Log in

Η Μαδρίτη πρέπει να δώσει στην πειθώ μία ακόμη ευκαιρία

  • Published in TOP STORY

GettyImages 843710358 714x476Στη σύγκρουσή του με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έθεσε προθεσμία στις 19 Οκτωβρίου για την άλλη πλευρά να υποχωρήσει, απειλώντας ότι η Μαδρίτη θα αναστείλει την αυτονομία της περιοχής και θα επιβάλει άμεση κυριαρχία.

Έχει το ισπανικό σύνταγμα, το ανώτατο δικαστήριό του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άλλους περιφερειακούς ηγέτες και ευρωπαίους συμμάχους, όλους στο πλευρό του.

Αν αυτό δεν ήταν παρά ένας διαγωνισμός δύναμης, τότε ο Ραχόι δε θα μπορούσε να χάσει - αλλά δεν είναι τόσο απλό. Θα πρέπει να στοχεύει να κερδίσει τη διαφωνία, όχι να συντρίψει μια εξέγερση. Η νίκη με βία δεν θα συμβιβάσει την Καταλονία με το υπόλοιπο τμήμα της Ισπανίας. Ο Ραχόι θα πρέπει να εγκαταλείψει την προθεσμία και να προτείνει συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Βεβαίως, οι αυτονομιστές ενήργησαν απερίσκεπτα και παράνομα. Ο ηγέτης τους, ο Κάρλες Πουτζδεμόν, δεν μπορεί να διεκδικήσει νόμιμα το δικαίωμά του να δηλώσει την ανεξαρτησία με βάση ένα δημοψήφισμα που αμφισβητήθηκε από μία μόνο πλευρά. Αλλά αυτό δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι πολλοί καταλανοί επιθυμούν ανεξαρτησία ή τουλάχιστον μεγαλύτερη αυτονομία εντός της Ισπανίας. Η προσπάθεια να καταπνίξει το συναίσθημα μόνο θα το εντείνει.

Αν ο Πουτζδεμόν δεν ενδώσει, ο Ραχόι είναι έτοιμος να επιβάλει τον έλεγχο, ενδεχομένως να φυλακίσει τους αυτονομιστές ηγέτες για ανταρσία (δύο βρέθηκαν υπό κράτηση αυτήν την εβδομάδα, πυροδοτώντας μαζικές διαμαρτυρίες) και στη συνέχεια να κηρύξει νέες εκλογές. Αλλά τι θα γίνει εάν οι θυμωμένοι καταλανοί απλώς εκλέξουν μια νέα σειρά αυτονομιστών; Οι αυτονομιστές έχουν συσσωρεύσει την υποστήριξη του κόσμου για τις εξεγέρσεις, γενικά με τη διοργάνωση ψηφοφοριών, από το 2006. Ο κύκλος πρέπει να σπάσει - με πειθώ.

Αυτό δεν πρέπει να είναι αδύνατο. Πριν από την ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη στήριξη για την ανεξαρτησία σε μόλις 35%. Η απάντηση του Ραχόι στην ψηφοφορία θα έχει προστεθεί σε αυτή την εικόνα, αλλά, ακόμη και έτσι, η πλειοψηφία των καταλανών θα δεχόταν κάποιους καλούς λόγους για να μείνει. Οι συνομιλίες θα επιτρέψουν την προώθηση αυτών των λόγων. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμπεριληφθούν δεσμεύσεις για αύξηση των δαπανών για υποδομές, να βελτιωθεί η δημοσιονομική διαφάνεια και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για τη συνταγματική αλλαγή ώστε να υπάρξει περισσότερη αυτονομία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας προτρέπει την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ραχόι είναι ένας παλιομοδίτης ισπανός συντηρητικός του οποίου η πολιτική βάση απαιτεί μια σκληρή προσέγγιση. Στην πλειοψηφία της Ισπανίας, υπάρχει λίγη συμπάθεια για την καταλανική εξαίρεση - ή για τους πλούσιους καταλανούς που θέλουν περισσότερους από τους φόρους τους που δαπανώνται στην Καταλονία. Έτσι, η πρόκληση του Ραχόι δεν είναι μόνο να πείσει τους καταλανούς ότι το καλύτερο μέλλον τους είναι με την Ισπανία, αλλά να φέρει την υπόλοιπη χώρα σε μια πιο ικανοποιητική λύση της διαφοράς.

Εάν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό, η Ισπανία είναι πιθανό να κερδίσει αυτόν τον αγώνα βραχυπρόθεσμα - αλλά μπορεί να έχει λόγο να το μετανιώσει αργότερα.