Log in

Μην περιμένετε από την Κίνα να αλλάξει

gettyimages 631742278Παρ’ όλο το μυστήριο που περικλείει τη σύσκεψη ηγεσίας της επόμενης εβδομάδας στην Κίνα, μόνο ένα ερώτημα έχει πράγματι σημασία για τους επενδυτές: αν ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ, παραγκωνίζοντας οποιαδήποτε προφανή αντιπολίτευση, ξεκινήσει κατά μέτωπο επίθεση κατά των τεράστιων ανισορροπιών και κινδύνων που αναπτύσσονται στην κινεζική οικονομία.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι θα το κάνει. Η Economist Intelligence Unit έγραψε πρόσφατα: «Ο Σι θα βρει την ικανότητά του να εφαρμόσει πολιτική ενισχυμένη σημαντικά από αυξημένες πλειοψηφίες. Μετά από το συνέδριο του Κόμματος, πιστεύουμε ότι ο κ. Σι θα έχει ακόμα περισσότερα περιθώρια για να επιδιώξει μια ατζέντα απομόχλευσης». Με αυτή τη λογική, ο Σι αναγνωρίζει ότι η έκρηξη του χρέους στην Κίνα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 αποτελεί σχεδόν υπαρξιακή απειλή και απλά περίμενε να ξεκαθαρίσει την εσωτερική αντίσταση πριν προχωρήσει με τόλμη για να την αντιμετωπίσει. Έχοντας συγκεντρώσει τώρα όλους τους μοχλούς της εξουσίας που απαιτούνται για την επιτυχία, είναι βέβαιο ότι θα δώσει προτεραιότητα στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή η λογική είναι περίεργη, ωστόσο. Υπονοεί ότι ο Σι - ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης από τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ και ένας άνθρωπος που έχει σαρώσει χιλιάδες διεφθαρμένα στελέχη, επέβαλε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και ενίσχυσε τον έλεγχο του Κόμματος σε σχεδόν όλες τις πληροφορίες στην Κίνα - ήταν ταυτόχρονα πολύ αδύναμος για να εκτελέσει βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Πεκίνο συνόψισε τις αμφιβολίες πολλών πρόσφατα όταν διαμαρτυρήθηκε για «εξάντληση υποσχέσεων». Φαίνεται απίθανο ότι μερικές αλλαγές στο ανώτατο πολιτικό γραφείο θα εξαπολύσουν ξαφνικά δυνατότητες που δεν είχε προηγουμένως ο Σι.

Έχουμε τώρα στοιχεία πέντε ετών για τις πολιτικές και τις προτιμήσεις του Σι και πολύ λίγα από αυτά υποδηλώνουν ότι έχει επενδύσει βαθιά σε μια υπέρ των αγορών, μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αντί αυτού, η οικονομική του πολιτική χαρακτηρίζεται από μια βραχυπρόθεσμη εστίαση στη στήριξη της ανάπτυξης, με συχνές ευκαιριακές ανατροπές όταν έχουν πραγματοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το πόσο αποφασισμένη ήταν η κυβέρνηση να διατηρήσει τη σταθερότητά της κατά την προετοιμασία του συνεδρίου αυτού του μήνα, όταν η Κίνα θα διορίσει τη νέα ηγεσία της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην πραγματικότητα, η ίδια ώθηση οδήγησε τις περισσότερες κυβερνητικές αποφάσεις από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Για παράδειγμα, οι κινέζοι διαμορφωτές πολιτικής έχουν μιλήσει για τον περιορισμό της αύξησης του χρέους. Ωστόσο, παρά τις τακτικές προτροπές σχετικά με την ανάγκη απομόχλευσης, οι σκληρές πραγματικότητες της διατήρησης της ονομαστικής αύξησης κατά 10% και των τιμών των ακινήτων αποθάρρυναν την κυβέρνηση από πολύ αυστηρή σύσφιξη. Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 31% μέχρι τον Ιούνιο, με τα δάνεια προς τα νοικοκυριά να συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 2% τον μήνα. Η πίστωση εξακολουθεί να αυξάνεται ταχύτατα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο λόγος της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης προς το ονομαστικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 169 τοις εκατό το 2012 σε 204 τοις εκατό.

Οι αξιωματούχοι κάλεσαν τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στο εξωτερικό προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρογνωμοσύνη και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα - έως ότου είδαν την επίδραση όλων αυτών των εξερχόμενων επενδύσεων στο γιουάν. Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν, η κυβέρνηση άρχισε να καταστέλλει τις εκροές, σκοτώνοντας ουσιαστικά τις ελπίδες ότι το νόμισμα θα μπορούσε να απελευθερωθεί. Αυτή η βραχυπρόθεσμη απόφαση μπορεί να έχει ενισχύσει την αξία του γιουάν και να σταμάτησε τη διαρροή στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας. Αλλά έρχεται εις βάρος του μακροπρόθεσμου στόχου της προώθησης του γιουάν ως παγκόσμιου νομίσματος.

Τα σχέδια για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην πλευρά της προσφοράς, αν και σωστά στη θεωρία, έχουν υποστεί αποτυχία στην εκτέλεση. Τα εθνικά ποσοστά λειτουργίας των εργοστασίων χάλυβα τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν κατά μέσο όρο 5% λιγότερο από ό, τι τον Σεπτέμβριο του 2015, παρότι η παραγωγή χαλυβουργικών υλικών είναι σταθερή, συνεπώς η καθαρή παραγωγική ικανότητα συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά. Τα επίπεδα επενδύσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων στον χάλυβα παραμένουν υψηλά, αν και χαμηλότερα από τα ζενίθ, με αποτέλεσμα να προστίθεται περισσότερη χωρητικότητα και η χρήση των εγκαταστάσεων να συρρικνώνεται.

Ο Σι δε φαίνεται να θεωρεί τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας τόσο σοβαρά ώστε να αντισταθμίζουν την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης, ειδικά όχι εάν μπορούν να διαχειριστούν με σταθερές μικροδιορθώσεις. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι η οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στον έλεγχο των κυλιόμενων φουσκών κεφαλαίων, των απειλών για την ανάπτυξη και των νομισματικών προβλημάτων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την αντιμετώπιση συστημικών προβλημάτων.

Ωστόσο, η αργή αυτή προσέγγιση δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους κινδύνους. Η νέα συνολική κοινωνική χρηματοδότηση μέχρι τον Αύγουστο αυξάνεται σχεδόν στο διπλάσιο του ρυθμού του 2016 και το συνολικό χρέος αυξάνεται ελαφρώς πιο γρήγορα. Η νέα δυναμικότητα στη βαριά βιομηχανία εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας, επιδεινώνοντας την υπερπροσφορά. Τα δάνεια για κτηματική περιουσία και ακίνητα είναι αυξημένα κατά 24% και 18% αντίστοιχα.

Οι αλλαγές ηγεσίας σε κάθε χώρα σχεδόν πάντα φέρνουν αισιοδοξία για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Πριν από την άνοδο του Σι στα τέλη του 2012, οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στα υποτιθέμενα υπέρ της αγοράς και κατά του χρέους διαπιστευτήριά του. Σήμερα, οι παρατηρητές στην Ινδία και την Ιαπωνία προβλέπουν με βεβαιότητα ότι οι δικοί τους ηγέτες θα διπλασιάσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς μόλις κερδίσουν την επανεκλογή. Αυτή είναι μια κατανοητή αντίδραση. Δεν θα πρέπει να πνίξει μια συνετή αξιολόγηση των δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ