Log in

Ευρωεκλογές: Βέμπερ και Στουμπ στη μάχη για το χρίσμα του ΕΛΚ

Ευρωεκλογές: Βέμπερ και Στουμπ στη μάχη για το χρίσμα του ΕΛΚ

Μάνφρεντ Βέμπερ και Αλεξάντερ Στουμπ βρίσκονται αντιμέτωποι για το χρίσμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -ενόψει των ευρωεκλογών του 2019- κατά την ψηφοφορία που διεξάγεται στο Ελσίνκι στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ.

«Νομίζω ότι ήταν μια καλή συζήτηση. Αισθανόμουν πολύ άνετα και ελπίζω το ίδιο και ο Μάνφρεντ», δήλωσε ο κ. Στουμπ στη EURACTIV.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Βέμπερ δήλωσε σημείωσε ότι το ΕΛΚ επέδειξε τη βούληση να πραγματοποιήσει μια δημοκρατική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

«Αυτό πράττουμε εσωτερικά: το ΕΛΚ θέτει ένα θετικό παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη οφείλει να συζητήσει για θέματα σχετικά με τον τρόπο μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών.

«Οι άνθρωποι μας παρακολουθούν, μας βλέπουν και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Με συντονίστρια την Ιρλανδή αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Mairead McGuiness, η συζήτηση κατέδειξε διαφορετικές απόψεις αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του λαϊκισμού.

«Εσωτερικά, το βασικό ερώτημα είναι πώς μπορούμε να απαντήσουμε στον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό στην Ευρώπη. Για μένα η απάντηση είναι να επανασυνδέσουμε τους ανθρώπους, να εξετάσουμε τις ανησυχίες τους», ανέφερε ο κ. Βέμπερ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει συνταγή κατά του λαϊκισμού.

«Πολλοί μιλούν για την ανάδυση του λαϊκισμού. Συμφωνώ, αλλά δεν πρέπει να κατηγορούμε τους ίδιους για το γεγονός ότι ψηφίζουν λαϊκιστές», υπογράμμισε ο κ. Στουμπ.

«Πρέπει να κοιτάξουμε πραγματικά στον καθρέφτη και να σκεφτούμε: τι κάναμε λάθος το 2008 και το 2015», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο κ. Στουμπ ανακοίνωσε τη φιλελεύθερη ατζέντα του και το όραμά του για την Ευρώπη, που περιλαμβάνει αρχές όπως την ανάληψη ηγετικού ρόλου «για τη θέσπιση διεθνών κανόνων με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική».

Αντίθετα, ο κ. Βέμπερ εξέφρασε ορισμένες ανησυχίες αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο της τεχνολογίας. «Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε ανθρώπους που αισθάνονται ότι απειλούνται από τη μείωση των θέσεων εργασίας λόγω αυτών των τεχνολογικών αλλαγών».

«Πρέπει να επιλύσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Στουμπ, ενώ ο κ. Βέμπερ δεν άγγιξε περιβαλλοντικά ζητήματα, παρά μόνο όταν ερωτήθηκε για τους Ευρωπαίους αγρότες, εστιάζοντας στην επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς δρώντες.

Διαχείριση της μετανάστευσης

Παρόλο που ο κ. Βέμπερ είναι διατεθειμένος να κερδίσει τη μάχη της Πέμπτης, η συζήτηση της Τρίτης έφερε στο προσκήνιο ορισμένες ελλείψεις στο πακέτο πολιτικής του, το οποίο πάσχει από ασάφειες.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα της μετανάστευσης, για το οποίο ο κ. Βέμπερ μίλησε γενικά για τον έλεγχο των συνόρων, ενώ ο κ. Στουμπ εξάντλησε το θέμα, αναφέροντας τρεις συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες προτίθεται να εφαρμόσει σε περίπτωση που αναδειχθεί πρόεδρος της Επιτροπής.

Η θέση του κ. Στουμπ περιλαμβάνει τη διαχείριση της μετανάστευσης όχι με «οικοδόμηση τειχών», αλλά με την «επένδυση στην ανάπτυξη και την απασχόληση» στο εξωτερικό – σε σύγκρουση με τον πιο συντηρητικό Βέμπερ, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του άκαμπτο.

Τέλος, ο κ. Βέμπερ ζήτησε υποστήριξη από πολλούς ηγέτες στη δεξιά πτέρυγα του ΕΛΚ, όπως ο Βικτόρ Όρμπαν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ