Log in

Τα stress tests της Ευρώπης αποτυγχάνουν και πάλι

  • Published in TOP STORY
Τα stress tests της Ευρώπης αποτυγχάνουν και πάλι

Στο τελευταίο γύρο των τραπεζικών stress tests, η Ευρώπη έχει χάσει μια ακόμη ευκαιρία να ξεκινήσει την ενδελεχή επιδιόρθωση που χρειάζεται το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Εάν οι ηγέτες της ηπείρου θέλουν να ενισχύσουν τις παραπαίουσες οικονομίες τους, αυτή η φαρσοκωμωδία θα πρέπει να λάβει τέλος.

Η άσκηση, η πρώτη μετά το 2014, έχει σκοπό να εξασφαλίσει πως οι τράπεζες της Ευρώπης θα μπορούν να αντέξουν σε μια μεγάλη κρίση. Αυτό σημαίνει τη δοκιμασία της μεγαλύτερης αδυναμίας τους: την έλλειψη μετοχικού κεφαλαίου που να απορροφά τις απώλειες. Η έλλειψη κεφαλαίου έχει παρεμποδίσει τις δανειοδοτήσεις, υπονομεύσει τις προσπάθειες ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και έκανε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευάλωτο.

Το πρόβλημα είναι πως το τεστ, στην ουσία, συνεχίζουν να αγνοούν όλα αυτά. Πρέπει να το κάνουν: δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση στις μεγάλες ελλείψεις που μπορεί να βρουν. Οι τραπεζικοί κανόνες της Ευρώπης – σε μεγάλο βαθμό χάρη στον δισταγμό της Γερμανίας να μοιραστεί κινδύνους – περιορίζουν τη δυνατότητα των ρυθμιστών να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, ιδιαίτερα με χρήματα των φορολογουμένων της ευρωζώνης. Ένα, συνεπώς, κόψει πάρα πολλές τράπεζες, μπορεί να προκαλέσει πανικό.

Το χείριστο σεναρίου του νέου τεστ υπέθετε μια παρατεταμένη ύφεση και πτώση στα προϊόντα, όμως δεν συμπεριέλαβε καμία χρεοκοπία σε δημόσιο χρέος. Το τεστ αγνόησε τις ελληνικές και τις πορτογαλικές τράπεζες, οι οποίες ήταν μεταξύ των πιο αδύναμων την προηγούμενη φορά. Το νέο τεστ δεν είπε καν ποιες τράπεζες πέρασαν και ποιες απέτυχαν – ή πόσο κεφάλαιο θα χρειάζονταν για να πιάσουν τα (αδικαιολόγητα ανεκτικά) ρυθμιστικά μίνιμουμ.

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν είναι ακριβώς άχρηστα. Η προβληματισμένη Banca Monte dei Paschi di Siena εξάντλησε όλο της το κεφάλαιο στο δυσμενές σενάριο – επιβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει περιθώρια στην ιταλική κυβέρνηση για να συνεφέρει τις τράπεζές της.

Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης – η γερμανική Deutsche Bank – είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις. Το κεφάλαιό της έπεσε κάτω από τα 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ στοιχείων ενεργητικού στο δυσμενές σενάριο, όχι αρκετά για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς σε περίπτωση κρίσης.

(1)

Ίσως η ευπάθεια της εθνικής της πρωταθλήτριας να βοηθήσει τη Γερμανία να δει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει να επιτραπεί σε κάποια ιδρύματα να αποτύχουν, θέτοντας υψηλότερα στάνταρ για τα υπόλοιπα, και δίνοντάς τους την υπόσχεση πως θα λάβουν το κεφάλαιο που χρειάζονται – από δημόσια ταμεία της ευρωζώνης, εάν δεν πετύχει τίποτα άλλο. Εάν αυτό το μήνυμα γίνει δεκτό και αντιληπτό, η εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί, επιτρέποντας ίσως στις τράπεζες να αυξήσουν ίδια κεφάλαια κυρίως από ιδιώτες επενδυτές (όπως έκαναν οι τράπεζες των ΗΠΑ το 2009).

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν οραματιστεί μια τραπεζική ένωση όπου θα ήταν συλλογικά υπεύθυνοι για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. Έχουν υποχωρήσει από αυτήν την υπόσχεση, όμως η ιδέα παραμένει σημαντική. Πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν, και το καλύτερο ξεκίνημα είναι μια τίμια αξιολόγηση του προβλήματος.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ