Log in

Η Αθήνα και το Μιλάνο διεκδικούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η Αθήνα και το Μιλάνο διεκδικούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency ΕΜΑ) αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην πόλη υποδοχής, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα, τα οποία πληρώνονται από την ΕΕ. Η Αθήνα και το Μιλάνο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι από αυτή την κερδοφόρα πίτα.

Περίπου 20 χώρες σε όλη την ΕΕ έχουν ήδη δηλώσει την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν τον EΜΑ, οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός και οι διαδικασίες περίπλοκες.

Ένδειξη εμπιστοσύνης

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι διαθέτει το «πλήρες πακέτο» που καθιστά ελκυστική την υποψηφιότητά της.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία συντονίζει την προσφορά της χώρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στην EURACTIV ότι το ελληνικό πακέτο μπορεί να εγγυηθεί μια ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση.

«Η προσφορά μας διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού, ώστε να μην στρεβλωθεί η λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και κατά συνέπεια να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην υγεία των πολιτών […] οι ανάγκες του προσωπικού της υπηρεσίας και των οικογενειών τους θα ικανοποιηθούν κι αυτές», είπε.

Εκτός από τα «αντικειμενικά» κριτήρια, η Δούρου τόνισε ότι το ευρύτερο περιβάλλον της Αθήνας έχει μια προστιθέμενη αξία.

«Είναι ένα περιβάλλον απόλυτα κατάλληλο σε όλες του τις πτυχές – καθώς παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας, λειτουργία διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ήπιο κλίμα, άνετη προσβασιμότητα, ασφάλεια», επέμεινε.

Η Δούρου έκανε ένα ακόμη βήμα, τονίζοντας ότι η μετεγκατάσταση του ΕΜΑ στην Αθήνα θα επιβεβαιώσει την εν εξελίξει θετική αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα.

«Μια θετική εξέλιξη θα σημάνει πολύ καλά νέα, όχι μόνο για τον τομέα των φαρμάκων, ο οποίος είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και για την εθνική οικονομία συνολικά», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει μια ακόμη απόδειξη πως η οικονομία έχει μπει σε μια πορεία ανάπτυξης. «Αυτά είναι καλά νέα και για την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στον τομέα των φαρμάκων, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος, δήλωσε πρόσφατα στην EURACTIV ότι πρόκειται για ένα τομέα που επέζησε την κρίση.

«Η κυβέρνησή μας θεωρεί τα φάρμακα κοινωνικό αγαθό και πιστεύουμε ότι αυτή η στάση είναι εν γένει σημαντική για την Ευρώπη».

Πέραν εθνικών εγωισμών

Το ζήτημα της «γεωγραφικής ισορροπίας» τέθηκε από τα νεότερα κράτη μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που δεν φιλοξενούν υπηρεσίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αξιολογήσεις των προσφορών θα βασίζονται σε όλα τα κριτήρια, τόσο τα «αντικειμενικά» όσο και τα «γεωγραφικά».

Η Δούρου εξήγησε ότι η επιλογή των εδρών των ευρωπαϊκών οργανισμών δεν είναι ποσοτική αλλά ποιοτική.

«Πηγαίνει παραπέρα από τους εθνικούς εγωισμούς και τις ανησυχίες και αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι ένα στοίχημα για τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών», σημείωσε.

Ιταλία: Συνέργειες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Paolo Gentiloni πιστεύει ότι η προοπτική της μετεγκατάστασης του ΕΜΑ στο Μιλάνο είναι ευκαιρία για όλη την Ιταλία. Χαρακτήρισε μάλιστα την ιταλική αίτηση συμμετοχής «άκρως ανταγωνιστική».

Η ιταλική κυβέρνηση έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες την προσφορά του Μιλάνο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Gentiloni δήλωσε ότι η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας έχει όλα τα φόντα για να κερδίσει τον αγώνα για την περιζήτητη αυτή υπηρεσία.

«Θα παρουσιάσουμε στην Ευρώπη μια ανταγωνιστική πρόταση. Οι έξυπνες λύσεις και η αξία που θα φέρει στην περιοχή έχουν ήδη βρεθεί», εξήγησε σε εκδήλωση στο Μιλάνο.

«Έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Σήμερα έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, τη Λομβαρδία και το Μιλάνο». Γνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός αφορά όλο και περισσότερο την αριστεία, και αριστεία σημαίνει ικανότητα να προσελκύσεις επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

«Αυτά τα δύο στοιχεία συνδέονται εν μέρει με την οργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η EXPO ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κερδίζεις ή χάνεις, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι αυτές είναι ευκαιρίες για την περιοχή. Η παρουσία του ΕΜΑ στο Μιλάνο θα είναι σημαντική για το δίκτυο των ερευνητών», δήλωσε ο Gentiloni.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η μιλανέζικη προσφορά σημαίνει ότι ο ΕΜΑ θα μπορέσει να κινηθεί χωρίς διακοπή του έργου του και τόνισε ότι θα υπάρξουν «συνέργειες» με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία εδρεύει στην Πάρμα.

Ο Gentiloni κάλεσε την ΕΕ να διασφαλίσει ότι η απόφαση βασίζεται στην ποιότητα των προσφορών και όχι στη «γεωπολιτική επανεξισορρόπηση» και επανέλαβε ότι η Ιταλία «πράγματι θέλει την υπηρεσία εδώ».

Πολεμώντας σαν λιοντάρια

Ο επικεφαλής της προσφοράς του Μιλάνο, Enzo Moavero Milanesi, εξήγησε τη διαδικασία με την οποία θα ληφθεί η απόφαση και είπε πως ο προορισμός του EΜΑ θα αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο.

Πρόσθεσε ότι η προσφορά του Μιλάνο παρέχει τα ίδια φορολογικά κίνητρα για την EFSA στην Πάρμα και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF) στο Τορίνο.

Ο δήμαρχος του Μιλάνο Giuseppe Sala εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση και ο Gentiloni θα «αγωνιστούν σαν λιοντάρια για να φέρουν τον EMA» στην πόλη. Πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι μερικές φορές «πολύ δειλή και δεν συνειδητοποιεί την αξία της», προτού απαριθμήσει το εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών της πόλης και τις δημόσιες υποδομές.

Ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Roberto Maroni προειδοποίησε ότι η διασφάλιση της μετεγκατάστασης του EMA για το Μιλάνο είναι μια «μεγάλη πρόκληση», αλλά πρόσθεσε ότι η Λομβαρδία υποστηρίζει δυναμικά την υποψηφιότητα του Μιλάνο.

Ο Μαρόνι εξήγησε ότι ο Πύργος Pirelli, ένας από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες του Μιλάνο, που βρίσκεται μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, έχει τεθεί στη διάθεση του Οργανισμού.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Donald Tusk και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker παρουσίασαν τη διαδικασία μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την ΕΕ.

Ο EMA είναι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ που εξασφαλίζει ότι τα φάρμακα που διατίθενται σε 500 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη είναι κατάλληλα και ασφαλή. Το γραφείο βρίσκεται επί του παρόντος στο Λονδίνο, αλλά θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός των βρετανικών συνόρων λόγω Brexit.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία για τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη, καθώς οι βασικές συνομιλίες για το Brexit ξεκινούν.

Τα κράτη μέλη έχουν χρόνο μέχρι το τέλος Ιουλίου να υποβάλουν τις προσφορές τους για να φιλοξενήσουν τους δύο οργανισμούς, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τις προσφορές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ