Log in

Βερναρδάκης: Συστατικό της δικής μας ανάπτυξης, η προστασία της εργασίας

Βερναρδάκης: Συστατικό της δικής μας ανάπτυξης, η προστασία της εργασίας

Την πρόθεση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας να επιστρέψει στον Δημόσιο Τομέα η πρακτική του «5 προς 1», όσον αφορά την αναλογία αποχωρήσεων και προσλήψεων, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν είχε ποτέ σχέση με το αντικείμενό του».

«Το “1 προς 5” είχε αλλάξει από το 2016, φέτος με το τέλος του προγράμματος θα πηγαίναμε στο 1 προς 1 όπως ήταν εξαρχής», ανέφερε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» ο κ. Βερναρδάκης.

«Ακόμη κι αν το πιστεύεις ότι πρέπει να μειωθεί το Δημόσιο, θα το θεμελιώσεις με διαφορετικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα στοίχημα που λέει ότι ίσχυε το 1 προς 5 μέχρι σήμερα και κάποιοι "κακοί" έκαναν διορισμούς. Αυτό το αφήγημα δεν είναι απλώς ενοχλητικό, είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά και πολύ βάρβαρη προσβολή στην πραγματικότητα και την πολιτική αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο οποίος συνέχισε: «Αυτό δείχνει το αποκρουστικό σχέδιο που έχει, για έναν οργανισμό που μακροχρόνια θα πεθάνει. Για φανταστείτε μία κοινωνία που έχει μία γέννηση για κάθε πέντε θανάτους. Ένα σύστημα που θα λειτουργούσε με το 1 προς 5 δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Δείχνει επίσης και ένα τελείως "αδιάβαστο" επιτελείο γύρω από αυτόν. Γι' αυτό και οδηγείται σε αλλεπάλληλες γκάφες, πολιτικού και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι πρόκειται για «ολιστικό σχέδιο». Όπως σημείωσε: «Συστατικό στοιχείο της δικής μας προσέγγισης για την ανάπτυξη είναι η προστασία της εργασίας και η δημιουργία δομών ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να αποτελεί τον βασικό κινητήριο πυρήνα για τις αναπτυξιακές πολιτικές».

«Μετά από πολλές δεκαετίες, η χώρα θα έχει ένα σχέδιο, και δεν θα πορευτεί με αυτόματο πιλότο την αυτορύθμιση των αγορών. Για πρώτη φορά θα έχουμε συγκροτημένες πολιτικές ενάντια στη λιτότητα, που θα έχουν αρχή, μέση και τέλος. Θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αντιδράσεις των θεσμών, ο υπουργός Επικρατείας διευκρινίζει ότι «από την πλευρά των δανειστών υπήρξε γενική αποδοχή του κειμένου και της λογικής του».

«Υπήρξαν παρατηρήσεις, σημεία αμφιβολίας, σημεία διαφωνίας, αλλά ήταν παρατηρήσεις επί του κειμένου, σε λέξεις, φράσεις, διορθώσεις κ.τ.λ. Πάντοτε ετίθεντο ως παρατηρήσεις προς την συντακτική ομάδα, όχι ως υποδείξεις. Ορισμένα μπορούσαν να έχουν ενσωματωθεί, άλλα απορρίφθηκαν», επισήμανε, ενώ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα σοβαρής διαβούλευσης.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να μιλούν για διαφορετικές πολιτικές, αλλά δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα το ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που προτείνουμε εμείς αποτελεί προϊόν μίας πολύ μεγάλης, σοβαρής διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ακόμη και αυτούς που δεν βρίσκονται στην ίδια ιδεολογική κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης.

Και πρόσθεσε: «Έχουν δημιουργηθεί πλέον υποδοχές μέσα στο κοινωνικό σώμα και τους παραγωγικούς φορείς πολύ πιο προχωρημένες από ό,τι σκέφτεται η αντιπολίτευση (η ΝΔ και η δευτερεύουσα τάση της, το Κίνημα Αλλαγής). Αυτοί βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, αναφέρονται σε μεθόδους πολιτικής που ασκούνταν πριν από 10-12 χρόνια, την πλήρη ασυδοσία στην αγορά, τη στρατηγική από τη δεκαετία του '90 να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα και να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού. Αυτό οδήγησε εκεί όπου οδήγησε και απέτυχε».

Αναφερόμενος στον ρόλο των περιφερειακών συνεδρίων ο υπουργός Επικρατείας λέει ότι στόχος, δεν είναι να πειστεί, η κοινωνία αλλά να συμμετέχει.

«Αυτό κάναμε με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά - η απαίτηση για συμμετοχή και διαβούλευση. Υπήρξαν εντυπωσιακές ιδέες και προσεγγίσεις από τις τοπικές κοινωνίες, είναι κάτι που κρατάμε ως εργαλείο. Δημιουργήθηκε ένα άλλο υπόδειγμα διαβούλευσης σε μείζονα θέματα, όπως το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και η εξειδίκευση στα τοπικά αναπτυξιακά σχέδια. Είναι η πιο σύγχρονη, δυναμική τάση στην κοινωνία, που βρίσκεται στον πυρήνα της αναδιάταξης των παραγωγικών σχέσεων που συντελείται, με καινοτομίες, νέες τεχνολογίες και νέες προσεγγίσεις στην παραγωγή, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την αγροτοδιατροφή, τις υποδομές».

Με τον κ. Βερναρδάκη να επισημαίνει καταληκτικά: «Ακριβώς επειδή είναι δυναμική οικονομικά και ιδεολογικά, θα τραβήξει και τις "υστερούσες" κοινωνικές δυνάμεις σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία. Έχει πρακτικά διαμορφωθεί ένα άλλο πλαίσιο και είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Εδώ είναι η πολιτική, για να οριοθετήσει αυτές τις κατευθύνσεις».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ