Log in

Κύπρος – Ελλάδα: Απαντούν σε Τουρκία μέσω συμμαχιών

Κύπρος – Ελλάδα: Απαντούν σε Τουρκία μέσω συμμαχιών

Βήμα ισχυροποίησης και διεύρυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας έκαναν  οι ηγέτες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας κατά την τριμερή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα της Κρήτης.

Νίκος Αναστασιάδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και Αλέξης Τσίπρας έδωσαν εντολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους προκειμένου να αρχίσουν διαβουλεύσεις με στόχο τη δημιουργία σχηματισμών με νέες χώρες. Σχηματισμοί οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τη Γαλλία.

Οι κινήσεις αυτές έγιναν καθώς ήδη από καιρό η Γαλλία έδειξε έτοιμη να αποτελέσει μέρος αυτής της συνεργασίας με την τριμερή να μετατρέπεται σε τετραμερή και να ισχυροποιείται. Εξέλιξη, η οποία δείχνει και το διεθνές εκτόπισμα που έχουν αποκτήσει οι τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τη δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας Συντονισμού της τριμερούς η οποία θα έχει έδρα την Κύπρο.

Είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αντίστοιχων γραμματειών συντονισμού και με τις άλλες χώρες με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί ανάλογες συνεργασίες.

Καθώς επίσης και για τη δημιουργία ενός Άτυπου Ενεργειακού Φόρουμ, με έδρα την Αίγυπτο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, για να συζητούν ενεργειακά ζητήματα. Εξέλιξη, η οποία στέλνει μήνυμα πέραν των θεμάτων ενέργειας.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με το πέρας της συνόδου εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τον τριμερή τους διάλογο, ώστε να επιτύχουν βαθύτερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς συνεργασίας.

Κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επηρεάζει όλες τις χώρες. «Η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων» ήταν το μήνυμα που βγήκε προς τα έξω μετά την τριμερή σύνοδο.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση στην Ελούντα σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας των τριών χωρών.

Είπε ακόμη ότι η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού «που έχει παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

«Αυτή η τριμερής συνεργασία δεν γίνεται για να αποκλειστούν οι οποιοιδήποτε. Γίνεται για να χτίσουμε συμμαχίες και να διευρύνουμε τις σχέσεις, όπως έχουμε πράξει ήδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», με Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συγκυρίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής, αλλά και η επικράτηση της ειρήνης, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι διαπίστωση μετά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σάλτσμπουργκ είναι ότι «επιτέλους έφτασε η ώρα να γίνει μια σύνοδος της ΕΕ με τον Αραβικό κόσμο, με προεξάρχουσα την Αίγυπτο» για ενίσχυση των σχέσεων και για την εξεύρεση των πολιτικών πρακτικών που θα βοηθήσουν την Αίγυπτο ως χώρα σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης στην περιοχή.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογράμμισε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όσον αφορά στις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνομίλησαν γενικότερα για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες πρωτοστατούν οι τρεις χώρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων από απειλές «μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του αγωγού EastMed.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων των τριών χωρών, αλλά και στη δυνατότητα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και αλλού.

«Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην ανάληψη ευθυνών από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις ώστε να αποφύγει η περιοχή τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν, τονίζοντας την ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης και της αποτροπής της μισαλλοδοξίας και την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ως τη μοναδική λύση για τη διευθέτηση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», είπε ο αλ-Σίσι.

Ισχυρό μήνυμα για Κυπριακό και δικαιώματα Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (που συμμετείχαν στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, στην Κρήτη) επανέλαβαν την αμέριστή τους στήριξη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προς τον σκοπό αυτό, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργήσει ως ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος, μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις. Τόνισαν ότι τα ΗΕ παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Πρόσθεσαν ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει απαραίτητη για όσο συνεχίζεται η παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Οι τρεις αρχηγοί τόνισαν τη σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις ναυτικές ζώνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, κάτι που ενισχύει περαιτέρω το γεγονός ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Υπογράμμισαν ότι αυτή η συνεργασία βασίζεται στις καλά εδραιωμένες αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Προς τον σκοπό αυτό, υπογράμμισαν τη διεθνή φύση της Σύμβασης της Θάλασσας και τόνισαν την προσήλωσή τους στο να προχωρήσουν τάχιστα με τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων όπου κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στις ναυτικές ζώνες της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ