Log in

Τέλος της πολιτικής κρίσης στη Ρουμανία μετά τη νέα κυβέρνηση;

Τέλος της πολιτικής κρίσης στη Ρουμανία μετά τη νέα κυβέρνηση;

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Sorin Grindeanu κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας με ευρεία πλειοψηφία χθες (4 Ιανουαρίου), λήγοντας την πολιτική κρίση η οποία διήρκησε ένα χρόνο.

Η κίνηση αυτή ήρθε μόλις πέντε ημέρες μετά που ο κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανέθεσε στον Grindeanu την κυβερνητική εντολή λήγοντας εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας μετά τη νίκη της αριστεράς στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. «Ελπίζω να χτίσουμε μια Ρουμανία όπου η ανάπτυξη να αντικατοπτρίζεται στην ευημερία όλων των πολιτών» δήλωσε Grindeanu στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Η νέα κυβέρνηση εγκρίθηκε με 295 ψήφους υπέρ και 133 κατά επί του συνόλου των 465 βουλευτών, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση. Θα πραγματοποιήσει το πρώτο της υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης. Η ανάθεση του σχηματισμού κυβέρνησης στον Grindeanu από τον Γιοχάνις έληξε την πολιτική αναταραχή η οποία προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος απέρριψε την προηγούμενη υποψήφια η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα της χώρας και η πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Grindeanu έχει 26 χαρτοφυλάκια σε σύγκριση με τα 21 της προηγούμενης. Οι σοσιαλδημοκράτες (PSD) κέρδισαν την πλειοψηφία τον περασμένο μήνα μαζί με τους συμμάχους τους από το  ALDE με 250 από τις 465 έδρες. Αυτές οι εκλογές προκλήθηκαν από την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης του PSD μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις το 2015 με αφορμή την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, η οποία ευθύνεται για το θάνατο 64 ανθρώπων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονταν σε διαφθορά – κάτι που οι Βρυξέλλες συχνά επισημαίνουν από την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Το PSD πρότεινε αρχικά την  Sevil Shhaideh ως υποψήφια για την πρωθυπουργία, αλλά ο Γιοχάνις την απέρριψε, χωρίς να δώσει κάποια αιτιολογία.

Η Shhaideh προέρχεται από τη μικρή σε μέγεθος τουρκική μειονότητα της Ρουμανίας, αλλά ο σύζυγός της είναι Σύρος και έχει δεσμούς με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τους στενούς δεσμούς της με τον Πρόεδρο του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, παρά η εθνικότητα ή η θρησκεία της, πιθανολογείται ότι ήταν ο λόγος που απορρίφθηκε από Γιοχάνις.

Το PSD κατέκτησε την εξουσία υποσχόμενο την τόνωση της ανάπτυξης στη Ρουμανία, η οποία έχει ως στόχο να γίνει η 13η πιο ισχυρή οικονομία της ΕΕ μέχρι το 2020, σε σύγκριση με την τωρινή 17η θέση. Επίσης, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, τη μείωση των φόρων και του ΦΠΑ. Από την άλλη μεριά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης από την κεντροδεξιά Raluca Turcan κατηγόρησε τον Grindeanu για «λαϊκισμό» και προειδοποίησε ότι οι πολιτικές του θα οδηγήσουν σε οικονομική κατάρρευση.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subscribe to our Newsletter and get the best news every day in your mail!

* Your Email Address:
* Preferred Format:
* Enter the security code shown: