Log in

Το Brexit έχει διαβάλει τη βρετανική πολιτική

  • Published in TOP STORY

 999x 999Μερικές φορές είναι καλό για ένα έθνος να δει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των άλλων. Ποτέ δεν έχει ίσχυε αυτό περισσότερο απ’ ότι για τη Βρετανία.

Για τους παλιούς φίλους, η Μεγάλη Βρετανία, όπως την ονόμαζαν, βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ανεξήγητου πυρετού. Οι Βρετανοί, γνωστοί για τη σταθερότητα και τον πραγματισμό, έχουν υποπέσει σε οργή και δυσαρέσκεια. Το προσεκτικά υπολογισμένο συμφέρον έχει παραδοθεί στον επικίνδυνο δογματισμό.

Στο Βερολίνο, κάθε συζήτηση αρχίζει με την ίδια ερώτηση: «Τι συνέβη»; Οι Γερμανοί δεν σκοπεύουν να σώσουν τη Βρετανία από το χάος του Brexit, αλλά είναι πραγματικά μπερδεμένοι, και όχι αδιάφοροι, για το πώς τα πράγματα έχουν φτάσει σε αυτό το λυπηρό αποτέλεσμα. Οι υπουργικές απολύσεις και οι θλιβερές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο Westminster συνθέτουν τη σύγχυση.

Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχουν χάσει τον έλεγχο. Η πλειοψηφία των Βουλευτών πιστεύει ότι το Brexit είναι λάθος, αλλά αισθάνεται υποχρεωμένη να το ακολουθήσει, για να μην κατηγορηθεί ότι αψηφά αυτό που οι ταμπλόιντ περιγράφουν ως «βούληση του λαού». Αυτό συμβαίνει όταν οι λεπτοί έλεγχοι και οι ισορροπίες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας υποτάσσονται στην ακατέργαστη πλειοψηφία των δημοψηφισμάτων. Οι γερμανοί, έχοντας επίγνωση του τι συνέβη τη δεκαετία του 1930, το καταλαβαίνουν αυτό.

Το Brexit αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αναταραχή από το 1945 στην πολιτική και οικονομική ζωή της Βρετανίας – ένα εγχείρημα τεράστιας πολυπλοκότητας και συνεπειών. Καταναλώνει τα πάντα. Ωστόσο, το έργο κατευθύνεται, αν αυτή είναι η σωστή λέξη, από μια κυβέρνηση που έχει χάσει πολιτική εξουσία από μια λανθασμένη εκλογική αναμέτρηση και από ένα συντηρητικό κόμμα σε πόλεμο με τον εαυτό του.

Η πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι διαμορφώνεται κυρίως από την αδυναμία της. Αμφισβητείται ανοιχτά από τους δικούς της υπουργούς και κρατείται όμηρος της μανίας και της φιλοδοξίας του Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού Εξωτερικών. Οι Συντηρητικοί είναι περισσότερο διαιρεμένοι από ποτέ για τη σχέση της Βρετανίας με την ήπειρό της. Όλοι υποστηρίζουν το Brexit, ή έτσι προσποιούνται. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν τι σημαίνει αυτό.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι το κόμμα έχει βρεθεί ξανά εδώ. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα διαιρέθηκε για τους νόμους για το καλαμπόκι και στις αρχές του 20ου αιώνα λόγω διαφωνίας σχετικά με τις εμπορικές προτιμήσεις της αυτοκρατορίας. Αυτή τη φορά, όμως, τα προβλήματα της Βρετανίας είναι βαθύτερα από τις διαμάχες των Συντηρητικών. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επέλεξε αυτή τη στιγμή για να ακολουθήσει τον ηγέτη του στα μακρινά περιθώρια της αριστερής πολιτικής.

Γεμάτος αντι-αμερικανισμό και απολογητής του Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας, η προοπτική του Τζέρεμι Κόρμπιν καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Οι Συντηρητικοί Brexiters βλέπουν την ΕΕ ως προσβολή στο αυτοκρατορικό παρελθόν της Βρετανίας. Ο κ. Κόρμπιν προέρχεται από μια μικρή ακροαριστερή σέκτα που θεωρεί τις Βρυξέλλες ως καπιταλιστική συνωμοσία. Ο πολιτικός οπορτουνισμός τον προκαλεί να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το Brexit. Ο πραγματικός του στόχος είναι να αναγκάσει σε εκλογές και να κηρύξει τον σοσιαλισμό στη χώρα.

Αυτό που ονομαζόταν βρετανικό κατεστημένο μοιάζει να βρίσκεται σε τρομερή αμηχανία. Ελάχιστοι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Whitehall θεωρούν το Brexit καλή ιδέα. Οι διπλωμάτες του έθνους πιστεύουν ότι θα μειώσει την επιρροή της χώρας στο εξωτερικό. Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι διαμορφωμένη ως προς τους βαθμούς βλάβης. Κακό, πολύ κακό ή καταστροφικό; Η Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνεί.

Τίποτα από αυτά δεν ενοχλεί τους άγγλους εθνικιστές. Ο Μάικλ Γκοβ,επιφανής Brexiter του υπουργικού συμβουλίου, αψηφά δημοσίως τις απόψεις των «εμπειρογνωμόνων». Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας, χτυπάται ως «εχθρός» του Brexit. Ο κ. Τζόνσον  προωθεί τη φαντασία μιας δεύτερης εποχής της Ελισάβετ.

Καλοί δημόσιοι υπάλληλοι όπως είναι, οι αξιωματούχοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιηγηθούν τους συχνούς ελιγμούς της κυβέρνησης και να διατηρήσουν λίγα θραύσματα αξιοπιστίας στους συνομιλητές τους στην ΕΕ. Αυτή η αξιοθαύμαστη πίστη θυμίζει εκείνη του βρετανικού ιππικού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, που υπάκουσε στη διαταγή να οδηγηθεί κατευθείαν πάνω στα ρωσικά όπλα.

Το πού πηγαίνουμε από εδώ μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε. Η κ. Μέι θα μπορούσε να ανατραπεί αύριο. Το αδιέξοδο του Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για νέες εκλογές. Ο κ. Κόρμπιν μπορεί να κερδίσει. Υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί μαλακό Brexit, αλλά είναι κλειδωμένο στα δύο κύρια κόμματα. Δεν υπάρχει πλειοψηφία για οποιοδήποτε αποτέλεσμα επιθυμούν οι Τζόνσον και Γκοβ.

Η ΕΕ των 27 δεν πρόκειται να προσφέρει στη Βρετανία μια συμφωνία προσαρμοσμένη στις ανταγωνιστικές ομάδες εντός των Συντηρητικών. Η ομιλία της κ. Μέι σχετικά με μια εξατομικευμένη ρύθμιση για τη διαφύλαξη των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς παραβλέποντας τις ευθύνες, χαιρετίζεται αλλού με απροκάλυπτη περιφρόνηση.

Εκτός από τη συντριβή, η επιλογή είναι μεταξύ μιας εμπορικής συμφωνίας όπως αυτή μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά ή μιας ένωσης παρόμοιας με εκείνη που απολαμβάνει η Νορβηγία. Η πρώτη θα φέρει τεράστιο οικονομικό κόστος. Η δεύτερη θα προκαλούσε την οργή των Συντηρητικών ζηλωτών. Και οι δύο θα απαιτούσαν μια περίοδο μετάβασης που θα υπερβαίνει τα δύο χρόνια που φαντάζεται η κ. Μέι.

Πριν από δεκαοκτώ μήνες γράφηκε ότι η πολιτική της Βρετανίας άρχισε να μιμείται αυτήν της Ελλάδας. Εκείνη την εποχή ίσως να ήταν κάπως υπερβολικό. Τώρα ο παραλληλισμός υποτιμά την κατάσταση της Βρετανίας. Η τελευταία ελπίδα είναι ότι υπάρχει μια κρυμμένη ειρωνεία σε όλα αυτά: ότι το πολιτικό χάος που προκάλεσε το δημοψήφισμα είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να εμποδίσει το Brexit να συμβεί.  

Last modified onΠέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 17:08

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ