Log in

Τι σκέφτεται η Μέρκελ για την Ευρώπη

  • Published in TOP STORY

merkelΗ Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε την πιο λεπτομερή απάντησή της στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Μέρκελ φαίνεται να αποκλείει την ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να χορηγήσει στην Ιταλία σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Είπε ότι ήθελε να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση. "Η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων του ευρώ δεν πρέπει ποτέ να οδηγήσει σε μια ένωση χρέους, αλλά πρέπει να είναι για να βοηθήσουμε τους άλλους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους".

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος παρέχει οικονομική βοήθεια, θα πρέπει να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 5 ετών. Αυτά πρέπει να συνδέονται με τις προϋποθέσεις, να περιορίζονται σε μέγεθος και να επιστρέφονται πλήρως. Το ENT θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αξιολογεί μόνo του την οικονομική κατάσταση στα κράτη μέλη. Επίσης, να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους - και να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αποκατάσταση αυτού, εάν είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να είναι διακυβερνητικο, με τα εθνικά κοινοβούλια να διατηρούν τα δικαιώματά τους. Μαζί με την Επιτροπή, δύο πυλώνες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

"Μπορώ να φανταστώ τη δυνατότητα μιας πιστωτικής γραμμής που είναι βραχυπρόθεσμη, π.χ. πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να πάρουμε υπό τις πτέρυγες μας χώρες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας έκτακτων περιστάσεων ».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

- Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2021 πρέπει να συμφωνηθεί πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι οι καθαροί πληρωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα σε αυτό. Λέει ότι υπάρχει "επείγουσα ανάγκη" για τη μείωση της γραφειοκρατίας στη γεωργική πολιτική. Λέει ότι οι ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πηγαίνουν "πολύ μακριά". Περιγράφει την πρόταση 1% του γερμανικού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz ως «αρχική θέση».

ΑΣΥΛΟ

- Περιγράφει τον έλεγχο των συνόρων, μια κοινή πολιτική ασύλου και την καταπολέμηση των λόγων της μετανάστευσης ως «υπαρξιακά ζητήματα» για την Ευρώπη. Ανάγκη για κοινά πρότυπα ασύλου στην Ευρώπη, κοινή διαδικασία στα εξωτερικά σύνορα, ο Frontex πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή δύναμη αστυνομίας των συνόρων που μπορεί να ενεργεί ανεξάρτητα. Υπάρχει ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό όργανο μετανάστευσης και ένα σχέδιο Marshall για την Αφρική. Ζητεί "ευέλικτο σύστημα" στο οποίο κάθε χώρα συμβάλλει με συγκρίσιμο τρόπο στο κοινό καθήκον. Με μεγαλύτερη ευελιξία, μπορεί να ξεπεράσει τον αποκλεισμό από χώρες που δεν θα δεχθούν πρόσφυγες. Δεν είμαι βέβαια ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για το άσυλο από τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου.

ΑΜΥΝΑ

Η Μέρκελ δήλωσε ότι είχε μια "θετική άποψη" της πρωτοβουλίας των δυνάμεων παρέμβασης του Macron. "Στο μέλλον θα πρέπει να αντιδράσουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε", ανέφερε. Μεσοπρόθεσμα, οι μη μόνιμες έδρες των ευρωπαϊκών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να καταστούν ευρωπαϊκές έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ