Log in

Παπαδημούλης: Στόχος η δημιουργία προοδευτικής συμμαχίας πριν από τις Ευρωεκλογές

Παπαδημούλης: Στόχος η δημιουργία προοδευτικής συμμαχίας πριν από τις Ευρωεκλογές

Σειρά πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ευρείας συμμαχίας μεταξύ των κατακερματισμένων προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης πριν από τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ξεκινούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Οι αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν τους ιδρυτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν μπορούν να μην είναι ενωμένες στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ειδικά όταν τα φαντάσματα του παρελθόντος επανεμφανίζονται, προκειμένου να διαρρήξουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα […] όταν η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο», δήλωσε στη EURACTIV ο κ. Παπαδημούλης.

Παπαδημούλης: Κρίσιμες οι ευρωεκλογές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικών συμμαχιών για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές ανισότητες και οι αναποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 τόνισε σε συνέντευξή του στη EurActiv, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο Altiero Spinelli ήταν ο συγγραφέας του πρώτου Συντάγματος της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν ο Spitzenkandidat του GUE-NGL στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, θα συντονίσει αυτή την προσπάθεια «κεντρικά», ενώ ο κ. Παπαδημούλης θα επικεντρωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κύριος στόχος τους είναι να προσεγγίσουν τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις πριν και μετά τις Ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει, επίσης, στη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας, «από τον Τσίπρα στον Mακρόν», ιδίως όσον αφορά στην προστασία των ευρωπαϊκών αξιών.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV για την πρόταση περί ενός ευρέως συνασπισμού, ο επικεφαλής του S&D, Udo Bullmann, απάντησε ότι ο κ. Παπαδημούλης αποτελεί σεβαστό μέλος του Νότου και φιλοευρωπαίο δημοκράτη. Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες της ΕΕ στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης».

Στο μεταξύ, το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο και το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική στη Γερμανία.

Στις 10 Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να παραστεί στη διάσκεψη του SPD, ενώ στις 11 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο 100 ετών μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει πολλές εκλογικές ήττες και εσωτερικές διαιρέσεις. «Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και πρέπει να αναλάβουμε δράση, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», ανέφερε πηγή.

Η ευρωπαϊκή αριστερά παραμένει κατακερματισμένη, καθώς ο ηγέτης της Γαλλίας, Jean-Luc Mélenchon, δεν φαίνεται έτοιμος για συμβιβασμούς.

Σε συνέντευξή της στη EURACTIV τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής του GUE-NGL, Γκαμπριέλε Τσίμερ, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Mélenchon, λέγοντας ότι δημιούργησε ορισμένες «προβληματικές» καταστάσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούλμαν χαρακτήρισε τον Mélenchon «οπισθοδρομικό εθνικιστή».

Η διάσπαση των Συντηρητικών

Η εικόνα παραμένει ασαφής στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα για την ανάδειξη του Spitzenkandidat θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις εντός του ΕΛΚ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ παρουσιάζει τον εαυτό του ως «γεφυρωτή» του χάσματος και προτείνει στους ηγέτες του κόμματος να ακούσουν λαϊκιστές, όπως τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Ματέο Σαλβίνι. Από την άλλη πλευρά, ο Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε πρόσφατα στη EURACTIV ότι ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στην οικογένεια του ΕΛΚ.

Για την κ. Τσίμερ, το ΕΛΚ πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι ένα συντηρητικό κόμμα που ανήκει στο κέντρο ή να κινηθεί πιο κοντά στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

«Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) αποτελούσαν μέρος του ΕΛΚ πριν από μερικά χρόνια και το εγκατέλειψαν. Εάν αυτή η πολιτική δύναμη επανέλθει λόγω νέου προσανατολισμού, τότε το ΕΛΚ θα προχωρήσει περαιτέρω», κατέληξε.

Στουμπ: Δεν υπάρχει χώρος για τον λαϊκισμό στο ΕΛΚ

Αφού υπηρέτησε τη χώρα του ως υπουργός και πρωθυπουργός, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στην αντιμετώπιση μερικών από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Στουμπ αγωνίζεται πλέον για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ