Log in
updated 2:00 AM EEST, Ιουλ 18, 2019
Headlines:

Πορτογαλία: Σκοτείνιασαν παραλίες από τον καπνό της πυρκαγιάς

Πορτογαλία: Σκοτείνιασαν παραλίες από τον καπνό της πυρκαγιάς

Μια πυρκαγιά στη νότια Πορτογαλία, ο καπνός από την οποία έχει σκοτεινιάσει τις παραλίες του Αλγκάρβε σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από την εστία της, εξακολουθεί να μαίνεται ενώ οι πυροσβέστες δεν έχουν ελπίδες να τη θέσουν σύντομα υπό έλεγχο.

Οι πυροσβέστες και οι χωροφύλακες αναγκάσθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας να απομακρύνουν επειγόντως από τα σπίτια τους κατοικους χωριών κοντά στη Σίλβες, πόλη προς την οποία προχωρεί η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή κοντά στο Μοντσίκε.

Πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επανέλαβαν σήμερα τις επιχειρήσεις τους ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά προσπαθώντας να σταματήσουν την επέκταση της πυρκαγιάς, η οποία έχει ήδη απανθρακώσει πάνω από 210.000 στρέμματα.

Καθώς η ταχύτητα των ανέμων μπορεί να φθάσει μέχρι και 50 χλμ/ώρα, «υπάρχουν κίνδυνοι αναζωπύρωσης το απόγευμα σε μια περίμετρο που αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα», δήλωσε η Πατρίσια Γκασπάρ, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προειδοποίησε χθες πως η επιχείρηση αναμένεται ότι «θα παραταθεί στις ερχόμενες ημέρες». «Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυτή η πυρκαγιά θα σβήσει μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα.

Περίπου 1.300 πυροσβέστες και στρατιωτικοί συμμετέχουν σήμερα στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης σ’ αυτή τη ζώνη όπου φύονται πολύ εύφλεκτοι ευκαλύπτοι και πεύκα και την οποία διασχίζουν κοιλάδες και χαράδρες όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Αφότου ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 36 ανθρώπων, ένας από τους οποίους βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. «Από τους τραυματίες, 19 είναι πυροσβέστες», διευκρίνισε η Πατρίσια Γκασπάρ. Εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές απομακρύνθηκαν από τα περίχωρα του Μοντσίκε, μιας κωμόπολης 6.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 164 χλμ. νότια της Λισαβόνας.

Ο καπνός από την πυρκαγιά έχει φθάσει μέχρι τις παραλίες του Αλγκάρβε, μιας από τις πιο τουριστικές περιοχές της Πορτογαλίας, σκοτεινιάζοντας τον ουρανό.

«Τον ουρανό καλύπτει ένα είδος μαύρης ομίχλης, που αποτελείται από στάχτες και καπνιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόνι Σάντερς, ένας 73χρονος Βρετανός που διατηρεί μια μικρή πανσιόν στο θέρετερο του Καρβοέιρο, 30 χλμ. νότια του Μοντσίκε.

Η πορεία της πυρκαγιάς υποχρέωσε επίσης τις αρχές να απομακρύνουν προς την Ισπανία 29 ιβηρικούς λύγκες από το Εθνικό Κέντρο αναπαραγωγής αυτού του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Προστασίας της Φύσης και των Δασών.

Η κυβέρνηση είχε εντούτοις αναπτύξει φέτος σημαντικές δυνάμεις σ’ όλη τη χώρα για να αποφύγει μια επανάληψη των φονικών πυρκαγιών του 2017, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους, όμως υποχρεώθηκε να απαντήσει σε κατηγορίες για έλλειψη συντονισμού της βοήθειας.

Le Monde: «Η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει τον μηχανισμό βοήθειας για τις φυσικές καταστροφές»

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης ενεργοποιήθηκε 18 φορές το 2017, μια χρονιά γεμάτη πλημμύρες και πυρκαγιές: Ελλάδα, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισπανία», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Από την αρχή του καλοκαιριού φωτιές καταστροφικές και φονικές έχουν καλύψει τη Νοτιοανατολική και Βόρεια Ευρώπη.

Το 2017, ήδη, περισσότερα από 1 εκατ. εκτάρια δάσους- από τα οποία τα μισά στην Πορτογαλία- εξαϋλώθηκαν και περισσότερα από 200 άτομα χάθηκαν σε φυσικές καταστροφές που ξέσπασαν στην ΕΕ.

Όταν μια χώρα είναι υπο-εξοπλισμένη ή πολύ σοβαρά χτυπημένη από μια καταστροφή, συμβαίνει να βρίσκεται στην ανάγκη να κάνει έκκληση αλληλεγγύης στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, πλημμύρες, συνέπειες καταιγίδων, σεισμούς ή επιδημίες.

Με βάση τις Βρυξέλλες, το Κέντρο συντονισμού και Επείγουσας Αντίδρασης της Κομισιόν μπαίνει σε εφαρμογή. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και θεωρητικά ικανό να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλές καταστάσεις επείγοντος, η πλατφόρμα του οργανώνει- μέσω του «Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ»-μια απάντηση στις συντρέχουσες ανάγκες κάθε είδους φυσικής καταστροφής. Με βάση τα μέσα που διαθέτουν εθελοντικά τα πρόθυμα κράτη μέλη, το σύστημα επιτρέπει να δημιουργηθεί μια βάση βοήθειας της οποίας την ανάπτυξη συγχρηματοδοτεί μέχρι και 85%.

«Για το 2018 μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες», αναφέρει ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Martin Ruiz de Gordejuela. Συμβαίνει όμως συχνά να μην είναι διαθέσιμα όλα τα μέσα μιας ζώνης.

Τον Οκτώβριο του 2017, για παράδειγμα, η Πορτογαλία καλούσε σε βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος φονικών πυρκαγιών. Φέτος ο μηχανισμός κλήθηκε σε βοήθεια κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου μεγάλων πυρκαγιών στην Σουηδία (συνδρομή 360 ειδικών στην κατάσβεση επαγγελματιών, 7 αεροπλάνων, 6 ελικοπτέρων και 27 οχημάτων που έσπευσαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες).

Η Ελλάδα που κάλεσε σε συνδρομή την 23η Ιουλίου, μπόρεσε άμεσα να θεωρήσει στην διάθεσή της 6 αεροπλάνα και 70 ειδικούς από πολλές χώρες της ΕΕ. Τραυματισμένη από την απώλεια 114 ανθρώπων στις πυρκαγιές του 2017, η Πορτογαλία, δίνει τη δική της μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Aλγκαρβεβενώ έχει ζητήσει τη διμερή βοήθεια της Ισπανίας που έχει συνδράμει με την αποστολή 2 Canadair.

Ο πολλαπλασιασμός των πυρκαγιών που δεν περιορίζονται πια στην Νότια Ευρώπη, οδήγησε την Επιτροπή να αναπτύξει το σχέδιο του συστήματος RescEU. Στηρίζεται στην δημιουργία μιας «δεξαμενής» πόρων αποκλειστικών της ΕΕ: αεροπλάνα κατάσβεσης, αντλίες υψηλής ικανότητας, ιατρικές μονάδες επειγόντων.

«Πρόκειται για μια συμπληρωματική ικανότητα επέμβασης που δεν θα αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα πολιτικής προστασίας», περιγράφει ο κ. Martin Ruiz de Gordejuela. Ο αρμόδιος Επίτροπος, Χ. Στυλιανίδης, την παρουσιάζει ως «ένα δίχτυ προστασίας σε περιπτώσεις που τα μέσα ενός κράτους δεν αρκούν», η οποία θα έχει προτεραιότητα «να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι των κρατών μελών» αλλά θα μπορεί να επιχειρεί «παντού στον κόσμο». Τέλος Μαΐου το σχέδιο υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές. Το Συμβούλιο των Υπουργών θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του σχεδίου το φθινόπωρο.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ