Log in

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες κρύβει η ελληνική κτηματαγορά

 

alt«Έναν από τους ηγετικούς κλάδους στις παγκόσμιες χρηματαγορές αποτελεί αυτός της ακίνητης περιουσίας με τις εισηγμένες στην Ευρώπη να προσφέρουν μεγάλο φάσμα επιλογών με πάνω από 12.000 περιουσιακά στοιχεία και χαρτοφυλάκια σε 20 χώρες και 9 τομείς».

Όπως είπε ο Δ/νων Σύμβουλος του EPRΑ Dominique Moerenhout και κεντρικός ομιλητής του 13ου RED Business Forum, στην εισήγησή του «οι εισηγμένες εταιρίες στην Ελλάδα δημιουργούν έναν τομέα που είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με άλλες χώρες αντιπροσωπεύοντας το 7,2%, έναντι 3,2% του μέσου όρου στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και 2,1% του μέσου όρου στις αναδυόμενες αγορές. Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να φθάσει σε καλύτερες αποδόσεις».

Ο επικεφαλής του EPRA υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανέπτυξε τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ από το 1999 και πολλές οικονομίες της Eυρώπης ήρθαν… δεύτερες αρκετά χρόνια μετά».

Απαντώντας γιατί να επενδύει κανείς στον κλάδο των ακινήτων ο κος. Moerenhout υπογράμμισε ότι «επενδύει κανείς σε ακίνητα γιατί εκεί θέλει να επενδύσει!».

Οπως είπε ο τομέας των ακινήτων μπορεί να προσφέρει σημαντική ρευστότητα στους επενδυτές. «Πέρυσι κάναμε μια μεγάλη έρευνα που μας έδειξε ότι ο τομέας των ακινήτων που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια, μπορεί να αποδώσει μόνο 18 μήνες μετά την εξαγορά assets. Η ανακατάταξη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου. Γιατί είναι σημαντική στο real estate, γίνεται πολύ συχνά και θα συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Στην Ευρώπη αν ήθελε κανείς να αγοράσει σήμερα μια μετοχή στον FTSE θα μπορούσε να διαλέξει μεταξύ 103 εταιρειών με πάνω από 12.000 περιουσιακά στοιχεία σε 20 χώρες και 9 διαφορετικούς τομείς».

Ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου υπογράμμισε επίσης, ότι «όσον αφορά στις αποδόσεις της τελευταίας 5ετίας με βάση το γράφημα του EPRA που συγκρίνει την αναπτυσσόμενη και την ανεπτυγμένη Ευρώπη, υπάρχει παράλληλη ανάπτυξη και των δυο περίπου της τάξης του 15%. Οι ΗΠΑ είναι περίπου στο μέσο στο 6% σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη και η Ασία είναι 15% χαμηλότερα από τον παγκόσμιο δείκτη».

Οσον αφορά στις επενδύσεις στα ακίνητα, είπε «ένα μεγάλο κριτήριο είναι η απόδοση. Μια επένδυση σε ακίνητο σημαίνει μακροχρόνια επένδυση δεν υπάρχει λόγος να έχει κάποιος ακίνητο για δυο τρία χρόνια. Η απόδοση μπορεί να υπάρξει μετά από αρκετά χρόνια. Οσον αφορά στα μερίσματα είναι πολύ σημαντικό σημείο για τους επενδυτές οι οποίο αναζητούν «καλά μερίσματα».

Τελειώνοντας ο κ. Moerenhout είπε ότι «εκτός από την απόδοση έχουμε και κάτι άλλο στο οποίο εστιάζουμε πολύ περισσότερο σήμερα. Στον αντίκτυπο που υπάρχει στην κοινωνία. Ξεκινήσαμε μια ανάλυση στην οποία έδειξε ότι «το 2017 ο εισηγμένος τομέας των ακινήτων αντιπροσώπευε περίπου. 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην ΕΕ28 (400.000 άμεσες, έμμεσες και επαγγελ-ματικές εργασίες και 577.000 θέσεις εργασίας).

«Μπορούμε να φέρουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές που μπορούν να φέρουν ρευστότητα σε μακροπρόθεσμη βάση».

«Απαχθές βάρος» αποτελεί σήμερα η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα σε μια χώρα που έχει τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Τα παραπάνω δήλωσε η κα. Ντόρα Μπακογιάννη, Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ ανοίγοντας τις εργασίες του 13ου RED Business Forum που συνεχίζεται και αύριο στο ξενοδοχείο Hilton. Οπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Μπακογιάννη «επί δεκαετίες, τα ακίνητα αποτελούσαν μία από τις ατμομηχανές της οικονομίας. Δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και στήριζαν την ανάπτυξη. Σήμερα, για τους περισσότερους Έλληνες, η κατοχή ακινήτων αποτελεί επαχθές βάρος. Παρά τα σημάδια δειλής ανάκαμψης, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί 50% τα τελευταία χρόνια».

Τα τέσσερα «αγκάθια»

Η κα. Μπακογιάννη ανέφερε τις τέσσερις βασικές αιτίες με πρώτο και κύριο τον υπέρογκο ΕΝΦΙΑ και τη υψηλή φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα. Δεύτερον, η μεγάλη γραφειοκρατία στη διαδικασία μεταβίβασης. Τρίτον, η ανυπαρξία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας. Τέταρτον, η στρεβλή σχέση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών».

Οπως είπε «τα προβλήματα διογκώνει το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε εξαιτίας της κυβέρνησης. Προσφάτως, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη, από το 2,5 στο 1,9%. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έσβησε από το χάρτη τη μεσαία τάξη που παραδοσιακά «κρατούσε» ψηλά την αγορά ακινήτων. Στόχος της αυριανής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναθέρμανση της αγοράς. Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες στην ανάπτυξη ακινήτων και μπορεί να ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Το σχέδιό μας ξεκινά με μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Έτσι, ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στο μέσο όρο σε ΕΕ και ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει σταδιακά τη στεγαστική πίστη.

Ακόμη, σχεδιάζουμε έκπτωση ως και 50% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων. Η έκπτωση φόρου θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα χρόνια».

Το κυπριακό μοντέλο

Η κα. Μπακογιάννη συμπλήρωσε ότι «μελετούμε το κυπριακό μοντέλο αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, με κίνητρο την αύξηση του συντελεστή δόμησης ως και 30%. Αυτή η πολιτική ενίσχυσε την κυπριακή αγορά και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ιδίως στα τουριστικά καταλύματα, οι επενδύσεις που έγιναν για αναβαθμίσεις κτηρίων έφτασαν το μισό δισεκατομμύριο σε 3 χρόνια. Επίσης, ήρθε η ώρα να απλοποιήσουμε τη νομοθεσία για την αλλαγή χρήσης κτηρίων. Χιλιάδες κτήρια-φαντάσματα που κάποτε στέγαζαν βιομηχανίες και επιχειρήσεις στέκουν ανεκμετάλλευτα. Με διαδικασίες εξπρές μπορούν άμεσα να μεταβληθούν σε ενεργητικό απόθεμα. Θα καταθέσω και σχετική τροπολογία για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία στη μεταβίβαση. Ξέρετε πόσα δικαιολογητικά απαιτούνται σήμερα; 23. Εμείς δεσμευόμαστε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να τα μειώσουμε στο ένα τρίτο. Και δεσμευόμαστε να γίνονται όλα ηλεκτρονικά ως το τέλος.

Ακόμα, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του silver economy. Εξετάζουμε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε συνταξιούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Το πέτυχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς. Τέλος, θα στηρίξουμε το πρόγραμμα golden visa. Θέλουμε να επεκταθεί σε νέες αγορές, μέσα από συμμετοχές σε εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταθλητή στον τομέα αυτό».

Θεραπεία «χρόνιων παθήσεων»

Το κλειδί, είπε η κα. Μπακογιάννη είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα χώρα επενδυτών. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να θεραπευτούν και οι χρόνιες παθήσεις. «Μία από αυτές είναι η περιορισμένη αναμόχλευση του παλιού κτηριακού αποθέματος. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις αναπλάσεις των κτηρίων, με ταυτόχρονες επενδύσεις σε έργα υποδομής και τεχνολογίας στο δημόσιο χώρο. Μόνον έτσι θα αυξήσουμε την εξωτερική ζήτηση και θα προσελκύσουμε πολύτιμα κεφάλαια που θα ζωντανέψουν ξανά την αγορά ακινήτων.

Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Η διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι δομική: για μας, η ακίνητη περιουσία δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων αλλά αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών.

Το επιχειρηματικό κέρδος αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ θα λάβει γρήγορα αποφάσεις που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες στην αγορά ακινήτων. Τα κεφάλαια υπάρχουν όμως απουσιάζει ο αξιόπιστος εταίρος από την πλευρά του κράτους. Αυτό θα διορθωθεί με τις επόμενες εκλογές».

Στηρίζει και επενδύει η EBRD

 

Την συνέχεια της στήριξής της στην Ελλάδα με περαιτέρω χρηματοδότηση ανακοίνωσε από το βήμα του 13ου RED Business Forum η κα. Sabina Dziurman, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οπως είπε η κα. Dziurman, «μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολλά πράγματα στην Ελλάδα, έχουν δοθεί €6 δισ. για δραστηριότητες σ αυτόν τον τομέα. Στην Ελλάδα η EBRD έχει σήμερα πολύ καλή ομάδα, κάτι που είναι σημαντικό να έχεις καλή ποιότητα στα στελέχη σου. Η EBRD διαφέρει από τις άλλες τράπεζες επειδή εμείς λειτουργούμε διαφορετικά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση. Είμαστε εκεί που υπάρχουν αναπτυξιακές προκλήσεις».

«Η χρηματοδότηση της περυσινής χρονιάς ξεπέρασε κατά πολύ εκείνης του 2016, ενώ εφέτος αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ» υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΤΑΑ και συμπλήρωσε ότι «η EBRD θα επενδύσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020».

Ως τράπεζα, είπε χαρακτηριστικά, έχουμε στόχο την κερδοφορία. «Προσπαθούμε να έχουμε λύσεις, μέσα από εργαλείεα μόχλευσης και προσπαθοουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και για την τράπεζα και για την χώρα. Εχουμε χρησιμοποιήσει πολλά από αυτά τα διεθνή εργαλεία. Συνεχίζουμε να έχουμε προγράμματα χρηματοδοτικών εργελαίων όπως τα €400 εκατ. κονδύλια που δοθηκαν στον τομέα της εμπορικής δραστηριότητας γιατί η ρευστότητα αποτελεί πάντα απαραίτητο εργαλείο».

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει διαθέσει €250 εκατ. για να στηρίξει την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με παροχή μακροχρόνιας χρηματοδότησης €186 εκατ. στην Fraport Greece η οποία προχωρά την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας και έχει δεσμεύσει €300 εκατ. για έργα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Στο πλαίσιο της «πράσινης ενέργειας» έχουμε καταφέρει να είμαστε παρόντες και να παρακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς. Οσων κάνουμε στην παρούσα φάση στην χώρα είναι «πράσινο». Αυτή τη στιγμή βοηθάμε μια σειρά από τρεις δήμους να αλλάξουν το φωτισμό τους» είπε η ίδια.

Τονίζοντας το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων η κα. Dziurman, υπογράμμισε ότι η EBRD έχει παίξει έναν συνεχή ρόλο και πως θα συνεχίσει να συνεισφέρει αρκετά. Μιλώντας, τέλος, για τον τομέα των NPLs στην Ελλάδα τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν δραστηριότητα καθώς αν και έχει ξεκινήσει από το 2016 δεν υπάρχει ακόμα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τέλος, η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο ανακοίνωσε ότι κάτι το οποίο μόλις έχει ξεκινήσει είναι ένα πρόγραμμα συμβουλευτικό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Εχει αρχίσει να αλλάξει το κλίμα και γίνονται πιο αισιόδοξα τα πράγατα. Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με καθαρή ή όχι έξοδο. Φαίνεται ότι καλύτερες μέρες θα υπάρξουν στο μέλλον. Είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε».

Λεφτά υπάρχουν

Η Ελλάδα σήμερα πραγματοποιεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τόσο σε φυσικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν στις αρχές του χρόνου» δήλωσε ανοίγοντας τις εργασίες του 13ου RED Business Forum ο εκδότης του RED Magazine Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Οπως είπε ο κος. Παπαδομαρκάκης «αισιοδοξία της επικείμενης εξόδου από τις υποχρεώσεις του μνημονίου αντισταθμίστηκε από πράξεις που κινήθηκαν στα όρια του εξωπραγματικού. Στη λογική του «λεφτά πάρχουν…».  Και πράγματι υπάρχουν κεφάλαια. Οι 50 μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων «σήκωσαν» το πρώτο τρίμηνο του έτους $333,75 δισ. (δηλαδή 20% περισσότερα από πέρυσι) αποκαλύπτοντας την πρόθεση των θεσμικών επενδυτών να κυνηγήσουν αποδόσεις αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδομαρκάκης υπογράμμισε ότι ο «τελευταίος της λίστας ανέλαβε να επενδύσει $2,57 δισ. ποσοστό 6% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2017 και 80% πάνω σε σχέση με μια 5ετια πριν (). Ενα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών θα τοποθετηθεί στην αγορά ακινήτων. Σε ένα περιβάλλον που κρύβει προκλήσεις, όπως πολιτική αβεβαιότητα, άνοδο επιτοκίων, υψηλότερες αποτιμήσεις και μειωμένες προσδοκίες αποδόσεων».

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα;

Ο εκδότης του RED Magazine αναφέρθηκε και σε ένα από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν το οποίο είναι αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα. «Για την ακρίβεια το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδυτές, έστω και αν θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Μετά από μια δεκαετία κρίσης και τρία μνημόνια, το αεροπλάνο της ανάπτυξης φαντάζει απίστευτα βαρύ να σηκωθεί με το διψήφιο ποσοστό ανεργίας. Δεν είναι όμως μόνο τα ιδιωτικά κεφάλαια, που σε ετήσια βάση κάνουν μια στάση στη χώρα μας για να κάνουν τη δουλειά τους, είναι και οι ΑΕΕΑΠ, ένα άλλο θεσμικό εργαλείο που βρίσκει τον βηματισμό του 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του περιοδικού RED το 2000. Ηδη η ελληνική αγορά διαθέτει 6 εισηγμένες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να πάρουν τη σχετική άδεια τουλάχιστον δυο ακόμη επενδυτές ακινήτων».

Τέλος, ο κος. Παπαδομαρκάκης τόνισε ότι «το οξυγόνο της αγοράς ακινήτων είναι η χρηματοδότηση, ωστόσο, δεν υπάρχει όσο κρέμεται πάνω μας η δαμόκλειος σπάθη των NPLs.

 
Last modified onΤρίτη, 15 Μαΐου 2018 11:33

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ