Log in

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας πέφτει σε λήθαργο

100318819 nicolasturgeonremain NEWS xlarge trans NvBQzQNjv4BqABqq2hkeCmkkLCJ1aFwBS9FC7C2JGVX5bC8Msl5Xws4Μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας πριν από τρία χρόνια, ο απερχόμενος ηγέτης του εθνικού κόμματος της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, δήλωσε ότι «για τη Σκωτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ». Το όνειρό του να αποχωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει θαφτεί, αλλά έχει πέσει σε βαθύ λήθαργο.

Οι σκωτσέζοι εθνικιστές, που συγκεντρώνονται για την ετήσια διάσκεψη τους στη Γλασκώβη αυτήν την εβδομάδα, δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την ωραία κοιμωμένη τους. Είναι εξάλλου ο λόγος ύπαρξής τους. Όμως, η Νίκολα Στέρτζον, η διάδοχος του κ. Σάλμοντ ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας, απέφυγε εμφανώς να δώσει σαφή ημερομηνία για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. «Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακόμα πότε ακριβώς θα γίνει η επιλογή. Αλλά μπορούμε, πρέπει, και θα αναδεικνύουμε την υπόθεση της ανεξαρτησίας πάντα.» Προηγουμένως, η κ. Στέρτζον είχε υπαινιχθεί ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει το φθινόπωρο του 2018.

Η κυρία Στέρτζον λέει ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα λάβει χώρα μόλις οι όροι του Brexit γίνουν σαφείς, ίσως ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα έχει μεταβληθεί προς όφελός της μέχρι τότε. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 56 τοις εκατό των σκωτσέζων είναι κατά της ανεξαρτησίας, περισσότεροι κατά μία μονάδα από το δημοψήφισμα του 2014.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις περιστάσεις. Τις ημέρες μετά την ψηφοφορία του Brexit, η προοπτική της Σκωτίας να χωριστεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάρα πολύ πραγματική. Οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι επέλεξαν εμφατικά να παραμείνουν στην ΕΕ, με 62 έναντι 38 τοις εκατό. Η κ. Στέρτζον άδραξε τη στιγμή και άρχισε τη διαδικασία για ένα νέο δημοψήφισμα. Οι προσπάθειές της έχουν καθυστερήσει, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι αποξενώνει εκείνους που υποστηρίζουν τόσο την ανεξαρτησία όσο και το Brexit.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα ήταν κακή για τη Σκωτία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πολιτική και εδαφική ακεραιότητα αυτών των νησιών είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συγκυρία. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ, η διάλυση της ένωσης θα προκαλέσει περαιτέρω σοβαρή διατάραξη της οικονομίας και θα βλάψει άμεσα τη διεθνή διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας.

Αντί να αγωνίζεται με μια ατζέντα ανεξαρτησίας, το SNP θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση των αποκεντρωμένων εξουσιών του για τη βελτίωση της ζωής των σκωτσέζων. Το κόμμα βρισκόταν στην εξουσία επί 10 χρόνια και έχει απογοητευτικό ιστορικό στις δημόσιες υπηρεσίες. Η συγκέντρωση των αστυνομικών δυνάμεων, για παράδειγμα, οδήγησε σε απώλεια λογοδοσίας και μειωμένη παρουσία στις τοπικές κοινότητες. Παρά τη συσπείρωση έναντι της λιτότητας των Συντηρητικών, δεν έχει αξιοποιήσει τις νέες φορολογικές αρμοδιότητές της. Η υγειονομική υπηρεσία της Σκωτίας πλήττεται από μια κρίση προσλήψεων και συνεχίζει να μην επιτυγχάνει τους στόχους της. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της τρίτης θητείας του SNP στην κυβέρνηση.

Υπάρχουν μαθήματα στη Σκωτία για όσους καταπολεμούν τα αποσχιστικά κινήματα αλλού. Οι υπερβολές στο αίσθημα ανεξαρτησίας βόρεια των συνόρων έχουν ξεπεραστεί από την οικονομική πραγματικότητα. Η υποσχεθείσα αύξηση εσόδων έσοδα από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας - που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη μιας ανεξάρτητης Σκωτίας - δεν κατάφερε να υλοποιηθεί. Η οικονομία της Σκωτίας εξακολουθεί να εξαρτάται από τα χρήματα από την υπόλοιπη Βρετανία. Η εγκατάλειψη του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα εγγυηθεί τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το μελλοντικό νομισματικό και εμπορικό καθεστώς. Ορθολογιστικά επιχειρήματα, όχι η φλογερή ρητορική ή τα αστυνομικά κλομπ, έχουν κερδίσει τους ψηφοφόρους γύρω από την ιδέα ότι η ζωή είναι καλύτερη μαζί.

Αυτό δεν πρέπει να κάνει τους υποστηρικτές της ενωμένης Βρετανίας να εφησυχάζονται. Οι σκωτσέζοι μπορεί ακόμα να εξεγερθούν ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν το Westminster επιδιώξει μια άτακτη έξοδο από την ΕΕ. Το SNP παραμένει μια πολιτική δύναμη που εξακολουθεί να ξεπερνά τους Εργατικούς και Συντηρητικούς αντιπάλους της. Εάν, για άλλη μια φορά, αγνοηθεί η θέση τους για την Ευρώπη - ή άλλα ζητήματα - θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα καταστροφική προσπάθεια ανεξαρτησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ