Log in

Κυπριακό: Χαλαρές παράλληλες ευθείες

Κυπριακό: Χαλαρές παράλληλες ευθείες

Η Τζέιν Χολ Λουτ ετοιμάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μέσα στα επόμενα 24ωρα να παραδώσει στον Αντόνιο Γκουτέρες την έκθεσή της για το Κυπριακό.

Ένα κείμενο το οποίο θα είναι καθοριστικό ως προς τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό αφού από τα συμπεράσματα της Τζέιν Χολ Λουτ θα εξαρτηθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κομβικής σημασίας για την πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού. Στη Λευκωσία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα «ρίξει τίτλους τέλους» σ’ ό,τι αφορά τη διαδικασία στο Κυπριακό και θα δώσει μια ακόμα ευκαιρία μέσω της Τζέιν Χολ Λουτ.

Στα κατεχόμενα εμφανίζονται αδιάφοροι για την έκθεση Λουτ αφού για την τουρκική πλευρά είναι εμφανές πως έχουν στραφεί προς άλλη κατεύθυνση σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό επιχειρώντας να τραβήξουν και την ελληνοκυπριακή πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λευκωσία είναι αισιόδοξη ότι στην έκθεσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες θα λάβει υπόψη του και τα όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού είχε αναφέρει κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διαμήνυσε πως «ο κύριος στόχος παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον σκοπό αυτό περιμένουμε στο επόμενο διάστημα από τον ΓΓ την έκθεση που θα υποβάλει στο Συμβούλιου Ασφαλείας, αισιοδοξώντας και ευχόμενοι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ είχε οποιαδήποτε άλλη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κα Λουτ ήταν παρούσα κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι «μια από τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει ο Πρόεδρος ήταν για μια διαμεσολαβητική διπλωματία την οποία θα μπορούσε –εισήγησή μας ήταν, οι αποφάσεις είναι του ΓΓ– να ασκήσει η κα Λουτ. Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλη πληροφορία αυτή τη στιγμή».

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτα είναι τα όσα δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι στα κατεχόμενα σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Δηλώσεις οι οποίες καταδεικνύουν την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί στο επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά. Τα όσα ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, είναι άκρως ενδεικτικά.

Σ’ ό,τι αφορά την έκθεση της Τζέιν Χολ Λουτ φρόντισε να υποβαθμίσει τη σημασία της δηλώνοντας πως «αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών η προσδοκία ότι ένα πρόβλημα 50 χρόνων θα διευθετηθεί με μια έρευνα».

Προχωρώντας στη συνέχεια για να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το ποιες είναι οι βλέψεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο είναι να αναπτύξουν μεταξύ τους συνεργασία για όλα τα θέματα, προτείνοντας να ξεκινήσουν από το θέμα της οικονομίας.

Εν ολίγοις αυτό που προτείνει ο Κουντρέτ Οζερσάι είναι μια συμφωνία «καλής γειτονίας» ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μπει σε μια νέα διαδικασία η οποία δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

«Σε μια τέτοια περίοδο τι πρέπει να γίνει εάν αυτό που δοκιμάσαμε για 50 χρόνια στο νησί δεν γίνεται; Πρέπει με ειλικρίνεια να μπούμε σε μια διαδικασία μελέτης αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει μεταξύ των πλευρών μέσω μιας συγκεκριμένης σχέσης που θα αναπτύξουμε σε κάθε θέμα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, κάνοντας συνεργασία ξεκινώντας από την οικονομία» ανέφερε.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι η έκκληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στην πραγματικότητα δεν έχει άλλο νόημα από τη συνέχιση του στάτους κβο. «Επειδή αυτό που στοχεύεται φαίνεται σαν να είναι οι διαπραγματεύσεις αντί η λύση» ανέφερε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ