Log in

Η αυξανόμενη παγκόσμια ανάπτυξη καλύπτει τον πανικό του Brexit

  • Published in TOP STORY
Η αυξανόμενη παγκόσμια ανάπτυξη καλύπτει τον πανικό του Brexit

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνει απότομα ύστερα από μήνες αδιεξόδου, ανατρέποντας τις προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση ύστερα από την ψήφο του Brexit στη Βρετανία.

Ο ετήσιος δείκτης μικρής πρόβλεψης της παγκόσμιας δραστηριότητας που συγκεντρώνει η Fulcrum Asset Management έχει ανεβάσει δραματικά ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύοντας μια ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη ύψους 4% κατά το δεύτερο μισό του έτους – ακόμη κι αν υπάρξουν αναταράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δείχνει άνοδο από το 3,4% του προηγούμενου τριμήνου και το 2,4% των τελών του 2015.

Σύμφωνα με τη Fulcrum, υπάρχουν αχτίδες ελπίδας πως η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει επιτέλους την «ταχύτητα διαφυγής», αφού παρέμεινε παγιδευμένη σε μια υφεσιακή δίνη για μεγάλο μέρος των τελευταίων επτά ετών, αντιμετωπίζοντας υπερβολικά χρέη και επαναφέροντας αργά τις τράπεζες σε υγιή κατάσταση.

Η οπισθοχώρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος είχε καταλυτική επίδραση, αναζωογονώντας τις αναδυόμενες αγορές και σηκώνοντας τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι όσων έχουν δανειστεί 11 τρισεκατομμύρια σε δολάρια εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

1

Η Fed λειτουργεί ουσιαστικά ως κεντρική τράπεζα για ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας μια τονωτική ένεση σε ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που ποτέ δε συνδεόταν τόσο στενά με το δολάριο ή τα κόστη δανεισμού των ΗΠΑ – τουλάχιστον μετά το τέλος του κανόνα του χρυσού.

Οι ιάπωνες ξεκινούν ένα τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο – στη θεωρία, ύψους 5,7% του ΑΕΠ – ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και άλλα κράτη της ευρωζώνης έχουν εκμεταλλευτεί τους φόβους του Brexit για να δώσουν πρόωρο τέλος στη λιτότητα και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι πως η διπλή νομισματική και δημοσιονομική ενίσχυση σε όλον τον κόσμο πιθανότατα καταβάλει οποιεσδήποτε ασαφείς και κατά κύριο λόγο πολιτικές ανησυχίες που προκύπτουν από το Brexit – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Είναι δύσκολο να δούμε τι μπορεί τώρα να δικαιολογήσει την απόφαση της Morgan Stanley να αυξήσει την πιθανότητα κινδύνου μιας παγκόσμιας ύφεσης μέσα στον επόμενο χρόνο σε 40% μετά το δημοψήφισμα.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στο μοντέλο της Fulcrum παρατηρούνται στη Λατινική Αμερική και, περισσότερο, στην Κίνα, που οδεύει προς μια εντυπωσιακή ανάπτυξη 7,8% στο τρίτο τρίμηνο καθώς η ανάκαμψη της χώρας αποκτά εν τέλει πλήρη ταχύτητα. Τα επίσημα κινεζικά στοιχεία είναι σχεδόν βέβαιο πως υπερβάλουν για το επίπεδο της ανάπτυξης, όμως δείκτες που χρησιμοποιούνται από τράπεζες και ιδιώτες αναλυτές επίσης υποδηλώνουν μια ισχυρή ανάκαμψη.

Ο δείκτης PMI της Caixin για την παραγωγή στην Κίνα ανέβηκε πάνω από το όριο του 50 τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά από το ξεκίνημα του 2015. Οι νέες παραγγελίες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο σε περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο δείκτης της Caixin βρισκόταν σε ήπια ανοδική πορεία τον τελευταίο χρόνο, όμως έχει ανεβάσει ξαφνικά ταχύτητα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη από τη στιγμή που οι κομμουνιστικές αρχές έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει τις προσπάθειες να μεταρρυθμίσεις την οικονομία και έχουν επιστρέψει αντ’ αυτού στην ενίσχυση, ανοίγοντας τις νομισματικές και πιστωτικές κάνουλες παρά τα πρωτοφανή ποσοστά χρέους.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν πάρει την εντολή να «φορτώσουν μπροστά» τη δημοσιονομική ενίσχυση. Η συνδυαστική έκδοση πίστωσης και ομολόγων βρίσκεται στο 17,2%, και η προσφορά χρήματος Μ1 αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό πάνω από 40% κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Στοιχεία έρευνας από την κινεζική κυβέρνηση έδειξαν τη Δευτέρα πως η ανάπτυξη στις υπηρεσίες επιταχύνει και πως οι κατασκευές είναι σε πλήρη ταχύτητα. Η Capital Economics  προειδοποίησε πως η τελευταία άνοδος βασίζεται σε ασταθή θεμέλια και ζει με «δανεικό χρόνο», όμως υπάρχουν αρκετές δαπάνες σε εξέλιξη για να διατηρήσουν την επέκταση και τον επόμενο χρόνο.

Ο Τιμ Κόνγκντον της International Monetary Research λέει πως το εργαλείο του για τη μέτρηση του παγκόσμιου σφυγμού –ευρύ χρήμα Μ3 – δείχνει μια υγιή παγκόσμια ανάκαμψη για τους επόμενους δώδεκα με δεκαοκτώ μήνες. Η ανάπτυξη του Μ3 έχει επιταχύνει σε 5,3% (σε ετήσια βάση) στις ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες, με άνοδο από το 4,5% του προηγούμενου έτους.

«Βλέπουμε τάση ανάπτυξης του χρήματος γύρω στο 4% με 5% στις ανεπτυγμένες χώρες με χαμηλό πληθωρισμό. Είναι αυτό που ονειρευόταν κάποτε ο Μίλτον Φρίντμαν» είπε.

«Η ποσοτική χαλάρωση δούλεψε στις ΗΠΑ και τώρα δουλεύει και στην Ευρώπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον κόσμο» προσέθεσε.

Τα στοιχεία της Henderson Global Investors παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα. Ο δικός της μετρητής – εξάμηνο πραγματικό χρήμα Μ1 – δείχνει την ταχύτερη ανάπτυξη μετά την ενίσχυση μετά από τη Lehman στις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.

2

Ο μετρητής υπολογίζει μετρητά και τρεχούμενους λογαριασμούς, προειδοποιώντας για πιθανές δαπάνες τους επόμενους μήνες. Ενώ τα νομισματικά σήματα μπορεί να έχουν χάσει κάποια από την ισχύ τους στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συχνά εντοπίζουν οικονομικά σημεία καμπής.

Το ερώτημα είναι γιατί οι αποδόσεις έχουν πέσει κάτω από το μηδέν σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων, περιμένοντας οικονομική ύφεση παντού. Ελβετία, Ιαπωνία και Γερμανία μπορούν να δανείζονται για δέκα χρόνια με αρνητικά επιτόκια, η Ολλανδία για εννιά, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Δανία για οκτώ χρόνια.

Οι στρεβλώσεις είναι λιγότερο ακραίες στον αγγλόφωνο κόσμο, όμως τα δεκαετή ομόλογα των ΗΠΑ έχουν απόδοση 1,49%, χαμηλότερα απ’ ότι σε οποιοδήποτε σημείο της Μεγάλης Ύφεσης ή την περίοδο της «χρηματοπιστωτικής καταστολής» τη δεκαετία του 1940.

Τα γεγονότα στις ΗΠΑ είναι κρίσιμα. Η βασική ανάπτυξη έπεσε στο 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο, όμως αυτό διαστρεβλώθηκε από την επίδραση των αποθεμάτων και δε συμφωνεί με άλλα στοχεία. Οι δαπάνες των καταναλωτών είχαν αυξηθεί κατά το εντυπωσιακό 4,2%.

3

Οι νέες πωλήσεις σπιτιών έφτασαν τις 592.000 τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση της Lehman. Οι αιτήσεις στεγαστικών αυξάνονται. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ σφίγγει σχεδόν σε όλα τα βασικά μέτρα και είναι θέμα χρόνου πότε αυτό θα εξελιχθεί σε αύξηση μισθών.

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά καθώς η Fed προσπαθεί να περιηγηθεί τους υφάλους του όγδοου και του ένατου έτους ενός ήδη γηρασμένου παγκόσμιου κύκλου. Η ειρωνεία του Brexit είναι πως έχει οδηγήσει σε τόση προληπτική ενίσχυση, που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τη Fed να πατήσει φρένο.

Όμως ας αφήσουμε τον κόσμο να απολαύσει πρώτα τα ηλιόλουστα υψίπεδα για μερικούς ευχάριστους μήνες.        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ