Log in

Σταθερή ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ευρωζώνη σύμφωνα με νέα στοιχεία

Σταθερή ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ευρωζώνη σύμφωνα με νέα στοιχεία

Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του έτους δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι σταθερή και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις ζοφερές προβλέψεις.

Η βιομηχανία επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. «Οι κατασκευαστές στην Ευρωζώνη μπαίνουν με το δεξί στο 2017 με μια ισχυρή βάση, αφού το 2016 έληξε με αύξηση της παραγωγή», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit η οποία διενήργησε τις έρευνες.

«Για να βάλετε τα στοιχεία PMI σε προοπτική η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό περίπου 4%.» Η έρευνα έδειξε ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις Κάτω Χώρες και την Αυστρία.

Η άνοδος της γερμανικής βιομηχανίας ανήλθε στο υψηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οδηγούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα η συρρίκνωση ήταν με βραδύτερο ρυθμό.

Μια ισχυρή απόδοση σημειώθηκε επίσης στην Ιταλία, όπου ο δείκτης ήταν 53,2 (πολύ πάνω από το κρίσιμο επίπεδο 50). Αυτό το γεγονός θα καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ανησυχήσει από τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου και την αλλαγή στην κυβέρνηση μετά από το αποτυχημένο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

https://www.euractiv.com/section/euro-finance/interview/economist-italian-reforms-will-come-to-standstill/

Τα στοιχεία αυτά έρχονται επιπρόσθετα μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Ifo Clemens Fuest, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ιταλοί θα εγκαταλείψουν το νόμισμα του ευρώ και θα επιστρέψουν στην λιρέτα το 2017. Δήλωσε στη γερμανική καθημερινή εφημερίδα Tagesspiegel: «Το βιοτικό επίπεδο στην Ιταλία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το 2000 . Εάν αυτό δεν αλλάξει, οι Ιταλοί σε κάποιο σημείο θα πούνε: «δεν θέλουμε αυτήν την ευρωζώνη πια».

http://www.euractiv.com/section/euro-finance/news/german-ifo-think-tank-chief-says-italy-risks-quitting-eurozone/

Στο σύνολό τους, οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αύξησαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα πέντε ετών, που συνδέεται με την εξασθένηση του ευρώ και τα ακριβότερα προϊόντα. «Οι πολιτικοί θα είναι διπλά ευχαριστημένοι να διαπιστώσουν τις βελτιωμένες προοπτικές του βιομηχανικού τομέα να συνοδεύονται από αύξηση των πιέσεων στις τιμές», δήλωσε ο Williamson.

Τα νέα δεδομένα έρχονται ως καλός οιωνός για να καθησυχάσουν τους φόβους σχετικά με μια νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη. Μια δημοσκόπηση των διαχειριστών κεφαλαίων από την Bank of America Merrill Lynch, το Δεκέμβριο βρήκε ότι η διάλυση της ευρωζώνης θεωρήθηκε ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2017.

https://www.euractiv.com/section/euro-finance/opinion/three-trends-that-will-continue-hurting-the-eurozone-in-2017/

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήθελε να δει τον πληθωρισμό να φθάνει σχεδόν στο 2%. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ μείωσε το χαρτοφυλάκιο της, αλλά υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανάκαμψη και να ενισχύσει τον αδύναμο πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεψε ότι η οικονομία της Ευρώπης θα αυξηθεί λιγότερο από ό, τι αρχικά αναμενόταν λόγω της εντατικοποίησης των εσωτερικών και διεθνών κινδύνων – κυρίως στον απόηχο του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αυξημένη αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subscribe to our Newsletter and get the best news every day in your mail!

* Your Email Address:
* Preferred Format:
* Enter the security code shown: