Log in

Επίτροπος Κρέτσου: Ενιαία νομοθεσία για διασυνοριακά έργα

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, υποστηρίζει τη δυνατότητα δύο κρατών μελών που συνεργάζονται από κοινού σε προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας να επιλέγουν οικειοθελώς τη νομοθεσία μιας εκ των δύο εταίρων.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την Πολιτική Συνοχής την Πέμπτη (12 Απριλίου), η κ. Κρέτσου επισκέφθηκε τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας στο Λουξεμβούργο και εξήρε την λουξεμβουργιανή προεδρία για την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Σύμβασης το 2015.

Πρόκειται για ένα bottomup νομικό εργαλείο των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των ενδιαφερομένων μερών, το οποίο θα επιτρέπει, μετά από επικύρωση από την αρμόδια εθνική αρχή, να εφαρμόζεται το διοικητικό ή νομικό κανονιστικό πλαίσιο άλλης χώρας σε καθορισμένο πεδίο εφαρμογής κατά μήκος των συνόρων.

Ταυτόχρονα, παρέθεσε ως παράδειγμα τη Γερμανία και τη Γαλλία, λέγοντας ότι «σήμερα είναι ευκολότερο να υλοποιούνται σχέδια μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας απ’ ό,τι μεταξύ Βελγίου και Γαλλίας διότι, παρόλο που έχουν την ίδια γλώσσα, διαθέτουν διαφορετική νομοθεσία».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών για την αειφόρο ανάπτυξη και την υποδομή του Λουξεμβούργου, Camille Gira, αυτό το εργαλείο αποτελεί μια προσπάθεια να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια, δίνοντας το παράδειγμα της διασύνδεσης τραμ μεταξύ Στρασβούργου και Kehl (που λειτουργεί από το 2017).

Σύμφωνα με τον κ. Gira, «ο δήμος του Στρασβούργου αποφάσισε να έχει μία γραμμή του τραμ προς τη Γερμανία, πάνω από τη γέφυρα που διασχίζει το Ρήνο. Ωστόσο, δυστυχώς, οι κανονισμοί για τα τραμ στη Γερμανία είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με τους αντίστοιχους στη Γαλλία και κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ενέργεια, για να προσαρμοστούν από το ένα μέρος στο άλλο».

«Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Σύμβασης (ECBC) αφορά στο ότι η αρχή που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των τραμ στη Γερμανία θα λέει ‘’συμφωνούμε ότι μόνο για τη λωρίδα που προέρχεται από το Στρασβούργο θα ισχύουν οι γαλλικοί κανονισμοί και όχι οι γερμανικοί»», υπογράμμισε ο κ Gira.

Το ίδιο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις διασυνοριακές υποδομές, αλλά και στη διαχείριση των αποβλήτων, στις υπηρεσίες και τις επενδύσεις.

«Τα προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας θα πρέπει να προωθηθούν και στο πλαίσιο των γενικών προγραμμάτων», τόνισε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, Ilona Raugze, «καθώς οι τοποθεσίες διασυνδέονται και αλληλεξαρτώνται όλο και περισσότερο και ένα ενιαίο διοικητικό έδαφος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις».

100.000 έργα ενδέχεται να βρεθούν σε κίνδυνο

Ερωτηθείσα από την EURACTIV, η Επίτροπος Κρέτσου υπογράμμισε για μια ακόμη φορά – σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου για την Πολιτική Συνοχής – τη σημασία της ομαλής μετάβασης μεταξύ της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου 2021. Εάν δεν έχουμε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα τέλη του 2019, τότε περισσότερα από 100.000 έργα κινδυνεύουν να μην λάβουν χρήματα από την ΕΕ».

Επιπλέον, η κ. Κρέτσου συμπλήρωσε ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ του πρώτου σεναρίου για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, που προβλέπει ότι όλες οι περιφέρειες θα παραμείνουν επιλέξιμες για κονδύλια του Ταμείου Συνοχής.

«Αλλά γι’ αυτό, φυσικά, χρειαζόμαστε φρέσκα κονδύλια», διευκρίνισε. «Οι περισσότερες από τις χώρες έδειξαν τη βούληση να συμβάλουν περισσότερο στον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποκτήσουν έναν πολύ ώριμο και ουσιαστικό προϋπολογισμό».

Παρά τη θετική διάθεση της Επιτρόπου, τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν αναφέρουν ότι όλες οι περιφέρειες πρέπει να καλύπτονται από την Πολιτική Συνοχής.

Όπως ρητά αναφέρεται, «αυτά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα ούτε των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, ούτε των μελλοντικών συζητήσεων για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2020» – μια δήλωση που θέτει υπό αμφισβήτηση, αν τα κράτη μέλη θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για την προσεχή πρόταση της Επιτροπής τον Μάιο.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανάρτηση στο Twitter πραγματοποίησε δημοσκόπηση με τρεις επιλογές για την Πολιτική Συνοχής, όπου οι δύο επιλογές για μείωση των κονδυλίων περιγράφηκαν ως «εξοικονόμηση», με την επιλογή να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο προϋπολογισμού να περιγράφεται ως «κόστος».

EurActiv.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ