Log in

Παπανδρέου: Ο Σόιμπλε δημιούργησε κλίμα κατά της Ελλάδας στις αγορές

Παπανδρέου: Ο Σόιμπλε δημιούργησε κλίμα κατά της Ελλάδας στις αγορές

Την πεποίθησή του πως ο εφιάλτης της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα έχει περάσει, αν και «έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο μπροστά μας» εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει δυνατότητες αλλά πρέπει να φτιαχτεί ένα ευνομούμενο κράτος, μακριά από πελατειακές σχέσεις».

Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που μας βγάζει από τα μνημόνια, είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και η ευρύτερη πια, τελικά, πολιτική συναίνεση». Εκτιμά δε, ότι ο κ. Τσίπρας είχε το πλεονέκτημα μιας ουσιαστικής συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων, συναίνεση που ζητούσε αλλά δεν έλαβε ποτέ στη διάρκεια της δικής του Πρωθυπουργίας. «Αν είχε υπάρξει ευρύτατη συναίνεση από τον ελληνικό λαό θα είχαμε πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα…Θα είχαμε πει στους εταίρους μας ότι «κοιτάξτε, μη μιλάτε για Grexit».

Ο Γιώργος Παπανδρέου Παπανδρέου αποκάλυψε επίσης ότι η πρώτη φορά που η απειλή του grexit έφτασε στα αυτιά του ήταν την άνοιξη του 2010 από το γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η πρώτη δήλωση ήταν του κ. Σόιμπλε, τον Μάιο αν θυμάμαι καλά, ή τον Απρίλιο του 2010», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός. «Και ήταν πολύ αρνητική δήλωση αυτή, διότι ήταν πριν ζητήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είχαμε ξεκινήσει εμείς τις προσαρμογές. Δηλαδή ήταν εποχή που είχαμε κάνει τις πρώτες, είχαμε πάρει τις πρώτες, μεγάλες αποφάσεις και περιμέναμε την στήριξη της Γερμανίας, τη δυναμική στήριξη της Γερμανίας στις αγορές, και άρα διεθνώς, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία πιο ήπια αναπροσαρμογή στην Ελλάδα. Βγαίνει λοιπόν ο Σόιμπλε και λέει, «Πρέπει να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωζώνη εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Βεβαίως, η μόνη χώρα που εκείνη τη στιγμή ήταν στο στόχαστρο ήταν η Ελλάδα. Δεν υπήρχαν οι άλλες χώρες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Σόιμπλε βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα, δημιουργεί κλίμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει στήριξη».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε: «κατά πόσο θα είμαστε έτοιμοι τον Αϋγουστο να βγούμε από τα μνημόνια. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή την περίοδο της εξόδου από τη κρίση. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Αν δεν γίνουν έτσι τα πράγματα μπορεί να είναι η χαριστική βολή για τη χώρα. Πρέπει να καταλάβουμε πως η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει»

Ο κ. Παπανδρέου, απάντησε επίσης ότι όπως επιβεβαίωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν η κυρία Μέρκελ που ζητούσε τη συμβολή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά την αντίθετη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είχα μιλήσει με σχεδόν όλους τους ηγέτες, λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε το ΔΝΤ, όμως πάρα πολλές κυβερνήσεις η απάντησή τους ήταν, να πάτε στο ΔΝΤ, και μάλιστα δεν θέλαν καν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν, να πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, και να κάνει καλά εκεί. Η Μέρκελ το ήθελε για άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα δεν εμπιστευόταν, και ίσως καλώς, με την έννοια αυτή, τον κ. Μπαρόζο, μάλλον την Επιτροπή που δεν είχε ελέγξει τα στοιχεία, ήθελε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ λόγω και των χρημάτων, αλλά και μιας εμπειρίας που δεν υπήρχε στην Ε.Ε., όχι ότι είχε το ΔΝΤ εμπειρία πάντα θετική, και σίγουρα δεν είχε εμπειρία πώς να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εντός ενός ενιαίου νομίσματος».

Τέλος, σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα στην κεντροαριστερά, τόνισε: «Μπορώ να συμβάλω στην ενότητα της κεντροαριστεράς. Είμαστε χώρος ανοιχτός στην αυτοκριτική αλλά και αυτοί που έφεραν τις μεγάλες αλλαγές στην χώρα. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου, μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Εμείς μπορούμε να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ