Log in

Παππάς: Προοδευτικός φεντεραλισμός όπλο κατά δεξιάς Βέμπερ και ακροδεξιάς Όρμπαν

Παππάς: Προοδευτικός φεντεραλισμός όπλο κατά δεξιάς Βέμπερ και ακροδεξιάς Όρμπαν

Η εκλογή του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Κομισιόν επιβεβαιώνει την δεξιά στροφή του ΕΛΚ, είπε σε συνέντευξη στην EURACTIV.com ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη οφείλει να απαντηθεί με τη δημιουργία μιας προοδευτικής φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας.

«Το ΕΛΚ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίσιμη πρόκληση», τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι η «σκληρή Δεξιά που διεκδικεί να σηκώσει κεφάλι, είναι κήρυκας των εθνικών ανταγωνισμών και του μίσους.»

«Είναι πράγματι λυπηρό που στο εσωτερικό της μεγάλης αυτής ευρωπαϊκής δύναμης δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πολιτική διάθεση να ξεφύγουμε από τις πρακτικές και τις πολιτικές που οδήγησαν την Ένωση σε μια διαρκή κρίση, όχι μόνο οικονομική αλλά κρίση δημοκρατίας και εκπροσώπησης», επεσήμανε.

«Θα περιμέναμε να μας πουν τη δική τους εκτίμηση για το τι τελικά δεν πάει καλά, για ποιο λόγο ενισχύεται ακόμη η ακροδεξιά, γιατί υιοθετείται συχνά η ρητορική  της από τη mainstreamπολιτική σκηνή, γιατί η ήπειρος μας δεν αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς που αναπτύσσονται οι ανταγωνιστές της», πρόσθεσε.

Ο κ. Βέμπερ, Γερμανός συντηρητικός από το κόμμα της CSU της Βαυαρίας, εξελέγη την Πέμπτη (8 Νοεμβρίου) ως υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Εξασφάλισε 492 ψήφους στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, ενώ ο αντίπαλός του, Αλεξάντερ Στούμπ, εξασφάλισε μόλις 127 ψήφους. Το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι και μετά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Σε συνέντευξή της στη EURACTIV τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE-NGL), Γκάμπριελε Ζίμερ, είπε ότι το ΕΛΚ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι ένα συντηρητικό κόμμα που ανήκει στο κέντρο ή να κινηθεί πιο κοντά στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

«Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) αποτελούσαν μέρος του ΕΛΚ πριν από μερικά χρόνια και το εγκατέλειψαν. Εάν αυτή η πολιτική δύναμη επανέλθει λόγω ενός νέου προσανατολισμού, τότε το ΕΛΚ θα προχωρήσει περισσότερο δεξιά», δήλωσε στην EURACTIV.

Οκ. Παππάς υπογράμμισε ότι στόχος ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών είναι να συγκροτηθεί μια δυναμική, μια συμμαχία, η οποία θα υπερβεί το αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, ενώ παράλληλα θα αποκρούει αποτελεσματικά την ακροδεξιά και θα κινείται σε άλλη -από την παρούσα- κατεύθυνση, προς μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.

«Όταν μιλάμε για μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, το κάνουμε με βάση πολιτικές προτεραιότητες. Έχει, λοιπόν, σημασία να τοποθετηθούν όλες οι δυνάμεις στην ατζέντα που πλέον είναι σαφής και απαιτεί απαντήσεις: πως τοποθετούμαστε απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το δημοκρατικό έλλειμμα».

«Θεωρούμε ότι χρειάζεται ευρεία συνεργασία του προοδευτικού μπλοκ. Όσο περισσότερες δυνάμεις συσπειρωθούν κάτω από μια τέτοια πλατφόρμα, τόσο το καλύτερο. Ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας της Αριστεράς έχουμε διαμορφώσει στρατηγική συντονισμού με δυνάμεις Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών,» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Οι φιλοευρωπαίοι προοδευτικοί να βγουν επιθετικά

Στις 9-11 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί στο Μπιλμπάο της Ισπανίας το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Προοδευτικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων για την προώθηση της ενότητας των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων πριν από τις ευρωεκλογές.

Εκτός αυτού, στις 27 Νοεμβρίου, το Προοδευτικό Φόρουμ (Progressive Caucus), μια άτυπη ομάδα βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL), των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, διοργανώνει εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά, θα συμμετάσχουν όλοι οι πρόεδροι των Ομάδων: Ο Ούντο Μπούλμαν (Ευρωσοσιαλιστές) Σκα Κέλερ (Πράσινοι) και η Γκαμπριέλε Τσίμερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά).

Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, κ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος συντονίζει την προσπάθεια σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να παραμείνουν σιωπηλές υπό το φως της ανόδου της ακροδεξιάς.

«Δεν μπορούν οι αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, που ήταν εμπνευστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, να μην είναι ενωμένες στις επόμενες Ευρωεκλογές, ιδιαίτερα όταν τα φαντάσματα του παρελθόντος επανεμφανίζονται για να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όταν ανεβαίνει η Ακροδεξιά», είπε στην EURACTIV.

«Είναι ξεκάθαρο πως η μόνη λύση για τις προοδευτικές δυνάμεις είναι ένας αριστερός φεντεραλισμός. Αυτή την ώρα δεν έχουμε το δικαίωμα να δηλώνουμε αναποφάσιστοι ή διστακτικοί,» είπε με νόημα ο κ. Παππάς και πρόσθεσε:«Αν η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μιλήσουν επιθετικά για την προοπτική της εμβάθυνσης της ενοποίησης της Ευρώπης, θα βλέπουμε τους επιμέρους εθνικισμούς να «κάνουν ταμείο» με όλο και περισσότερους απογοητευμένους συμπολίτες μας».

«Προτάσεις υπάρχουν. Πρέπει να τις φέρουμε στην πρώτη γραμμή του διαλόγου, και να τις κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική. Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να είναι οι καταλύτες για την εμβάθυνση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, αλλά και της κοινωνικής συνοχής,» τόνισε ο κ. Παππάς.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ