι Μοσκοβισί στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ οποιαδήποτε νέα εποπτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα «ως κανονική χώρα», δήλωσε την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου) ο Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε εκδήλωση της EURACTIV σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με συντονιστή τον business editor, Jorge Valero, ο κ. Μοσκοβισί αντιτάχθηκε σθεναρά σε κάθε σενάριο ενός «εκβιαστικού» προγράμματος για την Ελλάδα μετά την πολυαναμενόμενη έξοδο από το τρέχον σχέδιο διάσωσης το καλοκαίρι.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί «προληπτική  πιστωτική γραμμή» στο τέλος του προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε «όχι».

«Δεν πρέπει να προκύψει τίποτα που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το εν λόγω πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν είναι απαραίτητο. Πρέπει να έχουμε μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μια εποπτεία μιας κανονικής χώρας, ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης, φυσικά με πλήρη δικαιώματα και πλήρη καθήκοντα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες εκκλήσεις για «προληπτική πιστωτική γραμμή» μετά το τέλος του σχεδίου διάσωσης από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την μείωση του κόστους δανεισμού, παρόλο που ένα τέτοιο πλαίσιο θα επιφέρει πιθανώς νέες συνθήκες για τη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και αντ’ αυτού επιθυμεί ένα  «διάλειμμα» από τους δανειστές.

Κομισιόν: Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε τη μετά το μνημόνιο εποχή

Συζήτηση για το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα και οι εταίροι, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV.

«Δεν επιθυμούμε να προβούμε σε εικασίες ή να διατυπώσουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή […] οι ακριβείς λεπτομέρειες ενδεχόμενης συμφωνίας υποστήριξης μετά το πρόγραμμα και το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης θα …

Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει, επίσης, ότι η προληπτική πίστωση δεν είναι απαραίτητη καθώς η αξιοπιστία της χώρας έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία ενός προστατευτικού «cash-buffer», δήλωσε η κυβέρνηση.

 

Ανάπτυξη για την Ελλάδα

Ερωτηθείς από την EURACTIV για τις εξελίξεις στις συνομιλίες αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα φιλόδοξο πακέτο για το χρέος.

«Και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους», υπογράμμισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη γαλλική πρόταση, η οποία ουσιαστικά συνδέει τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί, αλλά λιγότερο αυτόματοι.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση, για να ανακουφίσουμε την Ελλάδα από αυτό το βάρος, που είναι βάρος για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Και αυτό είναι μέρος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, που σημαίνει ότι έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία ανήκει στην Ελλάδα, έχουμε ένα πακέτο για το χρέος και μια επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, η οποία είναι προσαρμοσμένη».

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπήρξαν βελτιώσεις των οικονομικών δεικτών, αλλά όλοι όσοι βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους εξακολουθούν να περιμένουν όλα αυτά να μεταφραστούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Όσο δεν συμβαίνει αυτό, τότε προφανώς και υπάρχει δυσαρέσκεια, γεγονός που συνιστά τροφή για λαϊκισμό και εθνικισμό», προειδοποίησε ο Επίτροπος.

«Γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, η καταπολέμηση των ανισοτήτων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την Ευρώπη», κατέληξε.

Ερωτηθείς για τη διαφθορά στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ολοκληρωθεί, εάν δεν έχουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Θα πάρει χρόνο, αλλά δεν υπάρχει επιλογή, πρέπει να αυξήσουμε τις επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ