Log in

Ο Κόντε θέλει μια νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα – αντιπαράθεση με ευρωβουλευτές

Ο Κόντε θέλει μια νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα – αντιπαράθεση με ευρωβουλευτές

Η Ευρώπη έχε χάσει την επαφή με τον λαό της, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Giuseppe Conte ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη (12 Φεβρουαρίου), εν μέσω έντονων επικρίσεων εκ μέρους των ευρωβουλευτών.

Η ομιλία του κ. Conte στην Ολομέλεια αποτελεί μέρος μιας σειράς συζητήσεων με τους εθνικούς ηγέτες για το μέλλον της Ευρώπης. Ωστόσο, ο ίδιος δέχθηκε έντονη επίθεση για την διπλωματική, οικονομική και μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του, λαμβάνοντας στο τέλος παρά μόνο ένα χλιαρό χειροκρότημα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ευρώπη ως μια «κοινότητα (ιταλικά: un populismo articolato) πλούσια σε γλώσσες, πολιτισμικές ταυτότητες και παραδόσεις» και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «ουσιαστικό και γνήσιο φύλακα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», μια λέξη που χρησιμοποίησε και ο γάλλος πρόεδρος Macron τον Απρίλιο.

Η ιδέα ενός «ευρωπαϊκού λαού» ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του Conte: «Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να γίνουμε αληθινά και πλήρως ένας λαός, δεν είχαμε το θάρρος να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο χωρίς αποκλεισμούς που, ρεαλιστικά και πέρα ​​από κάθε ρητορική, θα ευνοεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δήμου (demos)», ανέφερε ο ίδιος.

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση έχει οδηγήσει μια σφήνα μεταξύ των ελίτ και των ανθρώπων που ζητούν επειγόντως να ακουστούν, δήλωσε ο Conte.

Η ΕΕ βρίσκεται απέναντι σε «μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση», αλλά και σε «μια διακλάδωση στο δρόμο», που οδηγεί στο «καθήκον της επανέναρξης του ευρωπαϊκού σχεδίου, της ανανέωσης της αξιοπιστίας και της συνοχής, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητά του, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του».

Μια ενιαία Ευρωπαϊκή φωνή

Σε μια περίπλοκη και μακρά ομιλία, ο Conte έθιξε διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής, από τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Αφρική μέχρι τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη από άλλα κράτη μέλη, ζητώντας την εφαρμογή της απόφασης του Ιουνίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και για μια αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στην Αφρική, επενδύοντας περισσότερο στη συνεργασία.

Υπενθύμισε επίσης την ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή φωνή στα πλαίσια της διεθνούς πολιτικής.

«Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από μόνο του. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι μια ενιαία ευρωπαϊκή φωνή θα μπορούσε να ακουστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ », είπε.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να μιλήσει παγκόσμια η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Conte. Ζήτησε επίσης η πόρτα στη Ρωσία και την Κίνα να παραμείνει ανοιχτή, χωρίς να αμφισβητηθεί η ουσία της φιλίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη Βενεζουέλα, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του είχε απομονωθεί πολιτικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία δεν υποστηρίζει τον Maduro.

«Η σύνεση είναι απαραίτητη, αλλά φαίνεται πως ορισμένες χώρες επιθυμούν να τρέξουν μπροστά από την ιστορία», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στέψει κανέναν που δεν προέρχεται από δημοκρατικές εκλογές.

Κίτρινα γιλέκα

Ο κ. Conte φάνηκε επίσης να αναφέρεται σε κινήματα διαμαρτυρίας όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας και τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία.

Ανέφερε ότι «η ισχυρή αντίθεση που ο λαός της Ευρώπης, στις διάφορες μορφές του, επιδεικνύει εναντίον των ελίτ, μιλάει στη συνείδησή μας και μας θυμίζει ότι η πολιτική έχει παραιτηθεί από την αποστολή της».

Ο Luigi Di Maio, ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, προσέφερε δημσίως τη στήριξη του στις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» που οδήγησαν στη διπλωματική ένταση με τη Γαλλία, η οποία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Ρώμη «για διαβουλεύσεις» την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια άλλη διφορούμενη δήλωση, ο κ. Conte σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται τις συγκρούσεις που μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

«Θα πρέπει να επιτρέψουμε να εμφανιστούν συγκρούσεις, να επιδείξουν την προωθητική τους δύναμη εφόσον έρχονται σε δημοκρατικές μορφές», υπογράμμισε.

Πυρά εκ των βουλευτών του ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα την κυβέρνηση Conte σχετικά με τον χειρισμό της οικονομίας, τη μετανάστευση και την πολιτική απομόνωση της Ιταλίας.

Ο αρχηγός του κεντροδεξιού ΕΛΚ, Manfred Weber εστίασε τις επιθέσεις του στη βραδεία οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, ενώ ο σοσιαλιστής ηγέτης Udo Bullmann κατηγόρησε την Ιταλία ότι επιδίδεται σε επικίνδυνους και περιττούς αγώνες τόσο με τη Γαλλία όσο και με την Ευρώπη.

Οι Πράσινοι, οι αριστεροί και οι σοσιαλιστές επέμειναν στο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο θεωρείται από την κυβέρνηση της Ιταλίας ως «ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των δεινών της Ιταλίας».

Η σκληρή επίθεση του προέδρου των φιλελεύθερων Guy Verhofstadt μεταδόθηκε ευρέως στην Ιταλία.

«Πόσο ακόμα θα συνεχίσεις να είσαι η μαριονέτα του Salvini και του Di Maio;» ρώτησε ο Verhofstadt προκλητικά.

Ο Conte φάνηκε αρχικά έκπληκτος από τον αριθμό των επιθέσεων, αλλά ακολούθησε αμυντική στάση στον τελευταίο γύρο απαντήσεων στην Ολομέλεια.

«Δεν είμαι μαριονέτα και είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ την επιθυμία του ιταλικού λαού για αλλαγή», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι επρόκειτο για «αδιανόητη ψευδολογία (να υπονοηθεί) ότι η Ιταλία αφήνει παιδιά να πεθάνουν στη Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά την ένταση με τη Γαλλία, δήλωσε: «είναι τρελό να σκεφτόμαστε ότι μια μακρά φιλία αμφισβητείται από μια μοναδική απόκλιση».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ