Log in

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Προβληματισμένοι οι Ευρωπαίοι αγρότες για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Η εμπορική συμφωνία που βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση από την ΕΕ και τη Mercosur θα αυξήσει την αποψίλωση των δασών και θα υποβάλλει τους Ευρωπαίους αγρότες σε αθέμιτο ανταγωνισμό, υποστηρίζει η trade campaigner στο Fern, Perrine Fournier και ο Γάλλος Ευρωβουλευτής, Yannick Jadot.

Την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur. Τα δύο μπλοκ δείχνουν πρόθυμα να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, αλλά έχουν περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς οι γενικές εκλογές της Βραζιλίας πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία οι αγρότες μπλόκαραν τις εθνικές οδούς και εξέφρασαν την οργή τους στον Εμανουέλ Μακρόν. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους αγρότες, η εμπορική συμφωνία θα αυξήσει τις ανισότητες και τη φτώχεια και θα υποβάλλει τους γεωργούς σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ένα από τα βασικά σημεία της αντιπαράθεσης είναι οι ποσοστώσεις στις εισαγωγές βοείου κρέατος στην ΕΕ. Αν και η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ευρώπη υπερβαίνει την κατανάλωση, η εμπορική συμφωνία θα σημάνει την είσοδο 70.000 έως 100.000 τόνων στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα προστεθούν στους 65.000 τόνους καναδικού βοδινού που εισήχθησαν φέτος.

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Στόχος της ΕΕ η αντιμετώπιση της υπεραλίευσης

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι σημαντικό να στρέψουμε τη συζήτηση στην υπεραλίευση που υπονομεύει την υγεία των ωκεανών μας. Πέντε χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ δεν έχει αλλάξει τίποτα και τα απορρίμματα στη θάλασσα παραμένουν, γράφει η διευθύντρια της ΜΚΟ Our Fish, Rebecca Hubbard.

«Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, μετά από ευρεία δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών, της βιομηχανίας και των πολιτικών και υποστηριζόμενη ενεργά από σχεδόν 900.000 πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποσκοπούσε στη λήξη δεκαετιών υπεραλίευσης και ρίψης ψαριών στη θάλασσα, γεγονός που υπονομεύει σαφώς την υγεία των ωκεανών και των παράκτιων κοινοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσφάτως, Ευρωπαίοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% όλων των εμπορικών και μη εμπορικών ιχθύων της ΕΕ υπεραλιεύονται και η ανάκαμψη των αποθεμάτων σε υγιή επίπεδα επιβραδύνεται. Στη Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει έντονη, καθώς υπεραλιεύεται πάνω από το 90% των αποθεμάτων.

«Η εφαρμογή της υποχρεωτικής εκφόρτωσης στην ΕΕ θα σημάνει ότι μακροπρόθεσμα θα κολυμπούν περισσότερα ψάρια στη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό, οι αλιείς ενθαρρύνονται να αλιεύουν πιο βιώσιμα και επιλεκτικά», κατέληξε η κ. Hubbard.

Απαραίτητες οι επενδύσεις στη γεωργική έρευνα

Την ανάγκη πραγματοποίησης έξυπνων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα για την επίλυση των βασικών ζητημάτων που εξετάστηκαν στη Σύνοδο κορυφής των G7, γράφει σε άρθρο του στη EURACTIV ο πρόεδρος του CGIAR και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Syngenta για τη βιώσιμη γεωργία, Marco Ferroni.

Στις έξυπνες επενδύσεις συμπεριλαμβάνεται και η γεωργική έρευνα. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σιτάρι απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την επίθεση των παρασίτων και των ασθενειών. Οι επενδύσεις στη γεωργική έρευνα μπορούν να βοηθήσουν τα τρόφιμά μας να αντιμετωπίσουν τη θερμότητα και τα παράσιτα», τονίζει ο κ. Ferroni.

Πρόσφατες έρευνες από το USDA διαπιστώνουν ότι η δημόσια χρηματοδότηση της αγροτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στις χώρες με υψηλά εισοδήματα μειώθηκε κατά 6% μεταξύ 2009-2013, η πρώτη σταθερή πτώση σε πάνω από 50 χρόνια. «Εάν γνωρίζουμε ότι η επένδυση στην επιστημονική έρευνα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, γιατί δεν κάνουμε το ίδιο, για να βελτιώσουμε το σύστημα τροφίμων μας;», κατέληξε ο κ. Ferroni.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ