Log in

Βράβευσαν τον Κουτσολιούτσο και θα ελέγξουν την Folli Follie!

folliΗ Ernst Young είχε δώσει διπλό βραβείο στον CEO της εισηγμένης το 2015 και την εξυμνούσε με αναφορές για «1.000 καταστήματα σε 30 χώρες».

Από τους τέσσερις πασίγνωστους ελεγκτικούς οίκους παγκόσμιας εμβέλειας (Ernst & Young, Deloitte & Touche, KPMG, PricewaterhouseCoopers), η διοίκηση της Folli Follie επέλεξε τη μοναδική που έχει βραβεύσει το διευθύνοντα σύμβουλό του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και έχει εξυμνήσει την εισηγμένη, κάνοντας λόγο για εταιρεία με «1.000 καταστήματα σε 30 χώρες».

Τον έλεγχο στα βιβλία όλων των εταιρειών του ομίλου FF Group έχει διατάξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά τις καταγγελίες του fund Quintessential Capital Management (QCM), για παρουσίαση τεχνητά «φουσκωμένων» στοιχείων για το δίκτυο πωλήσεων, για παραποίηση βασικών οικονομικών μεγεθών, καθώς και για ενδεχόμενο πλημμελή έλεγχο των βιβλίων τόσο της εισηγμένης, όσο και, κυρίως, της θυγατρικής στο Χονγκ Κονγκ, που ελέγχεται από μικρή εταιρεία ορκωτών της Κίνας.

Η διοίκηση της Folli Follie απορρίπτει ως συκοφαντικές αυτές τις αιτιάσεις και έχει αναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της QCM, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει διατάξει έλεγχο από διεθνή οίκο ορκωτών, έλεγχο των πρακτικών της βασικής ελεγκτικής εταιρείας του ομίλου από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και έχει καλέσει την QCM να παρουσιάσει τα δικά της στοιχεία.

Η Κεφαλαιαγορά έχει μεν διατάξει τον έλεγχο, αλλά η Folli Follie είχε την ευθύνη επιλογής του οίκου ελεγκτών και ανακοίνωσε χθες την επιλογή της Ernst Young. Αυτό προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στους κύκλους της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς είναι γνωστό ότι η EY έχει βραβεύσει σχετικά πρόσφατα το διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης. Ο κ. Κουτσολιούτσος είχε βραβευθεί ως «Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2015», αλλά και ως «Διεθνώς αναπτυσσόμενο επιχειρηματία», την ίδια χρονιά, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα, το 2016, στον εμβληματικό, παγκόσμιο διαγωνισμό της EY, «Επιχειρηματίας της χρονιάς».

Η βράβευση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν αποτελεί οικονομική συναλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών και ασφαλώς δεν εμπίπτει στα τυπικά κωλύματα για την επιλογή ορκωτού ελεγκτή. Όμως, παρότι δεν υπάρχει τυπικό πρόβλημα με την επιλογή της EY, το γεγονός ότι πρόκειται για έναν κρίσιμο έλεγχο, από τον οποίο ενδεχομένως κρίνεται η ίδια η επιβίωση του ελληνικού ομίλου, θα επέβαλε ενδεχομένως να αποκλεισθεί από τις επιλογές οίκου ορκωτών ο μοναδικός με τον οποίο η διοίκηση της FF Group φαίνεται να διατηρεί καλές σχέσεις από το παρελθόν.

Για τα βραβεία στη διοργάνωση «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», που διοργανώνει η Ernst Young, αποφασίζει ανεξάρτητη επιτροπή και όχι η ίδια η ελεγκτική εταιρεία. Όμως, η EY εγκωμίασε με δικά της Δελτία Τύπου τον όμιλο Folli Follie και τον CEO, Τζ. Κουτσολιούτσο, με μεγάλο ενθουσιασμό. Τώρα καλείται να ελέγξει έναν επιχειρηματικό όμιλο που και η ίδια έχει εξυμνήσει και αν υπάρξουν… δυσάρεστα ευρήματα θα βρεθεί και η ίδια η ελεγκτική εταιρεία εκτεθειμένη.

Χαρακτηριστικό είναι το πώς παρουσίαζε η ελληνική Ernst Young, σε Δελτίο Τύπου της 15ης Ιουνίου 2016, και με αφορμή την παγκόσμια διοργάνωση των βραβείων «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» τις δραστηριότητες της Folli Follie και τον CEO, Τζ. Κουτσολιούτσο:

«Σήμερα», αναφερόταν σε εκείνο το Δελτίο Τύπου, «ο Όμιλος FF Group θεωρείται από τους κορυφαίους στο χώρο της μόδας. Παράλληλα με τα καταξιωμένα, ιδιόκτητα brands Folli Follie και Links of London, ο Όμιλος διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο από επώνυμες μάρκες, καθώς και πολυκαταστήματα, με τα μεγέθη του ανταγωνίζονται επάξια τα μεγέθη παγκόσμιων κολοσσών. Με 1000 σημεία πώλησης και 5.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 30 χώρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FF Group συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιχειρηματίες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς».

Έτσι, τη στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της αντιπαράθεσης FF Group και QCM είναι το μέγεθος του δικτύου πωλήσεων, οι ελεγκτές που καλούνται να πιστοποιήσουν έγκυρα τον αριθμό των σημείων πώλησης (POS) εμφανίζονταν, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, να «φουσκώνουν» τον αριθμό των POS στα 1.000, ενώ για τον κ. Κουτσολιούτσο, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής, αναφέρουν ότι είναι ένας από τους «κορυφαίους επιχειρηματίες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς».

Το ερώτημα πλέον είναι αν έχει η EY την έξωθεν καλή μαρτυρία για να διενεργήσει τον έλεγχο στον όμιλο της Folli Follie, ή αν θα πρέπει, με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να υποδειχθεί η επιλογή άλλου οίκου, ο οποίος θα έχει ουδέτερη στάση και, πάντως, δεν θα έχει εξυμνήσει σε τέτοιο βαθμό την FF Group και το διευθύνοντα σύμβουλό της…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ