Log in

Το Χ.Α., το trading, η συσσώρευση και τα «κλειδιά»

Το Χ.Α., το trading, η συσσώρευση και τα «κλειδιά»

Παραπάνω από… ορατή και εμφανής χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της χρηματιστηριακής αγοράς η "μετρημένη" στάση που τηρείται από την πλευρά των περισσότερων χαρτοφυλακίων αλλά και των ενεργών traders, εν αναμονή των εξελίξεων στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. 

Αύριο Πέμπτη συγκαλείται το EwG, ωστόσο, στελέχη της αγοράς έχουν βάλει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για να προκύψει κάτι ουσιαστικό, προσθέτοντας ότι περιμένουν νέα τον Φεβρουάριο (αν όχι αργότερα) σε κάποιο Eurogroup. Πλην όμως, έσπευδαν από χτες να επισημάνουν ότι επηρέασαν θετικά το Χ.Α. οι πληροφορίες για τις επικείμενες κινήσεις του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έως το τέλος του Ιανουαρίου.

 

Εν μέσω λοιπόν… προσδοκιών, συγκεχυμένων διαρροών και πληροφοριών, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», ενδεχομένως και μέσω μείωσης του αφορολόγητου, με το ΔΝΤ να «παίζει τον δικό του ρόλο», και την «τράπουλα» σε Ευρώπη (εκλογικές αναμετρήσεις), ΗΠΑ (Τραμπ) και άλλα σημεία του πλανήτη να «ανακατεύεται», οι ενεργοί παίκτες ακόμα συντηρούν τη long τάση στο ταμπλό, ιδίως όσο ο γενικός δείκτης κρατάει τη ζώνη των 645-650 μονάδων ως «γραμμή άμυνας».

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η τάση, και μιλάμε για τα στενά εγχώρια πράγματα, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την όποια πρόοδο στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και αυτό είναι κάτι που… ανησυχεί όσους φοβούνται ότι μπορεί να τραβήξει σε μάκρος η αξιολόγηση. Για την ώρα αυτό που φαίνεται ως πιο πιθανό και ορατό στον ορίζοντα είναι η δυστοκία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνει κάτι ουσιαστικό. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα, δύο εβδομάδες πριν τη σύνοδο, δεν έχει προκύψει «λευκός καπνός».

 

Πληροφορίες πάντως που κάνουν λόγο για προσπάθεια γεφύρωσης της απόστασης και υποχώρηση της κυβέρνησης η οποία φέρεται να εντάσσει στον κόφτη αφορολόγητο και συντάξεις με αντάλλαγμα το QE αναμένεται να αξιολογηθούν από την αγορά. Το Χ.Α. βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάσπαση σημαντικής αντίστασης, αλλά ο χαμηλός τζίρος δεν βοηθά, εξ ου και συνεχίζονται η επιφυλακτικότητα και η μίνι συσσώρευση.

 

Το… θετικό της υπόθεσης, αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιο, είναι ότι οι επαγγελματίες της αγοράς μάλλον «βλέπουν» ότι η αγορά τείνει να προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε νέα στο προσεχές Eurogroup, κάτι που βολεύει τους long, ή έστω όσους θέλουν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα κεκτημένα, έναντι των short players.

 

Σε ένα τέτοιο περίπλοκο περιβάλλον η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως τον Φεβρουάριο. Και αυτό διότι μόνο έτσι μπορεί να προλάβει η χώρα την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Μάρτιο. Σε ένα τέτοιο σενάριο προσδοκά και η αγορά, αναμένοντας τα μηνύματα που θα λάβει από τις τρέχουσες διεργασίες.

 

Πάντως, εσχάτως παρατηρείται εντονότερα το λεγόμενο stock picking ή και το «παιχνίδι» σε μεσαία χαρτιά, με αναλυτές και παίκτες της εγχώριας αγοράς να θυμίζουν ότι κάποτε η Mid Cap υπήρξε σηματωρός της αγοράς. Ωστόσο το ΧΑ για να συνεχίσει υψηλότερα χρειάζεται και νέα.

 

Για την ώρα ο Γ.Δ. προσπαθεί να δοκιμάσει τα τοπικά υψηλά των 665-666 μονάδων (επόμενος μικρός στόχος προς τις 675-680 μονάδες) αλλά προφανώς θα χρειαστεί ειδήσεις, εξελίξεις και τζίρους σημαντικά υψηλότερους των 40-60 εκατ. ευρώ ώστε να πείσει ότι μπορεί η πλαγιοανοδική κίνηση του Γ.Δ. μετατραπεί σε πορεία προς την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων και μαζί ο FTSE25 να ακολουθήσει προς τις 1.860-1.870 μονάδες. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε απόσταση από την περιοχή των 920 μονάδων και αρκετούς παίκτες να παραμένουν επικεντρωμένοι στις επιλεκτικές κινήσεις τους.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subscribe to our Newsletter and get the best news every day in your mail!

* Your Email Address:
* Preferred Format:
* Enter the security code shown: