Log in

Επικεφαλής ΕΟΚΕ: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων βασίζεται στην κοινωνία των πολιτών

Επικεφαλής ΕΟΚΕ: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων βασίζεται στην κοινωνία των πολιτών

Η ουσιαστική συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναγκαία για την επιτυχή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δήλωσε στη EURACTIV ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Luca Jahier.

Ο κ. Jahier εξελέγη πρόσφατα ως ο 32ος πρόεδρος της ΕΟΚΕ, που εκπροσωπεί την κοινωνία των πολιτών.

«Μόνο εάν οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και την ποιότητα ζωής των παιδιών τους, θα δούμε θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Jahier.

Εξήγησε, ακόμη, ότι για αυτούς τους λόγους είναι ζωτικής σημασίας η στενή συνεργασία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

«Οι πολίτες πρέπει να είναι κύριοι συμμετέχοντες στη διαδικασία αυτή, ώστε να μπορούν να τη διαμορφώσουν με βιώσιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο αυτό η ΕΟΚΕ, ο κ. Jahier επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις της με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή, προκειμένου να ενισχύσει τα δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών και να συμβάλλει στην εδραίωση της δημοκρατίας.

Βαθιές ανησυχίες

Ο επικεφαλής της ΕΟΚΕ εξήγησε ότι παρατηρήθηκαν «βαθιές ανησυχίες» αναφορικά με τη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου, την ενδοπεριφερειακή συνεργασία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, καθώς και σε μια πιο διαρθρωμένη και συστηματική προσέγγιση όσον αφορά τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών».

Επέμεινε ότι η ελευθερία της έκφρασης και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εδραίωση σταθερών δημοκρατιών και την ανάπτυξη μιας ενεργούς κοινωνίας των πολιτών.

«Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να έχει φωνή και να πρωτοστατήσει, καταγγέλλοντας ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης, όπως η πολιτική πίεση στα ΜΜΕ», τόνισε.

Η ΕΟΚΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσαν χθες (15 Μαΐου) στη Σόφια διάσκεψη για τη συνοχή της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, θέτοντας ορισμένες συστάσεις που θα υποβληθούν στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη κρίσιμη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου.

«Η κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή θα πρέπει να αξιολογείται με βάση την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ», σημειώνουν οι συμμετέχοντες.

Έθεσαν, επίσης, ορισμένα ζητήματα, από την ποιοτική εκπαίδευση και τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις έως την προστασία των μειονοτήτων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Αδύναμη αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ανεργία των νέων παραμένει σε «πολύ υψηλά» επίπεδα στην περιοχή.

«Η ανεργία μειώθηκε το 2017 κατά περίπου 200.000 άτομα (δηλαδή από 23 σε 21%), αλλά η αδράνεια παραμένει υψηλή, ιδίως μεταξύ των γυναικών, των ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και των νέων. Επιπλέον, η άτυπη απασχόληση και η μακροχρόνια ανεργία παραμένουν σημαντική πρόκληση στην περιοχή», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Mirna Jusić, από το Analitika Center for Social Research στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, δήλωσε στη EURACTIV ότι η περιοχή πάσχει από εισοδηματική ανισότητα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδύναμη αγορά εργασίας.

Το γεγονός αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο φαινόμενο του «brain drain».

«Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ισχυρή τάση μετανάστευσης που μακροπρόθεσμα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών αυτών για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους», ανέφερε.

Η κ. Jusić υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην «μεγαλύτερη επένδυση σε πολιτικές για την αγορά εργασίας, στην ποιοτική εκπαίδευση, έτσι ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή να έχουν πραγματικά το πλεονέκτημα της αξιοπρεπούς εργασίας με επαρκή εισοδήματα και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες».

Σταματήστε την ενδοοικογενειακή βία

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο της συζήτησης ήταν ο ρόλος των γυναικών στις κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα η έλλειψη επαρκούς θεσμικής αντίδρασης στην ενδοοικογενειακή βία.

Η Iliriana Banjska από το Kosovo Women’s Network σημείωσε ότι έχει έρθει η στιγμή να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις.

«Πρέπει να στείλουμε ως μήνυμα στους δράστες ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι κατακριτέα. Επιπροσθέτως, οι υπερεθνικοί θεσμικοί φορείς που δεν θα τηρούν τις διαδικασίες σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα, αλλά η διαφορά με τα θεσμικά όργανα των Δυτικών Βαλκανίων δεν το αντιμετωπίζει επαρκώς.

«Για τα Δυτικά Βαλκάνια, αυτή παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ανεπαρκής εμπιστευτικότητα, οι κατηγορίες έναντι των θυμάτων και οι προσπάθειες οικογενειακής συμφιλίωσης παραμένουν διαδεδομένες».

«Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την προαγωγή και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών πρέπει να αναγνωριστούν ως σημαντικοί εταίροι στη διεξαγωγή συνολικών και συστηματικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην πράξη», σχολίασε ο κ. Jahier.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ