Log in

Κομισιόν: Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε τη μετά το μνημόνιο εποχή

Συζήτηση για το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα και οι εταίροι, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV.

«Δεν επιθυμούμε να προβούμε σε εικασίες ή να διατυπώσουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή […] οι ακριβείς λεπτομέρειες ενδεχόμενης συμφωνίας υποστήριξης μετά το πρόγραμμα και το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης θα συζητηθούν στην πορεία, όπως προβλέπεται στο δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής, η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος που παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και οι περαιτέρω ενέργειες για τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα λάβουν χώρα ενόψει των προσεχών μηνών.

Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία

Αφιερωμένο στην Ελλάδα είναι το τελευταίο τεύχος του περιοδικού European Business Review (EBR), με αφορμή τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του. Η Ελλάδα φαίνεται να πατάει και πάλι στα πόδια της ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς κρίσης, υπογραμμίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο εκδότης Χρήστος Κ. Τρικούκης τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί …

«Επί του παρόντος όλοι οι εταίροι εργάζονται, για να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτό το καλοκαίρι», σημείωσε.

Οι παρατηρήσεις της Επιτροπής έρχονται ως απάντηση στην επιμονή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το ότι η Ελλάδα πρέπει να εισαχθεί σε προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος της διάσωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και αντ’ αυτού επιθυμεί ένα «διάλειμμα» από τους δανειστές.

Αναφέρει, επίσης, ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν είναι απαραίτητη, καθώς η αξιοπιστία της χώρας έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία «cash-buffer», δήλωσε η κυβέρνηση.

«Μπορεί να υπάρχει μια ενισχυμένη παρακολούθηση, όπως υπήρχε και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο όμως θα έχουμε πολύ περισσότερα περιθώρια ελευθερίας και πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία πως σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 13 Φεβρουαρίου.

«Θα ήταν ανόητο να έχουμε δύο buffer […] κανένα σοβαρό πρόσωπο δεν θα πρότεινε και τα δύο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε άνοδο και οι τρεις πετυχημένες έξοδοι στις αγορές δείχνουν ότι και η έξοδος μετά τον Αύγουστο θα είναι επιτυχής.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ήταν «νωρίς» για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ζητήσει 3-4 ιδιωτικοποιήσεις αντί για δυναμική είσοδο στις αγορές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η παραδοχή του δεν επιβεβαιώθηκε», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ