Log in

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας στο Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας στο Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για το κλείσιμο συμφωνίας με θέμα την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου εκτεινόμενου από το Ισραήλ μέχρι την Τουρκία, δήλωσε ο Ισραηλινός ομόλογός του στις 12 Ιουλίου.

Μια επίσκεψη από τον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αλμπαϊράκ, μέλος του στενού του περιβάλλοντος θα ήταν μια εξαιρετικής σημασίας διπλωματική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, μετά και την περσινή συμφωνία για προσέγγιση των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων τους.

Η κρίση πυροδοτήθηκε το 2010 όταν Ισραηλινοί κομάντος έκαναν έφοδο σε πλοίο που κατευθύνονταν στη Γάζα και σκότωσαν 10 Τούρκους ακτιβιστές. Ωστόσο, οι δυο χώρες, επανέφεραν την σχέση τους σε κανονικά επίπεδα τον περσινό Ιούνιο και γρήγορα άρχισαν να συζητούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτζ είπε πως από κοινού οι χώρες αποφάσισαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες σύγκλισης, και να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος αυτού του έτους μια διακυβερνητική συμφωνία, η οποία θα δώσει την δυνατότητα για κατασκευή του αγωγού από το Ισραήλ μέχρι την Τουρκία.

«Ευελπιστούμε, πως ο κ. Αλμπαϊράκ θα επισκεφθεί το Ισραήλ εντός του 2017 και η επίσκεψη αυτή θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία», είπε ο υπουργός στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη μετά την συνάντηση με τον Αλμπαϊράκ.

Πρόσθεσε πως δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά η συνάντηση θα λάβει χώρα εντός των επόμενων μηνών.

Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες προμήθειες για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, επιθυμεί να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις τις αυτόνομες ενεργειακές πηγές που αναπτύσσει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ αναζητά ενεργειακούς εταίρους για να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα Λεβιάθαν σε μια προσπάθεια να το κάνει οικονομικά βιώσιμο.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό που θα εκτείνεται από το Ισραήλ ως την Τουρκία προκειμένου να εξάγουμε φυσικό αέριο», είπε ο Στέϊνιτζ προσθέτοντας ότι το ισραηλινό αέριο θα μπορούσε να περάσει στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσω της Τουρκίας.

‘Μην με βάλετε να διαλέξω’

Το Ισραήλ κινείται επίσης βάσει σχεδίου, μαζί με την Ιταλία την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους υποθαλάσσιους αγωγούς αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Βόρεια Ευρώπη, με την υποστήριξη της ΕΕ.

Αν τα πράγματα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, ο πολυσυζητημένος αγωγός κόστους 6,2 δις $ θα μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μειώνοντας την ευρωπαϊκή εξάρτηση από την ρωσική ενέργεια.

Και το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν αρχίσει την εξόρυξη αερίου από τα υπεράκτια κοιτάσματά τους τα τελευταία χρόνια και οι αξιωματούχοι επιθυμούν να διαθέσουν αυτό το αέριο στην αγορά ως εναλλακτική επιλογή στο ρωσικό μονοπώλιο.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τις εταιρείες παγκόσμιας ενέργειας να μην επιδιώξουν οποιαδήποτε συμφωνία με την Κύπρο για εξερεύνηση αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την αποτυχία των συνομιλιών και την «χαμένη ευκαιρία» για επανένωση της διαιρεμένης νήσου.

Ερωτώμενος αν η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εντάσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, ο Στέϊνιτζ είπε: «Ελπίζουμε πως η περιοχή θα βρει τον δρόμο της στο μέλλον για συνεργασίες και εμπέδωση  καλών σχέσεων».

Ο Στέϊνιτζ χαρακτήρισε και τα δυο έργα κατασκευής αγωγών με την Τουρκία και την Ευρώπη «μεγίστης σημασίας», και συμπλήρωσε: «Μην με αναγκάσετε να επιλέξω».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ