Log in

«Φλέρτ» Μανουέλ Βαλς με παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους

«Φλέρτ» Μανουέλ Βαλς με παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει τις δρακόντειες περικοπές των δημοσίων δαπανών σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του για την υποψηφιότητα που έθεσε για επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, χτες Τρίτη (3 Ιανουαρίου).

Ο Βαλς, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα ως επικεφαλής της κυβέρνησης έτσι ώστε να διεκδικήσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος, πρότεινε επίσης την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας το οποία θα παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε πολλούς ανέργους χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν ότι αναζητούν ενεργά εργασία.

Ο Βαλς, 54 χρονών, είπε στους ψηφοφόρους ότι θα αντιμετωπίσουν ένα «μεγάλο κίνδυνο» για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα και την απασχόληση αν στις προεδρικές εκλογές κερδίσει το φαβορί, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν. Ενώ οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι ο Βαλς είναι πιθανό να εξασφαλίσει το εισιτήριο στις προκριματικές εκλογές αυτό το μήνα, η αριστερά βρίσκεται πολυδιασπασμένη και ο κάθε υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα πρέπει να δώσει μάχη για να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στα επόμενα δύο στάδια, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι ο Φιγιόν και η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο με το Φιγιόν να αναδεικνύεται νικητής. Το Εθνικό Μέτωπο έχει διεισδύσει  μεταξύ των παραδοσιακών σοσιαλιστών ψηφοφόρων με τις  προστατευτικές οικονομικές πολιτικές του, και πολλοί από αυτούς αισθάνονται προδομένοι από το Βαλς ο οποίος ηγήθηκε των μεταρρυθμίσεων υπέρ των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Φρανσουά Ολάντ.

https://www.euractiv.com/section/elections/news/what-you-need-to-know-about-the-french-left-primary/

Την Τρίτη, ο Βαλς προσπάθησε να δελεάσει πίσω αυτούς τους ψηφοφόρους, ενώ στηλίτευσε το Φιγιόν ως τον πολιτικό που θα ενσπείρει βαθιές διαιρέσεις. «Το πρόγραμμα της δεξιάς θα τιμωρήσει τους Γάλλους. Είναι μια ασυναγώνιστη συνταγή διαίρεσης, η  χειρότερη που η χώρα έχει δει ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Φιγιόν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του, το οποίο προβλέπει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και απώλεια μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα – πολιτικές που υποστηρίζει ότι θα δώσουν στον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας σημαντική βοήθεια για την  τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. «Νομίζω ότι 500.000 (θέσεις εργασίας) είναι ένας εφικτός στόχος, ιδιαίτερα αν έχουμε διαπραγματευτεί μια αύξηση των ωρών εργασίας» δήλωσε στο κανάλι TF1, αναφερόμενος στα σχέδια για κατάργηση των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα.

https://www.euractiv.com/section/elections/news/francois-fillon-sovereignty-and-european-integration/

Απέρριψε τις συνεχείς κατηγορίες ότι οι προτάσεις του για μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας είναι βίαιες. «Είμαι ντεγκολικός και είμαι Χριστιανός: αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα λάβω μια απόφαση που είναι αντίθετη προς το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης ύπαρξης», είπε.

Ο Βαλς δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προσλαμβάνει περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς ετησίως για την ενίσχυση της ασφάλειας σε μια χώρα η οποία βρίσκεται υπό την απειλή επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές. Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ, είπε.

https://www.euractiv.com/section/elections/news/macron-german-response-to-refugee-crisis-saved-europes-dignity/

Προτείνει, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί στους ενήλικες το δικαίωμα σε ένα μηνιαίο βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας. Ο ίδιος έχει μιλήσει στο παρελθόν για ένα ποσό των € 850 ευρώ το μήνα, λέγοντας ότι αυτά τα επιδόματα θα εξαρτώνται από το εισόδημα και είναι αναγκαία για όλους όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Ένας από τους αντιπάλους του εσωκομματικές εκλογές προτείνει μια πιο φιλόδοξη εκδοχή της πρότασης αυτής. Ο Benoit Hamon, πρώην υπουργός παιδείας, επιθυμεί ένα αντίστοιχο επίδομα να δοθεί σε όλους τους Γάλλους πολίτες.

Ο Βαλς ξεκίνησε την εκστρατεία του μετά την ανακοίνωση του Ολάντ ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, όντας ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλικής Πέμπτης Δημοκρατίας ο οποίος δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του, Αν ο Βαλς κερδίσει το εισιτήριο από το κόμμα, δεν θα πρέπει μόνο να αντιμετωπίσει την απειλή από την Λεπέν, αλλά επίσης να αντιμετωπίσει τον πρώην υπουργό οικονομίας του και πρώην τραπεζίτη Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, και τον Μελανσόν από την άκρα αριστερά ο οποίος τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subscribe to our Newsletter and get the best news every day in your mail!

* Your Email Address:
* Preferred Format:
* Enter the security code shown: